Κλιμακώνεται η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους 125% σε αμερικανικά προϊόντα, από αύριο, 12 Απριλίου. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Κίνα δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, καθώς οι προηγούμενοι δασμοί βρίσκονταν στο 84%.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας τόνισε πως εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παραβιάζουν σημαντικά τα συμφέροντά της, η χώρα θα απαντήσει με σκληρά αντίμετρα, «πολεμώντας μέχρι τέλους».
Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πόλεμο δασμών». Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενώσει δυνάμεις με την Κίνα απέναντι στις μονομερείς πολιτικές εκφοβισμού, όπως χαρακτήρισε τους αμερικανικούς δασμούς.
«Το να τα βάλεις με όλο τον πλανήτη θα οδηγήσει μόνο στην απομόνωση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι Κίνα και Ευρώπη οφείλουν να υπερασπιστούν τη διεθνή νομιμότητα, την παγκοσμιοποίηση και ένα δίκαιο εμπορικό περιβάλλον.
Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ αναγνώρισε πως υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο Ε.Ε. – Κίνας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι εμπορικές εντάσεις δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην ενίσχυση των ευρωκινεζικών σχέσεων.
Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα φτάσουν το εντυπωσιακό ποσοστό του 145%, φουντώνοντας ακόμη περισσότερο τη σύγκρουση που έχει ήδη επηρεάσει τις διεθνείς αγορές με αβεβαιότητα και αναστάτωση.