Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες η Διοικ. Πυρκών Υπηρεσιών Νομού Καβάλας, έχοντας πάντα ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς για ξένες περιουσίες και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής καθώς και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων και τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών σας προειδοποιεί και σας ενημερώνει ότι:              

Κάθε αντιπυρική περίοδο από 1 Μαίου εως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους οι Π.Υ καθώς και τα Π.Κ της Διοίκησης Πυρ/κών Υπηρ. Νομού Καβάλας επεμβαίνουν σε πολλές αγροτοδασικές πυρκαγιές όπου στο σύνολό τους προκαλούν ζημιές.

Οι Αγροτικές πυρκαγιές οφείλονται σε χρήση γυμνής φλόγας από αγρότες με απώτερο σκοπό την καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, τον καθαρισμό βάτων, την καύση συσσωρευμένων απορριμμάτων κυρίως κλαδέματα από δενδρώσεις καλλιεργιών.

Από 1/5/2020 εώς και 31/10/2020 απαγορεύεται λόγω αυξημένης επικινδυνότητας οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Παρακαλούνται οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, να μην εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο με χρήση φωτιάς προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από αμέλεια. Οι παραβάτες που προβαίνουν σε καύση υπολειμμάτων  θα διώκονται με ποινές φυλάκισης και ανάλογα πρόστιμα. Επίσης το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους σε περίπτωση πρόκλησης δασικών πυρκαγιών με σκοπό την βελτίωση βοσκοτόπων.

Απαγορεύεται η καύση συσσωρευμένων απορριμάτων κυρίως από κλαδέματα δενδρώδους καλλιεργειών (ελιές, αμπέλια κτλ.). Με τις πρακτικές αυτές κάνουμε ζημιά στο περιβάλλον και το κυριότερο γινόμαστε υπαίτιοι πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιών με ότι αυτό συνεπάγεται. Σχετικά με το κάπνισμα των μελισσών, δραστηριότητα που αφορά τους μελισσοκόμους, υπενθυμίζουμε την πυροσβεστική διάταξη 9/2000 άρθρο 2 παράγραφος 7 που απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητα κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Όσον αφορά την εκτέλεση θερμών εργασιών (ηλεκτροσυγκόλληση, εργασία με χρήση φλόγας, θερμότητας, σπινθήρων σε υπαίθριους  και ημιυπαίθριους χώρους) εφιστούμε την προσοχή των εργαζομένων και την εφαρμογή από τους υπευθύνους των οριζομένων στην Πυρ. Διάταξη 7/1996.

Επίσης παρατηρείται ο μη καθορισμός μεγάλου αριθμού οικοπέδων, τόσο εντός των οικισμών όσο και εκτός αυτών, στα οποία υπάρχει αυτοφυής ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών. Υπενθυμίζουμε σε όλους τους συμπολίτες μας την υποχρέωση καθαρισμού αυτών σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πυρ. Διάταξη 4/2012. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τους ιδιοκτήτες κατ’ εφαρμογή του άρθρου 94 παρ.1 εδάφιο 26 του Ν. 3852/290, επιλαμβάνεται ο Δήμος με αυτεπάγγελτο καθαρισμό και επιβολή προστίμου. Με αίσθημα ευθύνης πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε, όχι μόνο στην προστασία της περιουσίας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αν αντιληφθούμε πυρκαγιά:

Καλούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλ 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για το σημείο που βλέπουμε την πυρκαγιά.

Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης καθώς και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Ο   Δ ι ο ι κ η τ ή ς  ΔΙ.ΠΥ.Ν

Νικόλαος Γ. Μπαλατσούκας

Πύραρχος

Προηγούμενο άρθροΝέα δημοσκόπηση: Πόση είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τι φοβούνται περισσότερο οι πολίτες
Επόμενο άρθροΑυτά είναι τα μέτρα στήριξης για την πρώτη κατοικία: Επιδότηση δόσης έως και 90% – Επιβράβευση συνεπών οφειλετών