«Η Αμμόχωστος , ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της. Για αυτό και θέλω με τον πιο έντονο τρόπο να στείλω το μήνυμα προς τον κ. Ερντογάν και τους εδώ εκπροσώπους του. Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις της Τουρκίας»: Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες το βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων από την τουρκική πλευρά και την «υφαρπαγή» μέρους της Αμμοχώστου.

Η κλιμάκωση ήταν αναμενόμενη, όχι όμως και το είδος της. Από το Ανατολικό Αιγαίο και την κρίση στο μεταναστευτικό το 2019, στο «θερμό» καλοκαίρι το 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα, τον Ιούλιο του 2021 στην κατεχόμενη Κύπρο: Ο Ταγίπ Ερντογάν αλλάζει διαρκώς τα μέτωπα στα οποία ανεβάζει την ένταση, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό, αλλά και σε και συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους, για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της Τουρκίας.

Οι κ. Ερντογάν και Τατάρ ανακοίνωσαν χθες – κατά την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο – το δεύτερο μέρος του ανοίγματος των Βαρωσίων, αφαιρώντας το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης από μια περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο 3,5% της περίκλειστης πόλης.

Η αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας ήταν άμεση. Οι απειλές της Τουρκίας δεν θα γίνουν ανεκτές, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως μόνο «η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της Ε.Ε μπορούν να κλείσουν μία πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική». Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» την εξαγγελία για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναμένοντας τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει τη διαδοχική παρουσία των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών στην Κύπρο. «Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, στο δίκαιο αγώνα της με στόχο τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες από τη Λευκωσία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ σήμερα ο Νίκος Δένδιας (που αργότερα θα μεταβεί στο Ισραήλ) θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου.

«Η επίσκεψη αυτή, μία μέρα μετά την συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή, εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί ο στενός συντονισμός σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς», τονίζεται στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει στις 11 το πρωί σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα.

Οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης συνομίλησαν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις και τις εξαγγελίες Ερντογάν-Τατάρ, που αποτελούν όπως τόνισαν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συζήτησαν επίσης τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι ήδη σημαντικές. Η βρετανική κυβέρνηση είναι «βαθιά ανήσυχη» για την ανακοίνωση που έγινε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο αναφορικά με το άνοιγμα και την εποίκηση εκ νέου μιας περιοχής που συνιστά το 3,4% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office.

«Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ενώ τη βαθιά ανησυχία του για τις προκλητικές ανακοινώσεις των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με γραπτή ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων».

Προηγούμενο άρθρο«Καμπανάκι» από τον Παναγιωτόπουλο: Μονόδρομος η επαφή με τον ιό – Τι είπε για τις παρενέργειες του εμβολίου και της νόσησης
Επόμενο άρθρο1η αιμοδοσία Πιερίας Κοιλάδας με την “Ομάδα Γιώργου Θωμά “