Στο Επιχειρηματικό – Συνδρομητικό περιοδικό “Χρήμα”. έδωσε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη ο επικεφαλής της Ενεργειακής Αιγαίου Μαθιός Ρήγας.

Σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την συνέντευξη που παραχώρησε:

Χ.: Δεν υπήρχε το ερώτημα αν είναι βιώσιμη η παραγωγή του Πρίνου;Μ.Ρ.: Το κύριο ερώτημα όλων αυτή την περίοδο είναι ποιο είναι το break even του Πρίνου. Το break even του Πρίνου είναι πλέον αρκετά χαμηλό, κάτω από 30 δολ. το βαρέλι με τα σημερινά δεδομένα της παραγωγής στα 4.000 βαρέλια. Έχουμε ήδη τις εγκαταστάσεις, άρα δεν χρειάζεται να ρίξουμε πολλά λεφτά σε νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια, από το 2013, που πήραμε ως Energean πλήρως τη διοίκηση και της Kavala Oil, έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να συγκρατήσουμε τα λειτουργικά μας κόστη. Μειώσαμε το εργολαβικό κόστος, ενώ μας βοήθησε πολύ και η μείωση του κόστους του φυσικού αερίου που καταναλώνουμε. Κάναμε έναν εξορθολογισμό των δαπανών της εταιρείας, προετοιμαζόμενοι για την επερχόμενη κρίση. Σήμερα η συνολική μείωση δαπανών, στη λειτουργία της εταιρείας και στις υπηρεσίες που παίρνουμε από τρίτους, ξεπερνά το 30%. Τονίζω ότι σε αυτές τις περικοπές δεν περιλαμβάνονται μειώσεις μισθολογικού κόστους. Δεν είχαμε μειώσεις μισθών και αυξήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό μας. Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να κόψουμε λίπος και κρατήσαμε ανέπαφη τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτό το αναγνωρίσαμε και με την τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας, την οποία συνάψαμε χωρίς να έχουμε τυπική υποχρέωση, προκειμένου να διατηρήσουμε την αρμονία στις σχέσεις με τους εργαζομένους. Έτσι, λοιπόν, με την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολ. το βαρέλι, έχουμε επαρκές cash flow για τις λειτουργικές ανάγκες μας και για να εξυπηρετήσουμε τα δάνεια.

Χ.: Φαίνεται ότι η σχέσεις σας με το σωματείο των εργαζομένων, που είχε οργανώσει στο παρελθόν πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις, έχουν εξομαλυνθεί. Εκτός από την απόφαση να μην θιγούν οι μισθολογικές δαπάνες από το πρόγραμμα μείωσης του κόστους, υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;

Μ.Ρ.: Πράγματι, το σωματείο των εργαζομένων είχε στο παρελθόν πολύ έντονη δραστηριότητα. Σήμερα, όμως, οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται. Σε μια περίοδο, όπου κανείς δεν επενδύει στη χώρα, και κανείς δεν επενδύει στα πετρέλαια παγκοσμίως, ενώ γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις στο χώρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας και ακυρώνονται επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων, εμείς έχουμε αρχίσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. δολαρίων, το οποίο χρηματοδοτείται από την EBRD και από τους μετόχους μας, κάνουμε 15 γεωτρήσεις και έχουμε ήδη αυξήσει την παραγωγή, που έχει φθάσει από 1.500 σε 4.000 βαρέλια ημερησίως με τις δύο πρώτες. Έχουμε σκοπό να βάλουμε την πλατφόρμα για το κοίτασμα «Ε», η οποία σχεδιάζεται να κατασκευασθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Ελλάδα, αν αυτό καταστεί δυνατό. Σκοπός μας είναι να πάμε την παραγωγή του Πρίνου πάνω από τα 10.000 βαρέλια.

Χ.: Όλα αυτά σε ένα κοίτασμα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια πολλοί το θεωρούσαν εξαντλημένο…

Μ.Ρ.: Το 2007, όταν πήρα τον Πρίνο στα χέρια μου, όλοι με έλεγαν τρελό. Μού έλεγαν «πού πας να μπλέξεις με ένα κοίτασμα που είναι ουσιαστικά πεθαμένο, με ένα σωματείο, το οποίο έχει πετάξει έξω άλλους, με δυναμικές κινητοποιήσεις». Μού έλεγαν «πας να αντιμετωπίσεις μια ελληνική πραγματικότητα, που έχει να κάνει είτε με τα μεγάλα συμφέροντα, τα οποία θα σε φάνε, είτε με το Δημόσιο, με το οποίο δεν θα μπορέσεις ποτέ να συνεννοηθείς για να κάνεις τόσο μεγάλης έκτασης δουλειές». Από το 2008, λοιπόν, όταν η παραγωγή ήταν κάπου στα 1.000 βαρέλια και τα αποθέματα υπολογίζονταν σε 2 εκατ. βαρέλια, ενώ υπήρχε μεγάλη εργασιακή αναταραχή, έχουμε φθάσει σήμερα να έχουμε 30 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα και άλλα 28 εκατ. βαρέλια δυνητικά αποθέματα, τα οποία θα μετατρέψουμε σε πραγματικά αποθέματα.

Χ.: Είναι σαν έχετε ανακαλύψει άλλον ένα Πρίνο…

Μ.Ρ.: Πράγματι, η αρχική εκτίμηση για τον Πρίνο, με βάση την τεχνολογία εκείνης της εποχής, έκανε λόγο για κοίτασμα 60 εκατ. βαρελιών, ενώ ήδη έχει παραγάγει σχεδόν τα διπλάσια. Εμείς εφαρμόσαμε τη σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιεί παγκοσμίως η πετρελαϊκή βιομηχανία, χωρίς να λέμε ότι έχουμε ανακαλύψει δισεκατομμύρια βαρέλια, όπως είχαν πει άλλοι για πρόσκαιρα χρηματιστηριακά οφέλη (σ.σ.: αναφέρεται στην Regal Petroleum, προηγούμενη ιδιοκτήτρια της Kavala Oil). Φέραμε αθόρυβα τέσσερα γεωτρύπανα στην Ελλάδα, κάναμε τη δουλειά μας και, αφού πιστοποιήσαμε τα κοιτάσματα που υπάρχουν τώρα αρχίζουμε την αξιοποίησή τους. Αυτό είναι το πρόγραμμα που έχουμε στον Πρίνο: Πώς αυτά τα 30 + 28 εκατ. βαρέλια θα τα μετατρέψουμε σε παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρίνος έχει τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια ζωή ακόμα μπροστά του και αυτό διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο και ότι η εταιρεία μας θα έχει πολύ ισχυρό cash flow για να μπορεί να κάνει την παραγωγή της. Με βάση αυτό, μπορούμε τώρα να πάμε να κάνουμε έρευνα για νέα κοιτάσματα στην περιοχή της παραχώρησης.

Χ: Έχοντας ισχυροποιήσει τη βάση σας στον Πρίνο, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Energean;

Μ.Ρ.: Στον Πρίνο έχουμε 15 γεωτρήσεις, συν την πλατφόρμα του «Ε». Αυτό είναι το κομμάτι της παραγωγής μας. Στο κομμάτι της έρευνας, έχουμε τρεις τομείς: τη λεκάνη του Πρίνου με το γνωστό κοίτασμα και την ευρύτερη περιοχή της παραχώρησης, όπου το περασμένο καλοκαίρι κάναμε τρισδιάστατα σεισμικά και έχουμε πάρει τα αποτελέσματα, τα οποία θα αξιολογήσουμε για να προκύψουν νέοι στόχοι για να βρούμε τι άλλο μπορεί να υπάρχει.

Χ: Μέσα στην ευρύτερη περιοχή της παραχώρησης είναι και ο Άθως;

Μ.Ρ.: Είναι μέρος του Άθω. Προσπαθήσαμε το περασμένο καλοκαίρι να χαρτογραφήσουμε την περιοχή, με τρισδιάστατα σεισμικά, αλλά με την παρέμβαση των Ελληνικών Πετρελαίων η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε και, δυστυχώς, όχι μόνο εμείς, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο, δεν θα μάθουμε τι έχει ο Άθως. Να θυμίσω εδώ ότι πριν από μερικά χρόνια, μας είχαν εμποδίσει να αποκτήσουμε την περιοχή του Θρακικού Πελάγους, την οποία κρατούν παγωμένη εδώ και 40 χρόνια! Ο δεύτερος τομέας έρευνας είναι η Δυτική Ελλάδα, όπου έχουμε τα Γιάννενα, το Κατάκολο, πιθανόν και την Αιτωλοακαρνανία, αν προχωρήσουν και υπογραφούν οι συμβάσεις. Και ο τρίτος είναι οι διεθνείς μας δραστηριότητες, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και σε όποια άλλη χώρα πάμε στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της ΝΑ. Μεσογείου. Άρα, με έδρα την Ελλάδα θέλουμε να αναπτύξουμε την έρευνα και να γίνουμε η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία της ευρύτερης περιοχής. Αυτό είναι το όραμά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ασφαλώς και μας ενδιαφέρει και το Αιγαίο, όπου όμως σήμερα είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε έρευνες για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους. Όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έρευνες και στο Αιγαίο, ασφαλώς και θα είμαστε παρόντες.

Προηγούμενο άρθροΠραξικόπημα στην Τουρκία! Ηττήθηκαν οι στασιαστές! Σφοδρά πυρά στην τουρκική υπηρεσία μυστικών πληροφοριών στην Άγκυρα-δείτε live εικόνα
Επόμενο άρθροΣοβαρότατη εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία – Προσγειώθηκε στρατιωτικό ελικόπτερο – Συνελήφθησαν 8 πραξικοπηματίες