Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα κομμάτι που αφορά και τη λειτουργία του νοσοκομείου Καβάλας, καθώς πολλά έχουν αλλάξει και έχουν περιοριστεί στο πλαίσιο λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τι θα γίνει με τα τακτικά ιατρεία, τα χειρουργεία, τα επισκεπτήρια, είναι κάποια από τα ερωτήματα.
Αυτό που απασχολεί το νοσοκομείο Καβάλας είναι το πως σταδιακά θα επανέλθει στην κανονικότητα, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, διότι αρκετοί μπορεί να είχαν προγραμματίσει κάποιο ραντεβού που ενδεχομένως να μην υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα, στα χειρουργεία ή είχαν μπει στη λίστα για κάποιο χειρουργείο οφθαμολογικό, γενικής χειρουργικής, ή ορθοπεδικό.
“Πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός, μέσα στο νοσοκομείο και στους χώρους αναμονής. Η πρόταση θα είναι μάσκα σε όλους στους χώρους υγείας” δηλώνει ο Διευθυντής ΕΣΥ Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και πρ. πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης: “Σαν επιτροπή λοιμώξεων θα έχουμε έναν σημαντικό λόγο στην όλη τοπική οργάνωση του θέματος και θα επιλέξουμε μία σταδιακή επιστροφή. Δεν θα έχουμε ούτε τον αριθμό των τακτικών ιατρείων που είχαμε πριν τον κορωνοϊό, ούτε σε ημερήσια βάση των αριθμό των χειρουργείων. Αν θα λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία παράλληλα με τα τακτικά πρωινά ιατρεία αυτό είναι ένα ερώτημα, αλλά μας απασχολεί η επιστροφή στην κανονικότητα, για όλες της δομές υγείας. Μας ενδιαφέρει να περάσουμε σε μία κανονικότητα”. Ένα άλλο θέμα είναι τα επισκεπτήρια, όπου και αυτό θα εκτιμηθεί.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως κάποιες κλινικές “έφυγαν” από την θέση τους προκειμένου να εξοπλιστούν και να αξιοποιηθούν ως κλινική που θα φιλοξενεί “ύποπτα” ή κρούσματα κορωνοϊού. Το πιθανότερο είναι πως θα παραμείνουν όπως έχουν, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου η “κορωνοκλινική” να είναι έτοιμη σε περίπτωση που χρειαστεί ενόψει του δεύτερου κύματος που πιθανόν να έχουμε το φθινόπωρο.
Επίσης τίθεται ένα θέμα για το τι πρέπει να ισχύσει για τους ασθενείς από το νομό της Ξάνθης που επισκέπτονται το νοσοκομείο της Καβάλας για τα τις ειδικότητες που δεν διαθέτει το γειτονικό νοσοκομείο, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού είναι υψηλό στην Ξάνθη.
Επίσης ο κ. Κροκίδης σημείωσε πως “το εμβόλιο θα αργήσει”, τονίζοντας επίσης πως “πρέπει να είναι διαθέσιμο για όλους μας και να μην είναι για τους λίγους, τους οικονομικά δυνατούς και τα οικονομικά δυνατά κράτη”.
Ακούστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Ξενοφών Κροκίδης στο Lobby 101.8 το πρωί της Πέμπτης (23/4) από το 1.16.27 έως 1.38.28