Ο κορονοϊός παραμένει ανάμεσά μας, οι ταξιδιώτες επιστρέφουν με τον Ηλία Μόσιαλο να αναφέρεται στο σχέδιο μετάβασης για το φθινόπωρο προκειμένου η χώρα μας τότε να έχει όσο γίνεται λιγότερα κρούσματα, ενώ άφησε πολλές ελπίδες για το εμβόλιο. 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Μόσιαλος έκανε λόγο για την κατάρτιση ενός σχεδίου για όλους τους τομείς . «Επιχειρήσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών φτιάχνουν τα πλάνα για την μετάβαση στο φθινόπωρο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το εμβόλιο ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι έχουμε 7 εμβόλια στην 3η τελική φάση των δοκιμών, 17 εμβόλια στην 2η φάση κλινικών δοκιμών και 25 στην 1η φάση δηλαδή 49 εμβόλια σε εξέλιξη ενώ τόνισε ότι 1 στα 5 από τα εμβόλια που θα δοκιμαστούν είναι πιθανό να είναι πετυχημένο. Επομένως όπως εξήγησε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε έγκριση του εμβολίου τους επόμενους μήνες. Παράλληλα διευκρίνισε πως αν είναι 70% αποτελεσματικό τότε και το κάνει η πλειοψηφία του πληθυσμού τότε θα αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης, αν είναι 50% ακόμα και όλοι να το κάνουμε δεν τελειώνουμε με την υπόθεση της πανδημίας και θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα.

Για την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες ο ίδιος είπε πως ήταν αναμενόμενο να έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα γιατί τον Μάρτιο η χώρα μας ξεκίνησε έγκαιρα τα μέτρα. Αμεσως έγινε το καθολικό lockdown επομένως Μάρτιο, Απρίλιο δεν θα περίμενε να δει κανείς τόσα κρούσματα. «Υπήρξε μια χαλαρότητα σε ότι αφορά την κυκλοφορία των συμπολιτών μας και τις κοινωνικές δραστηριότητες που είχαν αυξηθεί από τα τέλη Απριλίου ενώ σημειώνει ότι το ελληνικό lockdown ήταν από τα μικρότερα που έγιναν στην Ευρώπη σε διάρκεια. Παρατηρήσαμε από αρχές Μαΐου μέχρι τέλη Ιουλίου δηλαδή 3 μηνών όπου δεν υπήρχε πρόβλημα δηλαδή η Ελλάδα είχε κατορθώσει να συμπιέσει τα κρούσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου ωστόσο μετά για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τηρήθηκαν τα μέτρα».

Επίσης, επεσήμανε πως αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα ευλαβικά είναι πολύ πιθανό να πάμε στην κατεύθυνση του Ισραήλ ενώ τόνισε τον τεράστιο κίνδυνο που έχουν οι μεγάλες συναθροίσεις και οι κλειστοί χώροι. «Όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει μικρότερη διασπορά του ιού ενώ στους εσωτερικούς είναι πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα μετάδοσης»

Αναφορικά με την επιστροφή των ταξιδιωτών στην εργασία τους ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί πόσοι θα πρέπει να επιστρέψουν με φυσική παρουσία και αν είναι εφικτή η τηλεργασία από το σπίτι. Μίλησε και για σταδιακή κλιμάκωση επιστροφής στον χώρο εργασίας, με κάποιους να δουλεύουν το πρωί και κάποιοι το απόγευμα.

Σχετικά με τα σχολεία ο ίδιος εξήγησε πως με βάση τα σημερινά στοιχεία και εφόσον δεν επιδεινώνεται η κατάσταση μπορούν να ανοίξουν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις πχ εκ περιτροπής.

Προηγούμενο άρθρο217 κρούσματα κορωνοϊού και 2 θάνατοι – 2 νέα κρούσματα στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΚορονοϊος: Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ για να μην δείξει ψεύτικο αποτέλεσμα