Για την εμφάνιση μεδουσών στα παράλια της Π.Ε. Καβάλας, έκανε δηλώσεις ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Συλαίος.
”Όντως ζούμε σε μία εποχή που η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αλλαγή του κλίματος είναι ορατή και στον τελευταίο πολίτη. Οι επιπτώσεις είναι κι αυτές εμφανείς. Όλες αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν και ειδικά με την αυξημένη θερμοκρασία ειδικά στη διάρκεια του χειμώνα επηρεάζουν και τη θάλασσα, ειδικά την επιφάνειά της”, σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο καθηγητής του Δ.Π.Θ.
Η ΜΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Στη συνέχεια ο κ. Συλαίος παρέθεσε στοιχεία για τις θερμοκρασίας που καταγράφονται στον κόλπο της Καβάλας στη διάρκεια του χειμώνα επισημαίνοντας: ”Η μέση θερμοκρασία τον μήνα Δεκέμβριο τη δεκαετία του ’90 ήταν περίπου 13,5 βαθμοί Κελσίου. Το 2000 – 2010 ανέβηκε στους 14,2 βαθμούς Κελσίου. Το 2010 – 2019 ανέβηκε στους 15 βαθμούς Κελσίου και τον προηγούμενο Δεκέμβριο είχαμε μια μέση θερμοκρασία στον κόλπο της Καβάλας 16,5 βαθμούς Κελσίου. Οπότε βλέπουμε 2,5 βαθμούς Κελσίου αύξηση στον κόλπο της Καβάλας έναν χειμερινό μήνα, όπως είναι ο Δεκέμβριος. Αυτό επηρεάζει όλο το οικοσύστημα, όλη τη λειτουργία των οργανισμών που ζουν μέσα σε αυτό και το αποτυπώνουμε πλέον από τον εξοπλισμό που έχουμε στη θάλασσα. Αυτό δημιουργεί συνθήκες αυξημένης παρουσίας φυτοπλαγκτού. Η μέδουσες είναι οργανισμοί που τρώνε το φυτοπλαγκτόν, ζουν σε ζεστά κλίματα, ειδικά η λεγόμενη μωβ μέδουσα, είναι ένα είδος που ζει σε θερμά περιβάλλοντα και γι’ αυτό και τις βλέπουμε στην περιοχή μας τον χειμώνα”, ανέφερε σχετικά ο κ. Συλαίος.
Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
”Όσο όμως το κλίμα αλλάζει, όσο η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται, αναμένουμε να έχουμε πιο συχνή παρουσία και πιο έντονη από τέτοιους οργανισμούς. Όλο αυτό θα δημιουργήσει μία αλλαγή και στο οικοσύστημα. Πολλά από τα ειδή αυτώνν των μεδουσών τρέφονται και από αυγά ψαριών, που επίσης θα επηρεάσει πάλι τη δομή ενός οικοσυστήματος, όταν δεν θα μπορούν κάποια είδη να αναπαραχθούν ικανοποιητικά. Γενικά αυτό που βλέπουμε δεν είναι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας, είναι και η αύξηση της ηλιοφάνειας. Έχουμε πιο φωτεινούς χειμώνες κι αυτό επηρεάζει πάλι τη δημιουργία φυτοπλαγκτού μέσω της φωτοσύνθεσης και δημιουργεί συνθήκες, οι οποίες δείχνουν ότι η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει τις επιφανειακές συνθήκες της θάλασσας και στην περιοχή μας”, συμπλήρωσε στη συνέχεια ο καθηγητής του Δ.Π.Θ.
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
”Από εκεί και πέρα όταν η επιφάνεια της θάλασσας ζεσταίνεται περισσότερο, η διαφορά ανάμεσα στην επιφάνεια και στον πυθμένα αυξάνει. Οπότε υπάρχει μία στρωματοποίηση όπως λέμε στην ωκεανογραφία. Αυτή δημιουργεί συνθήκες ακόμη πιο έντονης εμφάνισης ευτροφισμού και πλαγκτόν ακόμη περισσότερο, γιατί τα νερά των ποταμών κατεβάζουν θρεπτικά άλατα, τα οποία διαλύονται σε πολύ μικρότερους όγκους, με αποτέλεσμα να ευνοείται ακόμη περισσότερο η δημιουργία όλων αυτών των φαινομένων που κάνουν εντύπωση στους πολίτες. Πλέον δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν, διότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε να ζούμε με αυτές τις αλλαγές, εφόσον η κατάσταση διατηρηθεί όπως είναι”, επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Γιώργος Συλαίος.