Οι εικόνες από την αεροπορική επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης, ένα τοπόσημο της πόλης και της Ουκρανίας γενικότερα, όπου είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1.000 άμαχοι, σοκάρουν. Περισσότερο όμως σοκάρουν οι δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πως υπήρχε ειδική σήμανση πως εκεί βρίσκονταν παιδιά αλλά παρ’ όλα αυτά, το κτίριο βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η λέξη «παιδιά» ήταν γραμμένη στο προαύλιο του θεάτρου στη Μαριούπολη, το οποίο έγινε στόχος επίθεσης, το απόγευμα της Τετάρτης; (16.03.2022), με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση σε αμάχους και τη Μόσχα να αρνείται τα πάντα και να κατηγορεί το (ακροδεξιό) Τάγμα του Αζόφ.

Στο θέατρο της πολιορκημένης Μαριούπολης είχαν καταφύγει περισσότεροι από 1.000 άμαχοι, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά. Δεν είναι γνωστό, ακόμη, πόσοι από τους αμάχους σκοτώθηκαν και πόσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από 1.000 άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Ο δήμος της Μαριούπολης, παρά τις ρωσικές διαψεύσεις, επιμένει ότι ρωσικό «αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο», ενώ ανέφερε πως «είναι αδύνατον» να εξακριβωθεί πόσα είναι τα θύματα «καθώς ο βομβαρδισμός συνοικιών συνεχίζεται».

«Η είσοδος του καταφυγίου έχει κλείσει από τα συντρίμμια», διευκρίνισε.

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου έρχεται λίγες μέρες μετά από εκείνον στο μαιευτήριο της πόλης, για τον οποίο η Ουκρανία επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία και εκείνη το αρνήθηκε.

«Είναι αδύνατο να βρούμε λόγια για να περιγράψουμε εκ νέου τον κυνισμό και την απανθρωπιά με την οποία οι Ρώσοι εισβολές ισοπεδώνουν κατοικίες ειρηνικών πολιτών της Μαριούπολης», ανέφερε ο δήμος της πόλης.

Χτύπησαν και αυτοκινητοπομπή

Νωρίτερα χθες, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως βομβάρδισε άμαχους που έφευγαν από τη Μαριούπολη χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικό διάδρομο, μιλώντας για «νεκρούς» και τραυματίες, ανάμεσά τους ένα παιδί σε σοβαρή κατάσταση.

Πολιτική οχηματοπομπή από τη Μαριούπολη που κινείτο προς τη Ζαπορίζια επλήγη με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Γκραντ περί τις 15:30, ανέφερε το επιτελείο μέσω Telegram, ανεβάζοντας φωτογραφία αιμόφυρτου παιδιού.

Έπειτα από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ελλείψει συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, η απομάκρυνση των αμάχων επιταχύνθηκε στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας όπου πλέον οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις νερού, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Τουλάχιστον 2.500 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ως χθες στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που πολιορκείται εδώ και μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Προηγούμενο άρθροΚαύσιμα: Νέα «βουτιά» στις τιμές σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο
Επόμενο άρθροΗ παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου αυξάνει της γεωπολιτική αξία της Αλεξανδρούπολης (SEA2SEA)