Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους υπουργούς κατά την οικογενειακή φωτογραφία μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, στη Βουλή , Αθήνα Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016. «Τομή μέσα στη συνέχεια» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του, νέα και παλαιά, είπε για τους τελευταίους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Μετά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός τις επόμενες 30 μέρες θα «επενδύσει» πολύ στο γεγονός ότι αναμένει «θετικές εξελίξεις» στις 5 Δεκεμβρίου.
Το νέο αφήγημα της φαίνεται ότι βρήκε η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός, ώστε να ξεπεράσει τους σκοπέλους των τελευταίων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε από τα πρόσωπα που έφυγαν, αλλά και από αυτά που μπήκαν στην κυβέρνηση στα κρίσιμα χαρτιφυλάκαι της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας τα δίνει όλα προκειμένου να κλείσει πάση θυσία η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αυτό ήταν άλλωστε και το καθαρό μήνυμά του, χθες, στο πρώτο υπουργικό συμβούλίο της νέας κυβέρνησης: Κλείστε την αξιολόγηση ώστε την επομένη κιόλας της 5ης Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες 30 μέρες θα «επενδύσει» πολύ στο γεγονός ότι αναμένει «θετικές εξελίξεις» στο επόμενο Eurogroup, ακόμα και στο μέτωπο της προσπάθειας που γίνεται για ένταξη της Ελλάδας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Ο στόχος αυτής της πολιτικής θα είναι να σταλεί το σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα «ότι δεν υπάρχει αναβλητικότητα και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις μέρες της κρίσης και με σταθερά βήματα βαδίζει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, όμως, από τη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται η έδρα της ΕΚΤ, είναι πως αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε δεν θα μπορέσει και να συμμετάσχει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και για αυτό είναι απολύτως κρίσιμι να κλείσει μέσα στο 2016 η δεύτερη αξιολόγηση..

Οι Ευρωπαίοι, πάντως, δεν φαίνεται να πέρνουν τοις μετρητοίς την απειλητική στάση που αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να κρατήσει ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν οι «θετικές εξελίξεις» που αναμένει.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός πρόσφατα τόνισε πως «κανένας δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις» τη χρονιά που εξελίσσονται εκλογές σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ευρωπαίοι απαντούν ότι «απλά, δεν θα υπάρξουν…».

Προηγούμενο άρθροΠαρωχημένο το σχέδιο πώλησης του 17% της ΔΕΗ
Επόμενο άρθροΣυναυλία Nuevo Guitar με τον Παναγιώτη Μάργαρη