Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/8/2023 η αναπαράσταση του Θασίτικου γάμου συμπληρώνοντας τα 46 χρόνια ζωής του στο Θεολόγο της Θάσου, που όπως πάντα από το 1977 οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χατζηγιώργης.
Η διαδικασία του Θασίτικου γάμου που κράταγε το ελάχιστον μια εβδομάδα όπως γινότανε παλιά, συμπυκνώθηκε σε μια ημέρα αλλά κάλυψε ολόκληρο το τελετουργικό των τελευταίων δύο ημερών.
Πλημμύρησαν το Σάββατο οι δρόμοι του Θεολόγου με κόσμο, μουσική και τραγούδι, κατά τις διαδρομές του κουμπάρου για το σπίτι του γαμπρού, τον χορό της προίκας, το φόρτωμα στα μουλάρια, τον γαμπρό στο σπίτι της νύφης τραγουδώντας,( Άχι βάχι καημό που έχει η αγάπη, Ούλα τα πουλάκια, Για έβγα μάνα του γαμπρού και πεθερά της νύφης,) τηρώντας τα ήθη και έθιμα του γάμου.
Τραγούδια με βιολιά και λαγούτα παίζοντας και τραγουδώντας από κοπέλες, ιδιαίτερα κατά της γαμήλιας πομπής. Με ρύζι έραιναν τους νεόνυμφους κατά την διαδρομή και ευχές, (στεριωμένοι, να ριζώσετε).
Πηγαίνοντας για τον ιστορικό χώρο της Παναγίας του Θεολόγου (1633) η αρχαιότερη εκκλησία και ο πρώτος ενοριακός ναός του Θεολόγου, απολαμβάνουμε μια ευχάριστη διαδρομή στα παραδοσιακά σοκάκια του χωριού, ώσπου να καταλήξουμε στον περίβολο της εκκλησίας όπου εκεί έγινε και το κέρασμα της πεθεράς στον γιό της (γαμπρός) και στη νύφη, μια κουταλιά γλυκό για να είναι η ζωή τους γλυκιά.
Το χορευτικό του συλλόγου Χόρεψε παραδοσιακούς χορούς που στην συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα ξέφρενο παραδοσιακό γλέντι.
Το Δ.Σ. του συλλόγου Χατζηγιώργης ευχαριστεί θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους εθελοντές από κάθε πόστο για την πολυήμερη προσπάθεια τους, τους χορευτές και του μουσικούς.
Ιδιαίτερα τα παιδιά της Παναγιάς του συλλόγου Βάκχος με την πολύτιμη βοήθεια τους, για την προμήθεια των φορεσιών την επιμέλεια στο ντύσιμο του χορευτικού και τα τραγούδια που τραγούδησαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.
Υ.Γ. Ζητάμε την κατανόηση όλων σας για την καθυστέρηση του ως άνου κειμένου (δελτίο τύπου) δεδομένο ότι μας ήταν δύσκολο να αναφερόμαστε σε επιτυχείς εκδηλώσεις όταν συμπατριώτες μας ζούσαν έναν εφιάλτη λόγο των καταστρεπτικών πυρκαγιών ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα δίπλα μας σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μέσα από αυτές τις γραμμές εκφράζουμε την οργή και την θλίψη μας για τα καταστροφικά αποτελέσματα των πυρκαγιών, συμπονώντας σε όλους τους πυρόπληκτους, ιδικά δε σε όσους θρηνούν θύματα.
Το Δ.Σ. Του Συλλόγου Χατζηγιώργης.

Προηγούμενο άρθροΤεντόγλου: «Πέταξε» στα 8,50 μέτρα στην πρώτη του προσπάθεια στον τελικό
Επόμενο άρθρο«Καταιγίδα» αιτήσεων για αλλαγή ταυτότητας: Τι εξετάζει η κυβέρνηση – Αντιδρούν οι αστυνομικοί για τον ρόλο… φωτογράφου