19 Σεπτεμβρίου 2024, 19:24
23.8 C
Kavala

Μακάριος Λαζαρίδης: Η συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού – Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών θα διαφυλάξει τον Ελληνισμό της Καππαδοκίας

«Χαρούμενος για την ευόδωση των προσπαθειών μου –
Όμορφη μέρα για την Νέα Καρβάλη»

Μια ακόμη δέσμευση του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριου Λαζαρίδη, έγινε πράξη σήμερα, Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός» για την προστασία και ανάδειξη των συλλογών του Κέντρου.

Ήταν 25 Ιανουαρίου 2021, ανήμερα του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού του Θεολόγου, όταν ο κ. Λαζαρίδης επισκέφθηκε το Κέντρο, που από το 2020 αποτελεί Σωματείο, ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρό του κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη και συζήτησαν εκτενώς την ανάγκη να περισωθούν τα ιστορικά τεκμήρια της ζωής και δράσης των Ελλήνων Καππαδοκών, να διαφυλαχτούν και να αναδειχτούν οι μοναστηριακές συλλογές της περιοχής του Γκέλβερι (Καρβάλη), καθώς και όλης της Καππαδοκίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Λαζαρίδης ενημέρωσε άμεσα την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία επέδειξε έντονο ενδιαφέρον και δέχτηκε να βρει την ενδεδειγμένη λύση και να συμβάλλει έτσι καθοριστικά στην έρευνα, καταγραφή, μελέτη και προβολή του Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού.

Έτσι, μετά από τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού, ρυθμίζοντας και το σχετικό νομικό πλαίσιο (Νόμος 4858/2021) και με δεδομένο ότι το Υπουργείο είναι ο αρμόδιος φορέας για την καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη των μνημειακών συλλογών, η κυρία Μενδώνη κατέληξε στην απόφαση να συναφθεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός».

Στο πλαίσιο αυτό, το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα, 29 Ιουλίου 2024, μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη και του Προέδρου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη, παρουσία του κ. Μακάριου Λαζαρίδη, προβλέπει την ολοκληρωμένη προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των συλλογών του Κέντρου, ως τεκμηρίων και πολιτιστικών αγαθών που σχετίζονται με την παράδοση του Καππαδοκικού Ελληνισμού.

Αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Λαζαρίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τη σημερινή, σημαντική εξέλιξη για τον τόπο μας, για την ιστορική μας κληρονομιά και τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.

Μια ιστορική μέρα για τον Καππαδοκικό Ελληνισμό, μια όμορφη μέρα για το χωριό της Νέας Καρβάλης.

Η χαρά μου είναι διπλή γιατί είδα τις προσπάθειές μου να ευοδώνονται, ύστερα από συνεννόηση με την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη και τον Πρόεδρο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη, που αποτυπώθηκε με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου για την προστασία και την ανάδειξη των συλλογών του Κέντρου.

Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των εν λόγω συλλογών, ως τεκμηρίων και πολιτιστικών αγαθών, που σχετίζονται με την παράδοση του Καππαδοκικού Ελληνισμού, αλλά και με αντικείμενα του υλικού πολιτισμού της προβιομηχανικής περιόδου απ’ όλη την Ελλάδα.

Αυτό θα γίνει με την ανάπτυξη πολυεπίπεδων συνεργειών και κοινών δράσεων με σκοπό τη μελέτη και προβολή των Συλλογών του Κέντρου και του πολιτιστικού αποθέματος των Καππαδοκών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους δύο, την κυρία Μενδώνη, που ‘αγκάλιασε’ από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία μου και τον κ. Ιωσηφίδη και να δηλώσω την μεγάλη ικανοποίησή μου για την έμπρακτη υιοθέτηση απ’ όλους του ρητού, σύμφωνα με το οποίο “αυτοί που δεν θυμούνται την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν”».

Hot this week

Ν. Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ: «Δεν υπήρχε ποτέ και ούτε υπάρχει θέμα μαζικών επιστροφών- Ζητάμε να εφαρμοστεί όλο αυτό το πλέγμα των συμφωνιών

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε...

Ομιλία της Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη για το ΣΝ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ως βήμα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τα προϊόντα...

Διακοπή υδροδότησης στην Καβάλα- Αναλυτικά οι περιοχές

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών, θα σημειωθεί πτώση...

Topics

Διακοπή υδροδότησης στην Καβάλα- Αναλυτικά οι περιοχές

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών, θα σημειωθεί πτώση...

“Βροχή” προστίμων στο πλαίσιο εφαρμογής του κανονισμού ελεγχόμενης στάθμευσης των μονίμων κατοίκων

Παναγία Καβάλας: "Βροχή" προστίμων στο πλαίσιο εφαρμογής του κανονισμού...
spot_img

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img