18 Οκτωβρίου 2024, 11:53
15.5 C
Kavala

Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο είναι πολύ δελεαστικό σύμφωνα με την Αρίστη Σταματοπούλου, της εταιρείας «Aristi Plan»

Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο είναι πολύ δελεαστικό σύμφωνα με την κ. Αρίστη Σταματοπούλου, της εταιρείας «Aristi Plan» που συμμετείχε με περίπτερο της στην Έκθεση του Επιμελητηρίου ενημερώνοντας τους επισκέπτες για τα διάφορα προγράμματα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Με περισσότερες κατηγορίες και έξυπνες συσκευές εμπλουτίζεται το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στον δεύτερο κύκλο που θα «τρέξει» αυτό το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, πέρα από ενεργοβόρα κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, οι δικαιούχοι θα μπουν φέτος να αλλάξουν επίσης κουζίνες και πλυντήρια με νέα μοντέλα που θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια” σημειώνει αρχικά για το τρέχον πρόγραμμα.

Μάλιστα, στα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να εντάξει και συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας που επιτρέπουν την απομακρυσμένη διαχείριση και λειτουργία τους, καθώς θα επιτρέπει στους πολίτες να προγραμματίζουν καλύτερα το «πότε» θα λειτουργούν.

Μια τέτοια δυνατότητα άλλωστε είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και την «ανακούφιση» του δικτύου, με τον πολίτη να μπορεί να θέσει σε λειτουργία την εκάστοτε συσκευή σε ώρες χαμηλής ενεργειακής επιβάρυνσης, ακόμα και αν δεν βρίσκεται στο σπίτι εκείνη την ώρα».

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπάρχει όμως και το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. “Είναι όμως ένα πρόγραμμα που έχει κάποιες δυσκολίες αφού θα πρέπει τα κτήρια να είναι νόμιμα και αυτό το βλέπουμε και στον τομέα του τουρισμού όπου υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον αφού δεν υπάρχει περιορισμός με τα ένσημα κάτι που το βλέπουμε σε άλλες περιπτώσεις.

Στα υπόλοιπα προγράμματα ΕΣΠΑ που ενδιαφέρονται οι επιχειρήσεις υπάρχει περιορισμός στα ένσημα μια και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν έναν αριθμό ενσήμων.

Αυτό το πρόγραμμα δεν έχει περιορισμούς και αυτό διευκολύνει τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν λίγα άτομα ή είναι οικογενειακές και μικρές επιχειρήσεις. Απλά το κτήριο πρέπει να είναι νόμιμο και νόμιμη να είναι και η άδεια λειτουργίας” τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

Αναμένονται να ανοίξουν όμως και άλλα προγράμματα ήτοι το κλασσικό ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που δεν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια και θα έχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό επιδότησης και αυτό ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα που έπαιρναν μέχρι τώρα ένα χαμηλό ποσοστό επιδότησης.

Η κ. Σταματοπούλου πρόσθεσε πως “Το πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο των νοικοκυριών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%.

Στις ράγες βρίσκεται και το «Εξοικονομώ 2024 για ευάλωτα νοικοκυριά», δηλαδή για νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 125 εκατ. ευρώ, από τα οποία 50 εκατ. ευρώ από αυτά αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα”.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Σε τροχιά εκκίνησης βρίσκεται επίσης και το νέο «Αλλάζω θερμοσίφωνα», με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα δοθεί προτεραιότητα στους επιλαχόντες του πρώτου προγράμματος. Επίσης, θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα επιδότησης αντλιών θερμότητας, για την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από το ΥΠΕΝ σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και μία δράση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η εταιρεία άλλωστε εμφανίσθηκε και στον Έκθεση του Επιμελητηρίου όπου και προέβαλε την εργολαβική της δράση ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που αναμένεται.

“Τέλος σε ό,τι αφορά το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για νέους αυτό είχε μια μικρή καθυστέρηση και εμείς περιμέναμε από τον Ιούνιο υπαγωγές άρα αναμένουμε για οριστικές υπαγωγές” τόνισε καταληκτικά.

Hot this week

Χρόνια πολλά Θάσο- Ημέρα της απελευθέρωσης η σημερινή

Σήμερα πραγματοποιείται ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Θάσου με...

Φωτιά ξέσπασε σε κατάστημα στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας στην Καβάλα

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου σε...

Topics

Χρόνια πολλά Θάσο- Ημέρα της απελευθέρωσης η σημερινή

Σήμερα πραγματοποιείται ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Θάσου με...

Φωτιά ξέσπασε σε κατάστημα στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας στην Καβάλα

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου σε...

Σωτήρης Παπαδόπουλος: Θέλουμε με τις εκθέσεις να ανοίγουμε μεγαλύτερες αγορές

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συμμετείχε με περίπτερό...

Γιάννης Παναγιωτίδης: «Νομίζω ότι βαδίζουμε σε πάρα πολύ καλό δρόμο»

”Νομίζω ότι βαδίζουμε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Η...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες