Ξεκίνησε η διαδικασία για τους πυρόπληκτους του Δήμου Νέστου από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλέξης Πολίτης σημείωσε πως υπάρχουν 2 επιτροπές που τρέχουν τις διαδικασίες καταγραφών και εκτιμήσεων.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι μια διαδικασία που ήδη τρέχει. Δουλεύουν δύο επιτροπές. Υπάρχουν δηλώσεις που γίνονται για το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ και οι άλλες δηλώσεις που αφορούν ζημιές σε γεωργικά μηχανήματα, αποθηκευμένες ζωοτροφές, μέσα παραγωγής και εξοπλισμό και οποιαδήποτε ζημιά αφορά αγροτική εκμετάλλευση.
Οι πρώτες, για το ζωικό κεφάλαιο και τις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν απ’ ευθείας από τον ΕΛΓΑ και οι δεύτερες διαβιβάζονται από τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ σε μας. Ήδη έχουν διαβιβαστεί κάποιες και αύριο προγραμματίζεται αυτοψία από την Επιτροπή μας και καταγραφή ώστε να τρέξει η διαδικασία.
Με την ολοκλήρωση των εγγραφών και των εκτιμήσεων, θα σταλεί η συγκεντρωτική κατάσταση στη Γενική Διεύθυνση στον κ. Τριαντόπουλο για να εκδοθεί η υπουργική απόφαση και να αποζημιωθούν οι πληγέντες».
ΤΡΕΧΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πρόσθεσε ότι «παράλληλα υπάρχουν και μη γεωργικές επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικοί φορείς που αν έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να κάνουν δηλώσεις στη δεύτερη επιτροπή που δημιουργήσαμε. Ήδη έχουμε κι εδώ αιτήσεις. Γενικά τρέχει η διαδικασία. Στις καλλιέργειες έχουμε 500 στρέμματα ελιάς που έχουν καταστραφεί και 100 στρέμματα οπορωφόρα. Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια που εμείς σαν Περιφέρεια δεν εμπλεκόμαστε. Έχει γίνει καταγραφή κι έχουν γίνει οι κρίσεις. Γενικότερα μας έχουν υποσχεθεί από την Αθήνα ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν άμεσα και θα καμφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Βλέποντας τη μέχρι τώρα κατάσταση εκτιμώ ότι θα ανακουφιστούν κατά τι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Κάποιες δεν αναπληρώνονται με τίποτα, ωστόσο πρέπει να ανακουφιστούν οι πληγές τους και να βιώσει η περιοχή την κανονικότητα που της αξίζει. Ελπίζω να πάνε όλα καλά».

Προηγούμενο άρθρο“Θέλουμε να δούμε λύση στα προβλήματα μας” τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Κεραμωτής Ανδρόνικος Σινιώρης
Επόμενο άρθροΟ ΕΟΦ ανακαλεί οφθαλμικές σταγόνες για αλλεργική επιπεφυκίτιδα