Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κος Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Για τη μετανάστευση
Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Ευρώπη οι περισσότεροι ομόλογοί μου είναι σε φάση διαχείρισης έκτακτων κρίσεων λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από παντού.
Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθούμε να ελέγξουμε το σύστημα προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές ώστε να ελεγχθεί η παράνομη μετανάστευση παρά το ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο δεδομένων των γεωπολιτικών εκρήξεων που συμβαίνουν ολόγυρά μας. Η προσπάθεια όμως πρέπει να συνεχιστεί
Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ροές είναι αυξημένες, άρχισαν να αυξάνονται από το τέλος του ’23 και από τότε αυξάνονται σταθερά. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εισέλθει παρανόμως στο ελληνικό έδαφος περί στις 50.000. Αυτή τη στιγμή τα νούμερα είναι γύρω στις 40.000. Το ότι εισέρχεται αυτός ο αριθμός στη χώρα δεν σημαίνει ότι παραμένει αυτός ο αριθμός στη χώρα, αυτή τη στιγμή οι καταγεγραμμένοι στις δομές είναι γύρω 24 με 25 χιλιάδες. Οι υπόλοιποι εφόσον έχει κριθεί θετικά η αίτηση ασύλου τους παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν προς ευρωπαϊκές χώρες.
Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπω ότι θα ξεκινήσει, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει, μια συζήτηση για επιστροφές σε τρίτες χώρες και χώρες προέλευσης γιατί δεν μπορεί να αντέξουν τα κοινωνικά συστήματα των χωρών μελών έναν τέτοιο μεγάλο αριθμό παράνομης μετανάστευσης.
Με αφορμή τις διαμαρτυρίες των παράνομων μεταναστών κατά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου
Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα δεν προωθεί τους μετανάστες χωρίς καμία διαδικασία προς την Ευρώπη αλλά τους κρατάει σε κλειστό χώρο μέχρι να διεκπεραιωθεί η διαδικασία καταγραφής. Και βέβαια είναι και απόδειξη της πίεσης που υφίσταται η χώρα και από τη Βόρεια Αφρική αφού οι περισσότεροι από τους διαμαρτυρόμενους ήταν νεαροί Αιγύπτιοι που θέλαν ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν και αυτό διεμήνυαν προς τον Γερμανό πρόεδρο. Επομένως αποδείχθηκαν κάποιο πράγματα και έβγαλε και τα δικά του συμπεράσματα ο Γερμανός πρόεδρος και είμαι σίγουρος ότι σκέφτεται αν η Ελλάδα αξίζει να υποστεί πίεση και από τα δυτικά της μαζί με αυτή που υφίσταται από τα ανατολικά και τα νότιά της.
Ερωτηθείς αν θα γίνουν νέες δομές
Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχεδιάζουμε νέες δομές. Στην Κρήτη και στη Ρόδο δεν υπάρχουν δομές και έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν δομές, αυτό που σχεδιάζουμε όμως προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν στη Ρόδο πριν από μερικές μέρες είναι να υλοποιήσουμε προσωρινούς χώρους φύλαξης-κράτησης για όλους αυτούς που εισέρχονται στη χώρα. Ανάλογα με την ένταση των ροών σχεδιάζουμε τη δημιουργία αυτών των χώρων φύλαξης σε Ρόδο και Κρήτη. Στην Κρήτη υπάρχει αυξημένη ένταση των ροών σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά ακόμα κρατάμε μικρό καλάθι, πρέπει όμως να προετοιμαζόμαστε. Η Ρόδος το έχει πιο άμεση ανάγκη και για αυτό εξετάζουμε τις εναλλακτικές μας φυσικά μέχρι να αποφασίσουμε θα έχουμε κάνει αυτή τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται για δομή hot spot αλλά για ένα προσωρινό χώρο φύλαξης.
Ερωτηθείς αν τα όσα λέγονται στην Αμερική και στην Ευρώπη για την μετανάστευση μπορούν να αυστηροποιήσουν και την ελληνική μεταναστευτική πολιτική
Ν.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι θα υπάρχει μια αυστηροποίηση σε κάποιους όρους της μεταναστευτικής πολιτικής βέβαια όλο αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής διαβούλευσης και απόφασης. Εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε μια αυστηροποίηση των διατάξεων ιδίως όσον αφορά τις επιστροφές για αυτούς που δεν δικαιούνται άδειες διαμονής και κάποιες διατάξεις για την παροχή του ασύλου.