Επαναλειτουργούν οι Σχολές της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας. Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Θανάση Μητρόπουλο ήδη διοργάνωσαν εκδηλώσεις υποδοχής των νέων φοιτητών.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «Άνοιξαν οι σχολές, έχει γίνει η εγγραφή των πρωτοετών, έχουν εγγραφεί στα εργαστήρια τους και τώρα ξεκινούν κανονικά και τα μαθήματα. Είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουν γίνει κάποια πράγματα μέσα στο ίδρυμα και σαφώς θα γίνουν και άλλα ενώ υπάρχουν επιτέλους χρήματα για να γίνουν τώρα οι απαραίτητες συντηρήσεις και αργότερα με άλλα κονδύλια θα δούμε και τους εξοπλισμούς. Νομίζω ότι προχωράμε καλά.
Σε γενικές γραμμές δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Έτσι και πάμε σε σειρά έργων, με 8 εκ. ευρώ στο σύνολο, με 4 εκ. ευρώ για συντηρήσεις, 2 εκ .για ψηφιοποίηση και 2 εκ. για εξοπλισμούς.
Αναμένεται όμως μετά από εξαγγελίες του Πρωθυπουργού σύντομα και δη από την Θράκη αναφορικά με τις φοιτητικές εστίες. Μιλάμε επομένως για ένα πακέτο μέτρων για όλα τα ιδρύματα όμως της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Θα εξαγγελθεί επομένως πρόγραμμα για να φτιάξουμε φοιτητικές εστίες από την στιγμή που βλέπουμε ότι συνεχώς ανεβαίνει το κόστος της στέγης και των ενοικίων και τόσο οι οικογένειες όσο και οι ίδιοι οι φοιτητές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν».
ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ
Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην ακριβή αγορά… «Η αγορά κινείται με γνώμονα το κέρδος και τίποτε άλλο. Και όσο και αν θέλαμε χαμηλότερα ενοίκια αυτό δεν έγινε ποτέ. Όσο και να λέμε εμείς του Πανεπιστημίου οι τιμές θα ανεβαίνουν. Το κράτος θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση είτε με επιδοτήσεις ενοικίων κάτι βέβαια που θα σηκώσει ακόμη περισσότερο τα ενοίκια, είτε δημιουργώντας φοιτητικές εστίες και καταστάσεις που θα βοηθήσουν την φοιτητική μέριμνα.
Εξάλλου από το 2025-2026 θα ξεκινήσουν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια οπότε θα έχουμε μεγαλύτερες πιέσεις, τουλάχιστον ακαδημαϊκές. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να μείνουν κοντά στο σπίτι τους δεν θα έρθουν στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας, ή της Κομοτηνής κλπ.
Έτσι ίσως και να δούμε και μείωση του φοιτητικού πληθυσμού. Εμείς οι καθηγητές αλλά και οι πόλεις θέλουν να έχουν φοιτητές άρα θα πρέπει να βρεθεί ένα σημείο για να ισορροπήσει το σύστημα. Έτσι ο γονέας που είναι από την Αθήνα θα βλέπει ότι θα είναι φθηνότερο να σπουδάσει το παιδί του στην Καβάλα από ότι στην Αθήνα στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, θα κάνει τις συγκεκριμένες επιλογές και θα είναι και καλύτερο να σπουδάσει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.