Σε δύο άξονες κινούνται τα συμπεράσματα των χθεσινών αυτοψιών και της σύσκεψης που ακολούθησε, για την αντιμετώπιση της “μαύρης κάμπιας” και των εκτεταμένων ζημιών που ήδη έχει προκαλέσει σε καλλιέργειες του Έβρου και άλλων περιφερειακών ενοτήτων της ΑΜΘ.

Οι εντομολόγοι του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, όπως και οι γεωπόνοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “η προνύμφη βρίσκεται στο τέλος του βιολογικού της κύκλου, γίνεται λιγότερο επιθετική και ακολουθεί το στάδιο της μετάλλαξής της σε χρυσαλίδα (κουκούλι), από την οποία θα βγει το έντομο (πεταλούδα)”, μετέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Βασίλης Δελησταμάτης.

“Τα άσχημα νέα είναι ότι ίσως να αρχίσει ένας νέος κύκλος εμφάνισης του εντόμου, μια δεύτερη γενιά, στις αρχές Αυγούστου”, πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τις επισημάνσεις των ειδικών επιστημόνων ότι “δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος εάν η πεταλούδα που θα εμφανιστεί σε λίγες ημέρες θα εναποθέσει νέα αυγά σε καλλιέργειες των ίδιων περιοχών ή εάν θα μεταναστεύσει αλλού, αφού μπορεί να μετακινηθεί έως και 1.500 χιλιόμετρα μακριά, αναζητώντας το κατάλληλο μέρος για τον σκοπό αυτό”.

Ως εκ τούτου, “εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει πολύ συχνή παρακολούθηση και έλεγχος των καλλιεργειών, από τους γεωπόνους και τους ίδιους τους αγρότες, ώστε να γίνουν άμεσα ψεκασμοί εφόσον εμφανιστεί επόμενη γενιά προνυμφών”.

Όσον αφορά τη ζημιά που ήδη έχει γίνει, η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη μετά από 10 περίπου ημέρες, καθώς η προσβολή μπορεί να έχει καταστρέψει από το 30% – 100% μίας καλλιέργειας. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών, η ΠΑΜΘ βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΥΠΑΑΤ και ξεκινά τη σύνταξη τεκμηριωμένης έκθεσης που θα υποβληθεί στην Ε. Ε., “με την επισήμανση ότι το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές στον ελλαδικό χώρο, τόσο στις συγκεντρώσεις προνυμφών όσο και στην ταχύτητα εξάπλωσής τους”, εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ο κ. Δελησταμάτης δεν έκρυψε ότι “θα ήταν καλύτερα να αποφευχθούν οι αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ, γιατί είναι χρονοβόρα διαδικασία και μπορεί να πάρει έως και 4 χρόνια…”

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Συντάκτης: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΜΟΥΡΙΔΟΥ

Προηγούμενο άρθρο65ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Παλιά Μουσική “Γραφή, μνήμη, δημιουργία – Οι συγγραφείς και το 1922”
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη