Συνέντευξη στον Sfera 102,2 παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Δεν τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα», το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα. Αποκάλυψε επίσης τι πρόκειται να γίνει με τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και τη… διαφωνία του με τη Μαρέβα.

«H επιλογή μας είναι να μην “τσιμπάμε” στις προκλήσεις. Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι» είπε και πρόσθεσε πως είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το 63% των Τούρκων δεν θεωρεί την Ελλάδα απειλή. «Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αν και δεν απέκλεισε τον διάλογο, διεμήνυσε πως όλοι ξέρουν ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα.

«Θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε. Με τις συμμαχίες που έχουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη πρέπει να συζητάμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητάμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, χωρίς να πλακωνόμαστε. Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Φυσικό αέριο και ρεύμα

Φυσικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το “καυτό” θέμα των ημερών, αφού άπαντες περιμένουν να ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου που θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο, από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Παραδεχόμενος πως «πέρυσι κάναμε λάθος, με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται αρκετές καταναλώσεις», καθώς «είχαμε βάλει το όριο χαμηλά», ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση».

Για το φυσικό αέριο είπε ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια. «Είναι λίγα τα σπίτια που μπορούν να κάψουν πετρέλαιο, αλλά θα υπάρχει μια οριζόντια επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου», είπε και προανήγγειλε ότι «θα πάρουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μια οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Για άλλη μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έβαλε με την Ευρώπη που δεν κινείται γρήγορα. «Οκτώ μήνες επιμένω σε πλαφόν για το αέριο. Κράτη που είχαν μεγάλα συμφέροντα επέμεναν να μην μπει πλαφόν στο αέριο. Αλλά, θα πρέπει να δουλέψουμε με αυτό που έχουμε».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι «δεν θα ξανακλείσουμε λόγω κορονοϊού. Δεν θα πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά που κάναμε τα δύο τελευταία χρόνια». Ζήτησε όμως από τους ευάλωτους να προσέχουν και να φορούν μάσκες στους κλειστούς χώρους και στους άνω των 60 να πάνε να κάνουν το εμβόλιο.

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, θα γίνει από την 1η Μαΐου του 2023, είπε. «Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία. Άρα, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας» σημείωσε.

Η διαφωνία με τη Μαρέβα και το μπάρμπεκιου

Όταν αναφέρθηκε στην ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τη μεγάλη του “διαφορά” με τη σύζυγό του, Μαρέβα. «Η μεγάλη διαφορά δεν είναι το φως, είναι η θέρμανση, η ψύξη», είπε για να κάνει την… αποκάλυψη: «αυτή είναι η διαφωνία και με τη γυναίκα μου, το air condition. Κάνει μεγάλη διαφορά να αυξήσεις δύο βαθμούς το κλιματιστικό.

Ερωτηθείς για τις καθημερινές του συνήθειες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «σηκώνομαι 7 παρά τέταρτο, ασκούμαι δύο φορές την εβδομάδα, πάω γραφείο και διαβάζω εφημερίδα. Τώρα ακούω λίγο ραδιόφωνο, κυρίως μουσικό πλέον. Και ελληνικό και ξένο». Αγαπημένο χρώμα του είναι «το μπλε, σε όλες τις αποχρώσεις». Στην ερώτηση, δε, αν κάνει δουλειές στο σπίτι απάντησε: «Μέχρι εκεί που μπορώ. Μέχρι καμιά λάμπα. Οι ασφάλειες ξέρω που είναι».

Ρωτήθηκε αν μαγειρεύει και απάντησε αρνητικά. Μόνο ψήνει αλλά δεν θεωρεί το μπάρμπεκου μαγείρεμα…

Προηγούμενο άρθροΗ απάντηση Σκρέκα για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος τον χειμώνα
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: «Άκυρο» στον Τσίπρα από τους συνδικαλιστές – Το ραντεβού με τη ΓΣΕΕ, η μεσολάβηση της Μαριλίζας και οι ηχηρές απουσίες