Ολοκληρώθηκε το έκτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 345 επιχειρήσεων το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ικανοποιητική κρίνουν περίπου 5 στους 10 καβαλιώτες επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, την κατάσταση της επιχείρησης τους για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2023, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 4 στους 10 εκτιμούν πως η επιχείρηση τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και 3 στους 10 διαβλέπουν χειροτέρευση της πορείας της.

Στην ερώτηση πως κρίνετε την κατάσταση της επιχείρηση σας το 50.8 % δηλώνει πως είναι ικανοποιητική, το 19,0 % κακή, ενώ το 30,2 % καλή

Στασιμότητα, στα ίδια επίπεδα, βλέπει για το επόμενο εξάμηνο το 41,3 % των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα, το 12,7 % πιστεύει πως η κατάσταση των επιχειρήσεων του θα χειροτερεύσει ενώ το 46,0 % πιστεύει πως θα βελτιωθεί.

ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ – ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Για το επόμενο δίμηνο το 90,1 % των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, το 2,0 % θα προχωρήσει σε απολύσεις και το 7,9 % θα κάνει προσλήψεις. Σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα απολύσουν προσωπικό αυξήθηκε περίπου στο μισό ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα διατηρήσουν το προσωπικό μειώθηκε. Το ποσοστό των προσλήψεων αυξήθηκε.

Το 20,6% των επιχειρηματιών δήλωσε πως ο τζίρος των επιχειρήσεων τους μειώθηκε, το 50,8 % πως παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 28,6 % πως αυξήθηκε.

ΠΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

Τα αποτελέσματα του βαρόμετρου, ύστερα από την ερώτηση για την κίνηση της οικονομίας, τείνουν αρνητικά καθώς το ποσοστό του 62,0% απάντησε πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση εν αντιθέσει το ποσοστό του 34,0% απάντησαν πως η οικονομία τείνει προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 4,0% αποφάσισαν να μην δηλώσουν απάντηση.

ΠΟΣΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ;

Με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων για την θερινή περίοδο, το 59,0% απάντησε πως έχουν θετικές βλέψεις για την θερινή περίοδο, το 35,0% απάντησε με επιφύλαξη ενώ το 6,0% απείχε να απαντήσει

Για την προώθηση ή τις πωλήσεις των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας, χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Messenger, viber κλπ.) και τους νέους τρόπους επικοινωνίας (newsletter, sms κλπ.);

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μας, καθώς η χρήση τους από εμάς είναι αρκετά συχνή και πολύωρη κατά την διάρκεια της ημέρας, ωστόσο είναι και ένα αρκετά καλό μέσο προώθησης των επιχειρήσεων μέσω αυτών. Ύστερα από τα αποτελέσματα του βαρόμετρου, φαίνετε πως το 51,0% κάνει συχνή την χρήση τους, το 35,0% σπάνια, το 10,0% ποτέ καθώς το 4,0% δεν ασχολείται διότι δεν αφορά τις επιχειρήσεις του ποσοστού.

ΆΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η οικονομία στον Νομό Καβάλας φαίνεται να έχει ανοδική πορεία καθώς πλησιάζει η θερινή περίοδος, δίνοντας ψυχολογικό προβάδισμα στις επιχειρήσεις, οι οποίες ετοιμάζονται να υποδεχθούν την πιο εμπορική και κερδοφόρα περίοδο του Νομού, που ως γνωστόν ο τουρισμός είναι ισχυρή ενίσχυση για τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Προηγούμενο άρθροΆρειος Πάγος: «Μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Κατεβαίνει στις εκλογές το ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου
Επόμενο άρθροΟρκίστηκαν 8 νέοι μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι