23 Δεκεμβρίου 2024, 4:55
5.3 C
Kavala

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρεχώρησε σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Ευαγγελάτο στην εκπομπή “Live News” του τηλεοπτικού σταθμού “Mega Channel”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνεντεύξεως:
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όπως το ξέρετε κι έχουμε προαναγγείλει, είναι εδώ στο στούντιο του “Mega” ο Υπουργός Άμυνας, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Καλησπέρα σας!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα!
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και υποψήφιος Βουλευτής στην Καβάλα, έτσι να το πούμε λόγω της προεκλογικής περιόδου. Κύριε Υπουργέ, το έφερε η τύχη η κουβέντα μας αυτή να γίνεται τη μέρα της αναγγελίας της επίσκεψής σας στην Τουρκία.
Πηγαίνετε την Τρίτη στις 4 Απριλίου. Πώς προέκυψε αυτό το ταξίδι, το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω μέχρι πριν κάνα μήνα ενάμισι και η συνάντησή σας στα όρθια σε κάποια Σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον ομόλογό σας της Τουρκίας ήταν και μεγάλη είδηση και τώρα ξαφνικά είμαστε σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν δύο και τρεις φορές, ήταν παραπάνω. Σχεδόν κάθε φορά που έπρεπε να μεταβώ στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πάντα βρισκόμασταν και πάντα είχαμε μία επικοινωνία. Η τελευταία κράτησε μάλιστα 40 λεπτά. Απορούσαν τα μέλη των δύο Αντιπροσωπειών.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και φοβούνταν.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε όμως και να συζητήσουμε πράματα, κακά τα ψέματα.
Προ ημερών στο πλαίσιο ανταλλαγής συλλυπητηρίων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές.
Δεν απέρριψα ασφαλώς αυτήν την πρόταση, έπρεπε όμως να αναζητηθεί η κατάλληλη ημερομηνία. Ασφαλώς έπρεπε να είναι πριν από το Πάσχα, ασφαλώς πριν από την προεκλογική περίοδο και την Τουρκική προεκλογική περίοδο, όχι μόνο τη δική μας, που μας προέκυψε.
Επιλέξαμε τελικά την 4η Απριλίου, την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσω μία επίσκεψη. Θα επισκεφτούμε τις σεισμόπληκτες περιοχές, εκεί στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και θα έχετε μαζί σας και κάποια βοήθεια και για συμβολικούς λόγους.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έστω και συμβολικά. Κοιτάξτε, νομίζω είναι σημαντικό αυτήν την ώρα να εκπέμψουμε ένα συμβολικό μήνυμα. Είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις. Η συμπεριφορά «βγάζει μάτια» θα έλεγα.
Θέλουμε να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά οφείλουμε νομίζω να το εκλάβουμε και ως ευκαιρία να δούμε πού καλύτερα μπορούμε να πάμε χωρίς να υπεραισιοδοξούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το κανάλι επικοινωνίας με τον ομόλογό μου, τον Χουλούσι Ακάρ, το οποίο πάντα υπήρχε, να το εξελίξουμε και σε ένα επίπεδο προσωπικής επίσκεψης στο πεδίο.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Καταλαβαίνω, αλλά είμαι σίγουρος ότι κι εσείς καταλαβαίνετε το επόμενο ερώτημά μου. Δηλαδή, ξέρουμε ποια είναι η Τουρκία και η Τουρκία ξέρει ποιοι είμαστε εμείς. Πόσο θα κρατήσει αυτή η περίοδος;
Γιατί να το πω χαριτολογώντας. Πέρσι είχαμε τους Τούρκους να θέλουν να μας παραπέμψουν σε Διεθνές Δικαστήριο για τη Μάχη της Τριπολιτσάς και φέτος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, μας έστειλε ο Ερντογάν συγχαρητήρια επιστολή. Ωραία, είναι οι σεισμοί. Είναι κάτι άλλο; Και πόσο θα κρατήσει αυτή η περίοδος νηνεμίας;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και η καταστροφή με τους σεισμούς παίζει ρόλο, γιατί -κακά τα ψέματα- αυτή τη στιγμή το πρώτο μέλημα για την Τουρκία, για το τουρκικό κράτος, είναι να ανορθώσει κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση στη χώρα. Ασφαλώς και θα χρειαστεί μια μεγάλη προσπάθεια σε οικονομικό επίπεδο, δεν γίνεται χωρίς ξένη βοήθεια, γι’ αυτό και δημιουργήθηκε να το πω έτσι αυτή η ομάδα των κρατών-δωρητών.
Κι όλα αυτά σε προεκλογική περίοδο, κάτι το οποίο δυσκολεύει ακόμα την κατάσταση, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό της και κυρίως να δείξει και κάποια αποτελεσματικότητα. Και η αντιπολίτευση ασφαλώς, όπως και σε άλλες χώρες, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί αυτή την κατάσταση.
Κοιτάξτε, είναι μία δύσκολη στιγμή για την Τουρκική Κυβέρνηση.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Η Τουρκία όμως υποχωρεί όμως από τις βασικές της διεκδικήσεις;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στη στρατηγική της στόχευση, εκτιμώ ότι δεν θα αλλάξουν πάρα πολλά και νομίζω αυτός είναι ο ρεαλιστικός υπολογισμός. Από κει και πέρα το θέμα είναι εμείς να συνεχίσουμε πάνω στις δικές μας στοχεύσεις, αλλά παράλληλα να το δούμε αυτό ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προσπαθήσουμε και να συνεννοηθούμε.
Δεν πάω στην Τουρκία στη συνάντηση με τον κ. Ακάρ για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, είτε αυτές είναι η μία διαφορά που χαρακτηρίζεται ως επίδικη, είτε όλες οι άλλες, γιατί υπάρχουν είναι αναμφισβήτητο αυτό. Πάω για να βοηθήσω να εκπέμψουμε ένα μήνυμα συμβολικό ότι κάποια πράγματα και κυρίως οι φυσικές καταστροφές, οι τραγωδίες αυτού του βεληνεκούς, είναι ίσως πάνω από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης αυτής της έντασης. Το βλέπουμε άλλωστε και στο πεδίο αυτό.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ωραία. Θα βάλω ένα-δυο ερωτήματα για να δούμε τι μήνυμα εκπέμπει πια το Υπουργείο και η Κυβέρνηση.
Θέμα πρώτο: Αυτή η καλή περίοδος που τώρα περνάμε και για όσο κρατήσει είναι τέτοια ώστε να κάνει την Ελλάδα ας πούμε να αλλάξει προσανατολισμούς στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχει ή προγραμματίζει;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου! Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και η δουλειά μας συνίσταται στο να εντείνουμε ακόμα την προσπάθεια για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.
Η αποτροπή δεν ταυτίζεται με την άμυνα, ξέρετε κ. Ευαγγελάτε. Η αποτροπή είναι η προσπάθεια να αποθαρρύνεις τον διεκδικητικό αντίπαλο να σκέφτεται ο,τιδήποτε που συνιστά επιβουλή της εδαφικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τα λοιπά. Και πώς το κάνεις αυτό; Με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα όλα τα προγράμματα, δηλαδή εννοώ, καλά τα “Rafale” ούτως ή άλλως..
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζουμε κανονικά. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ακόμα πιο εντατικά, για να εξοπλίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε αυτές να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν.
Η προσπάθεια αυτή, όπως ξέρετε, είναι πολλαπλών κατευθύνσεων. Χρειαζόμαστε και τα καινούρια, αλλά πρέπει να συντηρήσουμε και τα ήδη υπάρχοντα ή να τα αναβαθμίσουμε, όπως και γίνεται σε πολλά επίπεδα και στους τρεις Κλάδους.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια αυτής της προσπάθειας είναι τα F-35. Θα πάρουμε τα F-35; Θα προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα και πότε θα υλοποιηθεί αν είναι να υλοποιηθεί;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ασφαλώς και θα πάρουμε τα F-35. Αυτό είναι ειλημμένη απόφαση και όχι μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη της Αμερικανικής Κυβέρνησης.
Επειδή είναι το αεροσκάφος 5ης γενιάς, μπαίνουμε σε μία νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά στη διασύνδεση με άλλα μέσα, είτε με άλλα αεροσκάφη, είτε με πλοία επιφανείας, είτε με στοιχεία στο έδαφος, στην ξηρά και την ανταλλαγή πληροφοριών που κάνει την αποστολή των πιλότων, των χειριστών αυτών των αεροσκαφών ακόμα ευκολότερη.
Αυτό είναι το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Δεν είναι τόσο τα οπλικά του συστήματα, αυτά λίγο πολύ είναι τα ίδια με τα αεροσκάφη τα 4ης γενιάς, όσο η δυνατότητα διασύνδεσης και διάχυσης της πληροφορίας για να κάνει την αποστολή πιο εύκολα υλοποιήσιμη. Εφόσον κυλήσει η διαδικασία, γιατί έχει και αρκετή διαδικασία όπως ξέρετε αυτή η πρόσκτηση, αναμένομε τα πρώτα αεροσκάφη να έρθουν γύρω στο 2028- 2029, επομένως έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και πάμε για μία Μοίρα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε για μία Μοίρα, 20 με 24 αεροσκάφη. Παράλληλα όμως θα πρέπει σε επίπεδο υποδομών η Πολεμική Αεροπορία να τις αναπτύξει για να μπορεί να υποδεχθεί και να υποστηρίξει αυτά τα αεροσκάφη..
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα έχουμε κάποιο μέρος στην παραγωγή των αεροσκαφών;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι δύσκολο γιατί ήδη έχουν επιλεγεί τα κράτη, τα οποία έχουν και τις δυνατότητες άλλωστε να συμμετάσχουν σε προγράμματα συμπαραγωγής.
Θέλουμε όμως εν τούτοις -και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό με κάθε σαφήνεια- την εμπλοκή σε κάποιο επίπεδο παραγωγής έργου της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Από την άλλη, δεν θέλουμε τα όποια προγράμματα προσφέρει η εταιρεία, να αποτελέσουν ένα «καπέλο» στον τελικό λογαριασμό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων, χωρίς να υπάρχει αναλυτική παράθεση πού θα πάνε αυτά τα λεφτά, σε τι ακριβώς έργα. Ακριβώς, όχι τάξη μεγέθους!
Άρα προσπαθούμε στην τελική μας απόφαση να τηρήσουμε αυτές τις ισορροπίες. Η τελική απόφαση θα είναι για την πρόσκτηση αυτών των αεροσκαφών κι από εκεί και πέρα θα εκφράσουμε την επιθυμία μας, να εμπλακεί και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην υποστήριξη αυτών των αεροσκαφών, γιατί όχι και σε κάποιο μικρό κομμάτι της παραγωγής εφόσον είναι εφικτό.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για να κλείσουμε τον κύκλο. Εκτιμάτε ότι η Τουρκία θα πάρει τα F-16;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πράγματα είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή. Μπορεί κάποιοι κύκλοι ας πούμε του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών να δίνουν ένα θετικό σήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν φωνές ισχυρές, όπως αυτή του Ρόμπερτ Μενέντεζ που ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας έχει ασφαλώς επιρροή πάρα πολύ και συμμετοχή στην τελική απόφαση. Άρα υπάρχει δρόμος ακόμα.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω πόσα βήματα μπροστά έχουμε κάνει εμείς τουλάχιστον σε επίπεδο αεροπορικής ισχύος. Εκεί που συζητούμε ακόμα αν η Τουρκία θα πάρει F-16 ή αν θα αναβαθμίσει κάποιο κομμάτι του στόλου της στην εκδοχή “Viper” και ασφαλώς μέχρι να παρθούν οριστικές αποφάσεις θα περάσουν κάποια χρόνια, εμείς ήδη έχουμε μπει εδώ και δύο-τρία χρόνια στην αναβάθμιση δικών μας F-16 στην εκδοχή “Viper”.
Διαπραγματευθήκαμε, μπήκαμε στο πρόγραμμα και το υλοποιούμε εδώ και δύο χρόνια, άρα είμαστε αρκετά χρόνια μπροστά σε σύγκριση με την Τουρκία σε αυτό.
Πήραμε τα “Rafale”, η Τουρκία δεν έχει, και μπήκαμε και στο πρόγραμμα πρόσκτησης των F-35 τη στιγμή που οι γείτονες αποβλήθηκαν απ’ αυτό το πρόγραμμα. Άρα στον αέρα νομίζω ότι είμαστε καλά.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι είναι προφανές. Το πρόβλημά μας με την Τουρκία συνολικά πώς θα το λύσουμε; Οι Τούρκοι διεκδικούν κάτι που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα στο Αιγαίο κι αυτό έχει γίνει μια στρατηγική επιλογή από τη «Γαλάζια Πατρίδα» μέχρι ό,τι άλλο, είναι ένας στρατηγικός στόχος για να το πω σωστά.
Και δεν υπαναχωρούν απ’ αυτόν και τον χτίζουν αν θέλετε με τον πιο επικίνδυνο τρόπο, στις συνειδήσεις των πολιτών τους, γιατί αυτό είναι ίσως και το πιο ουσιαστικό που κάνουν. Πώς θα λυθεί αυτό, θα κάνει η Τουρκία πίσω; Θα κάνουμε συνεκμετάλλευση; Θα υπάρξει κάποια σύρραξη κάποια στιγμή; Θα το ξεχάσουν οι Τούρκοι; Ποια είναι η διέξοδος;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να υπάρχει η επικοινωνία και ο διάλογος. Δεν πρέπει να υποχωρούμε από τις εθνικές θέσεις, ο διάλογος δεν είναι ώστε να εκχωρήσουμε κάποια στιγμή κυριαρχικά μας δικαιώματα ή αυτά να αμφισβητηθούν εμπράκτως. Γίνεται για να φτάσουμε σε μία συνεννόηση χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ζητάμε απλά να λειτουργήσουμε όλοι με τους κανόνες.
Οι κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες και οι σχέσεις καλής γειτονίας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μόνο οι σεισμοί τα προκαλούν αυτά πάντως…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω είναι απλό αυτό και θεωρώ ότι οφείλουμε να συζητούμε όχι για να μην καταλήξουμε ποτέ προφασιζόμενοι ότι θέλουμε αλλά κωλυσιεργούμε, αλλά γιατί πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει η επικοινωνία, η αντιπαράθεση των απόψεων και των επιχειρημάτων και κυρίως η κατίσχυση της πεποίθησης ότι είμαστε «καταδικασμένοι» εντός εισαγωγικών να ζήσουμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Καλό θα είναι να μην ζούμε με όρους αντιπαράθεσης που φτάνει σε σημείο ακραίας έντασης, αλλά με όρους διευθέτησης επίλυσης των διαφορών μας.
Νομίζω ότι τώρα είναι μία καλή εποχή για να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση χωρίς όμως να παύουμε να διατηρούμε και τις επιφυλάξεις μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μέχρι πότε είναι αυτό κύριε Υπουργέ. Το μέχρι πότε. Αλλά αυτό δεν μπορούμε ούτε εσείς να το πείτε, ούτε κι εγώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: …Και στο αναμεταξύ να κάνουμε αυτό που πρέπει για το αποτρεπτικό μας αποτύπωμα, δια παν ενδεχόμενον.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να έρθω λίγο στα πολιτικά. Έχουμε εκλογές μπροστά μας, άλλαξε άρδην το σκηνικό με την τραγωδία των Τεμπών. Και θέλω να μου πείτε τι είναι αυτό που έφταιξε και η Κυβέρνηση δεν άλλαξε αυτά που έπρεπε να αλλάξει;
Γιατί είναι προφανές σε όλους μας νομίζω ότι στον ΟΣΕ υπάρχει κάτι πολύ κακό, πολύ σάπιο θα μου επιτρέψετε να πω σ΄ ένα μεγάλο μέρος του. Γιατί αφέθηκε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η σύγκρουση με το βαθύ κράτος ώστε να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και να πάμε σε κάτι καινούριο, αποτελεσματικό, σύγχρονο, αποδοτικό, λειτουργικό δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση.
Αν όμως έβαζε και σήμερα στοίχημα ποιος θα μπορούσε να το κάνει, ποια πολιτική παράταξη, ποιος κυβερνήτης, γιατί στις εκλογές αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες. Θα μπορούσε να το κάνει όλο αυτό και να λύσει και τα προβλήματα του ΟΣΕ, με δεδομένο ότι στους άλλους γίγαντες αν θέλετε σε επίπεδο ΔΕΚΟ, έδωσε λύσεις η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι στην Ολυμπιακή, στη ΔΕΗ που από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας τώρα είναι μία λειτουργική και κερδοφόρα επιχείρηση και φυσικά στον ΟΤΕ, πάλι θα στοιχημάτιζα στη Νέα Δημοκρατία.
Σε κανένα άλλον και για τον ΟΣΕ, εδώ βέβαια πρέπει να κινηθούμε σε διάφορες κατευθύνσεις.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πώς ακούν 57 οικογένειες αυτό που λέμε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτε και κάνεις δεν θα μπορέσει να απαλύνει τον πόνο της απώλειας αυτών των οικογενειών. Ούτε καν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν για την οικονομική ή ψυχολογική στήριξη αυτών των οικογενειών, γιατί έχασαν ανθρώπους ασφαλώς. Ιδίως στις περιπτώσεις που χάθηκαν νέα παιδιά, ο πόνος είναι ο ίδιος για όλους.
Εμείς στενοχωριόμαστε ή πολιτικολογούμε αρκετά, αλλά είναι άλλο αυτό που βιώνουν οι οικογένειες, κακά τα ψέματα. Όμως τα μέτρα στήριξης είναι μία έστω και ελάχιστη ένδειξη κάποιας πρόθεσης της Πολιτείας να παράσχει κάποιου είδους, έστω και περιορισμένης ανακούφισης.
Όμως, από εκεί και πέρα είναι η επόμενη μέρα και νομίζω ότι πρέπει να κινούμαστε ήδη σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι γιατί ψέματα αυτό που έγινε έχει να κάνει και με ατομικά λάθη και ατομικές ευθύνες και επομένως ατομικές ευθύνες.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και πολιτικές ευθύνες;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολιτικές ευθύνες ασφαλώς και υπάρχουν, αναλήφθηκαν και σε ανώτατο επίπεδο. Είχαμε δημόσια συγνώμη, είχαμε παραίτηση αρμοδίου Υπουργού, αλλά νομίζω ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι πως πάμε στην επόμενη μέρα. Άρα από τη μία μεριά να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες που θα καταλήξουν σε απόδοση ευθυνών, γιατί κακά τα ψέματα, εδώ είχαμε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να κάνει χρήση του τοπικού συστήματος τηλεδιοίκησης κλπ..
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι, μην ανοίξουμε πάλι αυτή την κουβέντα γιατί είναι..
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτόν που θα έπρεπε να τον συνδράμει και να τον βοηθά που δεν ήταν στη θέση του και τον άλλον που έφυγε νωρίς.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και τον από πάνω και τον πιο από πάνω..
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τον από πάνω που ανάρρωνε.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Και αυτόν που είχε φύγει..
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το ένα κομμάτι, δεν είναι μόνο αυτό, ποτέ δεν είπαμε ότι είναι μόνο αυτό. Το άλλο είναι το σύστημα, οι παθογένειες του συστήματος κι εκεί πέρα το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να έχουμε έναν ΟΣΕ, τα τρένα εν πάση περιπτώσει ασφαλή και αποτελεσματικά ξανά και να παραδοθεί ό,τι είχε παραδοθεί με καθυστερήσεις ή παραλείψεις ή παλλινωδίες. Και στις δύο αυτές κατευθύνσεις υπάρχει κίνηση.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα: Θα έχουμε αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές; Και αν δεν έχουμε θα πάμε σε τρίτες;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή βλέπω τις πρώτες εκλογές. Ποιες δεύτερες;
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα είστε αυτοδύναμοι από τις πρώτες;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι αλλά βλέπουμε ως προεκλογική προσπάθεια τις πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου. Από κει και πέρα οι προσπάθειες συγκεντρώνονται σε αυτή την κατεύθυνση.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν στις δεύτερες δεν έχετε τους 151 και δεν τους βρείτε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι, δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις εργασίας. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή το βλέπω λίγο ποδοσφαιρικά. Έχουμε έναν πρώτο αγώνα μπροστά μας.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύω πραγματικά ότι -άλλωστε όπως δείχνουν και όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα- θα είναι μπροστά. Είναι άλλο όμως να είσαι μπροστά εν όψει της ρεβάνς με 3-0 και άλλο με μισό-μηδέν! Πας με άλλο αέρα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τι διαφορά εκτιμάτε ότι θα υπάρχει;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, η δική μας η προσπάθεια είναι συγκεντρωμένη στο να εξηγήσουμε το τεράστιο έργο, παρά τις άνευ προηγουμένου δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αυτή την τριετία, σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικοασφαλιστικά, επίπεδο μεταρρύθμισης ψηφιακής, επίπεδο αν θέλετε θωράκισης της χώρας προσπάθειας στην Άμυνα και τη Διπλωματία.
Έχει πολλά να επιδείξει νομίζω αυτή η Κυβέρνηση, αλλά πρέπει να τα επικοινωνήσει στον κόσμο.
Ο κόσμος έχει τα προβλήματά του, έχει τις ανασφάλειές του, έχει τους φόβους για το μέλλον. Η συνολική κατάσταση του κόσμου γύρω μας είναι μία κατάσταση με πολλές ασάφειες, πολλές αβεβαιότητες, πολλές προκλήσεις, ίσως και απειλές. Μέσα σε όλο αυτό, η Κυβέρνηση πρέπει να πάει και να εξηγήσει τι έκανε και να κάνει τον απολογισμό του έργου της, και μέσα από αυτό να συγκριθεί με τις εναλλακτικές προτάσεις.
Νομίζω αυτό είναι το ζητούμενο που έχουμε μπροστά μας και θα πρέπει να επικεντρωθεί εκεί η προσπάθειά μας στις 21 Μαΐου 2023. Από κει και πέρα ό,τι προκύψει θα το δούμε στην πορεία.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Η ρεβάνς…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η ρεβάνς. Όπως σας είπα όμως, επειδή έχουμε και ποδοσφαιρικές προτιμήσεις, είναι άλλο να πηγαίνεις με 3-0 στον επαναληπτικό και άλλο με 1-0 ή ισοπαλία.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έστω κι αν δε μετράει πια και το εκτός έδρας γκολ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κι εγώ.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ήταν ο κύριος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Άμυνας της χώρας και υποψήφιος Βουλευτής στην Καβάλα.
Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ».

Hot this week

“Μαγικά Χριστούγεννα στον Λιμένα Θάσου: Θέατρο, Χαρά και Αγάπη για Μικρούς και Μεγάλους!”

Την Παρασκευή 20/12/2024 και το Σάββατο 21/12/2024 απολαύσαμε στην...

Μακελειό στην Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης της επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου...

Επιστολή ΟΕΒΕ Καβάλας προς ΔΕΔΔΗΕ για προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε την προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος στα...

Topics

Μακελειό στην Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης της επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου...

Επιστολή ΟΕΒΕ Καβάλας προς ΔΕΔΔΗΕ για προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε την προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος στα...

Ανοίγει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Την χιονοδρομική σεζόν 2024/2025, θα λειτουργήσουν* οι εξής αναβατήρες: Στην...

Φωτιά σε οικία στην Καβάλα- Νεκρός ανασύρθηκε ηλικιωμένος

Νεκρός ηλικιωμένος μετά από φωτιά σε μονοκατοικία στην Καβάλα...

Δωρέες της Energean σε σχολεία και συλλόγους της Θάσου

Στο γιορτινό πνεύμα των ημερών, η Energean είναι συνεπής προς τη δέσμευσή...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες