Ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου 2022 οι διήμερες εργασίες του Σεμιναρίου «Βιομηχανική Κληρονομιά και Αυτοδιοίκηση: από την αναγνώριση και αξιολόγηση στην προστασία, ανάδειξη και διαχείριση», που πραγματοποιείται στην πόλη της Καβάλας.

Το Σεμινάριο διοργανώνει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 – «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Συντηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Οι εργασίες του Σεμιναρίου πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Καβάλας και την υποστήριξη του Ελληνικού Τμήματος TICCIH και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

Το Σεμινάριο διεξάγεται διαδικτυακά, απευθύνεται σε στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φιλοξενείται στην Δημοτική Καπναποθήκη.

Στόχος του σεμιναρίου είναι αφενός η ενημέρωση των αυτοδιοικητικών παραγόντων, που καλούνται να διαχειριστούν έργο πολιτισμού, σχετικά με την αναγνώριση της αξίας των στοιχείων της βιομηχανικής κληρονομιάς, αφετέρου δε η παρουσίαση καλών εφαρμοσμένων παραδειγμάτων από την Ελλάδα, προστασίας και ανάδειξής τους ως υποδομές ανάπτυξης, καθώς και η ενημέρωση για δυνατότητες δικτύωσης για τη διαχείριση των βιομηχανικών μνημείων και τόπων.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη

Στον χαιρετισμό, που απηύθυνε, κατά την έναρξη των εργασιών, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες «στη μεγαλύτερη καλοδιατηρημένη καπναποθήκη της Καβάλας. Πολλές και πολύχρονες οι προσπάθειες του Δήμου για να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και να στεγαστούν μέσα της μεγάλα κομμάτια από το ιστορικό, πολιτιστικό και διαπολιτισμικό παρελθόν της Καβάλας».

Επισήμανε ότι «η βιομηχανική κληρονομιά της Καβάλας, ευρισκόμενη στα χέρια πολλών κληρονόμων, οι οποίοι είτε επειδή δεν μπορούν είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή αδιαφορούν, έχουν αφήσει αυτήν την κληρονομιά στο έλεος του καιρού και του χρόνου. Οι εκκλήσεις για βοήθεια στην Πολιτεία έχουν γίνει πολλές φορές. Πολλές και οι ιδέες που έχουν κατατεθεί ή ακουστεί κατά καιρούς για αξιοποίηση των δεκάδων καπναποθηκών μας. Όμως, τα κουρέλια της φθοράς συνεχίζουν να τις ντύνουν, κι αν δεν γίνουν κάποιες δυναμικές παρεμβάσεις τώρα, το αύριο θα είναι θλιβερό».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μόνον οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης μπορούν να προχωρήσουν τέτοιες παρεμβάσεις, όμως προαπαιτείται η χείρα βοηθείας του κράτους, τόσο η οικονομική όσο και η νομική, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα με τον χρόνο. Διότι, σήμερα που το ανάγλυφο της πόλης της Καβάλας ούτε της επιτρέπει να έχει νέους χώρους δόμησης ούτε κοινόχρηστους δομημένους χώρους, οι καπναποθήκες είναι ιδανική λύση πολλών αστικών κοινωνικών προβλημάτων μας. Διότι, πέρα από την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία τους, στο σύνολό τους, οι δεκάδες καπναποθήκες έχουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα χρήσιμων δομημένων χώρων, που μένουν ανεκμετάλλευτοι και τους οποίους χρειαζόμαστε».

Και ολοκλήρωσε, λέγοντας ότι περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει τις ανακοινώσεις των επιστημόνων που συμμετέχουν στο Σεμινάριο, «ευελπιστώντας ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού θα πάρουν τις δέουσες αποφάσεις που θα ικανοποιούν τα αποτελέσματα του Σεμιναρίου».

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, του ΥΠΠΟΑ, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο Προϊστάμενος ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης του Υπουργείου, Θόδωρος Πριγγόπουλος, αναφέρθηκε το θέμα: «Η βιομηχανική κληρονομιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αναπτυξιακές προοπτικές, συνέργειες και εργαλεία».

Στο Σεμινάριο θα αναπτυχθούν οι εξής θεματικοί άξονες:
🔹️Αρχές προστασίας της Βιομηχανικής κληρονομιάς και Διεθνής εμπειρία
🔹️Εμπειρία Δήμων
🔹️Καλά παραδείγματα και προβληματισμοί
🔹️Παραδείγματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή / και σε συνεργασία με Δήμους
🔵 ️Επίσης προγραμματίζονται συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με θέματα:
🔹️Νομικό και Χρηματοδοτικό πλαίσιο
🔹️Φορείς υποστήριξης

🔹️Συμμετοχή πολιτών – Δικτύωση

🟡 Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εργασίες του σεμιναρίου, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:
🔗https://www.youtube.com/channel/UC6n5Na8cxa0Seem7C78ZEdw/live
🟡 Οι ενδιαφερόμενοι για την παρακολούθηση του σεμιναρίου μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον παρακάτω σύνδεσμο:
🔗https://forms.gle/E6d5nhchYtzzW6bH6
🟡 Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, αυτή θα παραμείνει διαθέσιμη για προβολή μέσω youtube. Θα υπάρχει σχετικός σύνδεσμος στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης:

🔗https://ynm-amth-culture.gr, στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας https://kavala.gov.gr και στην ιστοσελίδα του facebook του Δήμου Καβάλας.

⭕ Εκ μέρους του Δήμου Καβάλας, μεταξύ των 40 εισηγήσεων του Σεμιναρίου, ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Λαλένης, θα μιλήσει με θέμα: «Επανάχρηση κτηρίων καπναποθηκών, επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με την χρήση τεχνολογίας Blockchains».

Προηγούμενο άρθροΤάκης Θεοδωρικάκος από Έβρο: Με θωράκιση συνόρων και ενίσχυση συνεργασίας με Ευρωπαίους συμμάχους απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα
Επόμενο άρθροΙερά Μητρόπολη ΦΝΘ: Προκήρυξη υποτροφιών στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου