«Η Ελλάδα είναι πλήρως προετοιμασμένη με σαφές σχέδιο και διαθέσιμες δομές, που αυτή τη στιγμή λειτουργούν με πληρότητα στο 67%, να διαχειριστεί κάθε ενδεχόμενο», δηλώνει αποκλειστικά στο CNN Greece ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη σκιά της αποκάλυψης πως και η Ελλάδα ετοιμάζεται να παγώσει την έκδοση αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο ΚΥΣΕΑ που συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή. Λίγο λεπτά αφότου μίλησε στο CNN Greece, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, αντιλαμβανόμενος τη ρευστότητα της κατάστασης, αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την εισήγηση, προκειμένου να ανασταλεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων ασύλου.
Ο φόβος που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως μπορεί να προκληθεί μία “έξοδος των μειονοτήτων” από τη Συρία, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακραίοι τζιχαντιστές να επιδοθούν σε γύρω διώξεων ή στην προσπάθεια μετατροπής της Συρίας σε “χαλιφάτο”. “Θεωρώ ότι οι μειονότητες στη Συρία θα υποφέρουν. Θα δούμε μία έξοδο των μειονοτήτων στο αμέσως επόμενο διάστημα” εκτιμά και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Α. Συρίγος με τον οποίο επικοινώνησε το CNN Greece.
Παναγιωτόπουλος: «Πρόωρο το να μιλάμε για νέα μεταναστευτικά κύματα»
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Συρία και προετοιμαζόμαστε για την
αντιμετώπιση πιθανών αυξημένων μεταναστευτικών ροών» δηλώνει στο CNN Greece ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζοντας όμως πως «είναι ακόμη πρόωρο να μιλάμε για νέα μεταναστευτικά κύματα. Όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι πρόσφατες εχθροπραξίες στη Γάζα και τον Λίβανο, που, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν συνοδεύτηκαν από μαζική αύξηση προσφυγικών ή μεταναστευτικών ροών».
«Έχουμε σχέδιο και διαθέσιμες δομές»
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκαλύπτει τον συντονισμό που υπάρχει αυτές τις ώρες ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση κάθε ενδεχόμενης εξέλιξης. Εξάλλου η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες «παγώνουν» τη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες.
«Η Ελλάδα είναι πλήρως προετοιμασμένη με σαφές σχέδιο και διαθέσιμες δομές, που αυτή τη στιγμή λειτουργούν με πληρότητα στο 67%, να διαχειριστεί κάθε ενδεχόμενο. Ως χώρα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδυάζουμε την ανθρωπιστική μας ευθύνη με τη εθνική ασφάλεια. Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ενισχύοντας τα μέτρα προστασίας των συνόρων, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για όσους αναζητούν καταφύγιο», ξεκαθαρίζει ο Υπουργός.
Γιατί συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ – «Μήνυμα αποτροπής»
Το ΚΥΣΕΑ της Παρασκευής υπό τον Πρωθυπουργό καλείται να αποφασίσει το με ποιόν τρόπο θα “παγώσουν” σχεδόν 10.000 αιτήσεις ασύλου στη χώρα αλλά και να διασαφηνίσει το γιατί δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Συρία. «Θα περιμένουμε και θα δούμε μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη», δηλώνουν μέχρι στιγμής Έλληνες αξιωματούχοι.
Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί, μαθαίνει το CNN Greece, είναι το τι θα γίνει με τους 9.450 αιτούντες που αυτοί τη στιγμή διαμένουν στα camp. Καθώς αν δεν πάρουν άσυλο, δεν θα μπορούν και να μετακινηθούν από τις δομές, θα «κολλήσουν» με άλλα λόγια στη χώρα.
Αισιοδοξία για επιστροφές προσφύγων
Προσδοκία του Μαξίμου είναι πως η κατάσταση στο πεδίο σταδιακά θα ομαλοποιηθεί, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για την ασφαλή επιστροφή Σύρων προσφύγων στις εστίες του.
Από την άλλη όμως, μιλώντας στο CNN Greece, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη εκτίμησε πως “η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή και θα χρειαστεί χρόνος για να σταθεροποιηθεί”. Υπογράμμισε πως «η χώρα είναι κατεστραμμένη και είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς ότι θα μπορούσε άμεσα να υποδεχθεί, να στεγάσει και να θρέψει εκατομμύρια επαναπατριζόμενων προσφύγων».
Πηγή:www.cnn.gr