Ορόσημο για επιστροφή στην κανονικότητα ορίστηκε η 4η Μάιου όπως ενημέρωσε με το διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ακολούθησαν ανακοινώσεις από αρμόδια υπουργεία για τα βήματα της άρσης μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά της πανδημίας κορωνοϊού.
Οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ) είναι εκείνες που ανοίγουν την αγορά. Οι αντίστοιχοι κωδικοί είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Στις 4 Μαΐου επανεκκινούν και οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας. Πηγή: www.lifo.gr
“Θέλουμε να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο. Έγινα και εγώ δέκτης παραπόνων. Το λιανικό εμπόριο εκτιμούσαμε ότι θα ανοίξει στις 4 Μαϊου και όχι σταδιακά. Δημιούργησε μία γκρίνια”, δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, το πρωί της Τετάρτης (29/4) στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8. Θα συνεχίσουν αναλύονται τα στοιχεία της οικονομίας αλλά και του υγειονομικού θέματος και ανάλογα θα λαμβάνονται και σχετικές αποφάσεις. “Θα μπορούσαν όλα τα καταστήματα να είχαν ανοίξει και να μην έχουμε το σταδιακό άνοιγμα. Το σημαντικότερο είναι να δούμε πως θα λειτουργήσουμε διότι υπάρχουν και περιορισμοί στα τετραγωνικά, στους εργαζόμενους, πόσοι θα είναι στο κάθε κατάστημα.
Επίσης το πρόβλημα εστιάζεται και στα καταστήματα εστίασης: “ακόμα το μέγεθος της ζημιάς δεν το έχουμε φανταστεί. Δεν το έχουμε προσεγγίσει. Φοβάμαι ότι κάποια καταστήματα που θα ανοίξουν πιθανόν δεν θα αντέξουν ή θα έχουν μείωση προσωπικού. Είναι ένα κακό σενάριο. Προσπαθούμε να το επεξεργαστούμε για το πως το κράτος να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Αλλιώς θα τεθούν κι άλλα θέματα, όπως οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι συντάξεις, πιθανόν και μέτρα λιτότητας. Εκτιμούμε ότι αν τουλάχιστον το κομμάτι του κρατηθεί σε ένα καλό ποσοστό θα είναι κάτι”.
Οι άνθρωποι της αγοράς, είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρξει η ίδια κίνηση. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και δεν έχει και τα ίδια εισοδήματα, όπως πριν από δύο μήνες. Ο τουρισμός στηρίζει την οικονομία. Ίσως ήρθε η στιγμή και για ένα νέο οικονομικό μοντέλο, όπως ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και τη διασύνδεση αυτών μεταξύ τους.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας τόνισε επίσης ότι θα χρειαστεί και μία καμπάνια, η οποία βρίσκεται στα σκαριά, τόσο για τους καταναλωτές αλλά και για τους επιχειρηματίες. “Το στοίχημα θα είναι να μην κλείσει καμία επιχείρηση και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Αν το κράτος πάρει δραστικές αποφάσεις, θα δούμε πολλά πράγματα να τα πετυχαίνουμε”.
Ακούστε τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας στο Lobby 101.8 από το 12.45 έως 24.10