Μειωμένη είναι η κατανάλωση το φετινό καλοκαίρι στην Καβάλα στην εστίαση, στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και όπου δη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα η μείωση της κατανάλωσης είναι της τάξης του 10-12%. Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Δέμπας αναφορικά με το θέμα επιβεβαίωσε πως «τα μηνύματα τα οποία λαμβάνουμε από τους επαγγελματίες της εστίασης, των εμπορικών καταστημάτων αλλά και άλλων κλάδων όπως είναι η διασκέδαση, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και σκαφών κι ενώ βλέπουμε ότι υπάρχει τουριστικός κόσμος από τα νούμερα τα οποία υπάρχουν στις πύλες εισόδου και τα ξενοδοχεία, είναι πως παρατηρείται μια πεσμένη κίνηση στα ταμεία των επιχειρήσεων. Η πτώση αυτή η οποία κυμαίνεται στο 10-12% κατά μέσο όρο μας δείχνει ότι υπάρχει κόσμος, ο οποίος όμως δεν ξοδεύει αυτά που θα περιμέναμε. Σίγουρα ένα κομμάτι της ακρίβειας οφείλεται στον σχεδιασμό των τουριστών οι οποίοι πιθανόν νόμιζαν ότι θα ξοδέψουν ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο είδαν ότι φεύγει σε λιγότερες ημέρες από αυτές που σχεδίαζαν. Ένα ποσό το οποίο ξοδεύουν στο φαγητό και την διασκέδαση του, πράγμα που τους οδηγεί να επιλέγουν έναν πιο συντηρητικό τρόπο εξόδων ώστε να παραμείνουν στην περιοχή μας».
Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Ένας άλλος παράγοντας σύμφωνα με τον κ. Δέμπα είναι «η ποιότητα του τουρισμού των ξένων οι οποίοι κυρίως είναι στη περιοχή μας, να μην έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τους Έλληνες, η ρευστότητα έχει εξαφανιστεί και πολλές φορές λέμε πως στις πρώτες 15 ημέρες ο μισθός και η σύνταξη τους έχει τελειώσει. Όλα αυτά λοιπόν είναι τα προβλήματα τα οποία αποτρέπουν από το να υπάρχουν έσοδα και το κέρδος το οποίο θα μείνει στην επιχείρηση. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις μας βιώνουν μια τεράστια ακρίβεια στις πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα, το ηλεκτρικό ρεύμα μια κατάσταση κοκτέιλ η οποία επηρεάζει αυτή την στιγμή το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος του καλοκαιριού το οποίο ευελπιστούμε πως και φέτος θα είναι ο Σεπτέμβριος ο οποίος πέρυσι πήγε καλά, θα κάνουμε τον απολογισμό μας και θα βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά».