Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο εκδικάζει την προσφυγή του Ολυμπιακού σε βάρος της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ αναφορικά με την οριστική «τύχη» της αναμέτρησης της 22ης του Οκτωβρίου 2023 με τον Παναθηναϊκό, στο Γεώργιος Καραϊσκάκη. Σε ανώτατο επίπεδο.

Η ιστορία γνωστή: Το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου, που διακόπηκε στο 49΄ από ρίψη κροτίδας με το σκορ στο 1-1. Και η εξοντωτική τιμωρία των Ερυθρόλευκων –μηδενισμός, αφαίρεση ενός βαθμού, κεκλεισμένων της έδρας- παρά το γεγονός ότι κανένα από τα επίσημα έγγραφα εκείνου του ματς (φύλλο αγώνα, έκθεση παρατηρητή, έκθεση γιατρού) δεν έκανε λόγο για υπαιτιότητα τους για την διακοπή, πολλώ δε μάλλον για τον -κατά τον Παναθηναϊκό- τραυματισμό του Χουάνκαρ.

Τιμωρία που επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό (Μονομελές Πειθαρχικό της Super League) και διατηρήθηκε στον δεύτερο (Επιτροπή Εφέσεων). Οι Πειραιώτες αντέδρασαν άμεσα και ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή (24/11) προσέφυγαν στο CAS σε μια κίνηση που επί της ουσίας θα άνοιγε τον φάκελο της υπόθεσης από την αρχή. Όπερ και εγένετο κόντρα σε εκείνους που έσπευσαν να υποστηρίξουν πως το Αθλητικό Δικαστήριο θα δήλωνε αναρμόδιο.

Πότε αναμένεται η απόφαση του CAS για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

H υπόθεση λοιπόν θα εκδικαστεί κανονικά την Τρίτη (06/02) και η απόφαση αναμένεται μέσα στον Φλεβάρη πριν από την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και την είσοδο των ομάδων στα playoffs. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακριβώς για αυτόν τον λόγο το CAS επέλεξε τον δρόμο της ταχείας διαδικασίας για την επίλυση της διαφοράς, εξ ου και το προκαταρκτικό στάδιο – ανταλλαγή υπομνημάτων- ήδη ολοκληρώθηκε. Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων δεν παίζει κάποιο ρόλο στη Λωζάνη. Η υπόθεση επαναλαμβάνουμε πως επί της ουσίας εκδικάζεται από μηδενική βάση, άρα το αποτέλεσμα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με εκείνο που προέκυψε από την Επιτροπή της ΕΠΟ.
Ουσιαστικά για τον Ολυμπιακό είναι όλα στο τραπέζι. Από την πλήρη δικαίωση, έως την επιστροφή του ενός βαθμού που αφαιρέθηκε ή ακόμη και την επανάληψη/συνέχιση του ντέρμπι, με παραμονή της ποινής αφαίρεσης του ενός βαθμού. Κλειδί σε αυτή την ιστορία μπορεί να αποδειχθεί μάλιστα η περίφημη αρχή της αναλογικότητας που διέπει το Διαιτητικό Δικαστήριο και έχει ισχύ και στην ελληνική ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη. Με δύο λόγια; Μπορεί κάλλιστα το CAS στον δρόμο για την απόφαση του να συνυπολογίσει και πώς εξετάζουν και αποφασίσουν για τέτοιες υποθέσεις τα πειθαρχικά όργανα των μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

Η στάση της ΕΠΟ στην “υπόθεση Χουάνκαρ”

Η ΕΠΟ, ως άμεση διάδικος, έχει ήδη επιλέξει «δικαστή», έχει καταθέσει τα υπομνήματά της και θα εμφανιστεί στη Λωζάνη με σκοπό να πείσει το CAS ότι η απόφαση που πήρε η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ είναι σωστή και ότι δεν συντρέχει λόγος αλλαγής. Μάλιστα, στην υπόθεση θα ζητήσει να κάνει παρέμβαση και ο Παναθηναϊκός, ως άμεσα ενδιαφερόμενος για την έκβαση της εκδίκασης.
Όπως και να έχει, ο καθένας αντιλαμβάνεται τη σημασία της οριστικής έκβασης αυτής της υπόθεσης με θέα στον βαθμολογικό πίνακα λίγο πριν από τα playoffs σε μια σεζόν όπου το πρωτάθλημα διεκδικείται από τέσσερις ομάδες. Ο Παναθηναϊκός σήμερα έχει στο «σακούλι» του τρεις βαθμούς από ένα παιχνίδι που διακόπηκε ισόπαλο στα μισά του. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν πήρε κάτι από το ίδιο παιχνίδι, αλλά είδε να του αφαιρείται από την συγκομιδή και ένας κερδισμένος στο γήπεδο βαθμός.

Ενώ έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα -με την απόφαση της Κυβέρνησης για το οριζόντιο μέτρο «κεκλεισμένων των θυρών» σε ισχύ ως τις 12/02- εκκρεμεί και μια ακόμη αγωνιστική «κεκλεισμένων των θυρών» από την τότε τιμωρία του. Εξέτισε την πρώτη με αντίπαλο τον Παναιτωλικό (25/11), θα πρέπει να εκτίσει την δεύτερη με τον Αστέρα Τρίπολης (25/2) στο προτελευταίο εντός έδρας της κανονικής διάρκειας -υπάρχει και η αναμέτρηση με τον Βόλο στις 3/3 όπου αναμένεται να γίνει κανονικά παρουσία κόσμου.

Καταθέτει ο Κούγιας στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την “Εγκληματική Οργάνωση”

Την ίδια στιγμή, μες την ημέρα (12:00) ο Αλέξης Κούγιας θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, προκειμένου να καταθέσει έπειτα από τις καταγγελίες του για την «εγκληματική οργάνωση» που δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για μια εξόχως σημαντική εξέλιξη καθώς είναι γνωστό ότι ο Ολυμπιακός έχει ανοίξει μέτωπο με όλους εκείνους που θεωρεί «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο. Και κυρίως διότι η υπόθεση που ανοίγει η ΕΕΑ διαβιβάζεται αυτομάτως και στην Εισαγγελία Αθηνών που με την σειρά της θα ανοίξει σχετικό «φάκελο». Ακριβώς λόγο της σημερινής του κατάθεσης ενώπιον της Επιτροπής, ο Αλέξης Κούγιας δεν ταξίδεψε στην Ελβετία για την εκδίκαση του CAS.

Προηγούμενο άρθροΜέγαρο Μαξίμου: Στρατηγική “μη σύγκρουσης” με τους αγρότες – “Ανοικτές οι πόρτες του πρωθυπουργού” – Τα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ και η “μυστική” αποστολή Βορίδη
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Αγγελικής Δεληκάρη με τον ΥΜΑΘ Στάθη Κωνσταντινίδη