Με αφορμή τη χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά σε καπναποθήκη της Ξάνθης:
ΠΡΩΤΟΝ: Πρέπει η αυτοδιοίκηση να πιέσει την κεντρική διοίκηση να αλλάξει ριζικά το νομοθετικό πλαίσιο για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των καπναποθηκών από Δήμους και Περιφέρειες.
Δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να βλέπουμε τα “κουφάρια” των καπναποθηκών να ρημάζουν από την εγκατάλειψη και τις πυρκαγιές. Χθες ήμασταν “τυχεροί”. Αύριο;
Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένα και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια από την πλευρά των Δήμων και των Περιφερειών για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι καπναποθήκες, σε συνεργασία και με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες όπου απαιτείται.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Είναι ώριμες οι συνθήκες εδώ και καιρό να νομοθετηθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο για την αξιοποίηση από τους Δήμους όλων των εγκαταλειμμένων ακινήτων που ανήκουν σε ιδιώτες.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε επεξεργαστεί το φθινόπωρο του 2014 ειδικό σχέδιο νόμου, το οποίο έδινε το δικαίωμα σε Δήμους να πάρουν υπό προϋποθέσεις στην κατοχή τους εγκαταλειμμένα αστικά κτίρια, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε.
Τέλος, χρειαζόμαστε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιήσουμε τέτοια σχέδια αξιοποίησης καπναποθηκών ή εγκαταλειμμένων αστικών ακινήτων.
Ένα είναι σίγουρο: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ.
Δεν μπορούμε να αφήνουμε τη βιομηχανική μας κληρονομιά στο έλεος της εγκατάλειψης και της καταστροφής.
Μέσα από την αξιοποίηση των καπναποθηκών:
- θα διασώσουμε και θα αναδείξουμε αυτή την πολύτιμη βιομηχανική κληρονομιά της χώρας μας
- θα προσελκύσουμε επενδύσεις
- θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας
- θα παράγουμε νέα έσοδα για τον τόπο μας και τους δημότες.