Την ανησυχία του για αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης ανέλυσε σε συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του LOBBY FM 101.8 ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας και επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ Μάκης Παπαδόπουλος.

«Η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ απειλείται από τα 31 εκατομμύρια ευρώ ζημίες»

Ο Μάκης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΚ είναι μία προβληματική επιχείρηση με 31 εκατομμύρια ευρώ ζημίες και υψηλό κόστος λειτουργίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ΔΕΥΑΚ είναι ένας “βαριά ασθενής” που διατηρείται στη ζωή με “οξυγόνο” που της δίνουν οι δημότες με τους λογαριασμούς που πληρώνουν και ο Δήμος με την έμμεση επιχορήγηση μέσω εξόφλησης παλαιών χρεών. Όταν όμως σταματήσει ο Δήμος να πληρώνει, τότε “ο ασθενής θα κινδυνέψει να πεθάνει”. Είναι σίγουρο πως, αν η ΔΕΥΑΚ ήταν ιδιωτική επιχείρηση, θα ήταν ήδη χρεωκοπημένη και πτωχευμένη εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό και εδώ και αρκετά χρόνια φωνάζω ότι η ΔΕΥΑΚ χρειάζεται απαραιτήτως ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα βοηθήσει τη δημοτική επιχείρηση να ορθοποδήσει».

«Η ΔΕΥΑΚ δεν φρόντισε να μειώσει το πολύ υψηλό κόστος ρεύματος που έχει εδώ και χρόνια»

Ο Μάκης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΚ έχει εδώ και δεκαετίες πολύ αυξημένο κόστος ρεύματος και η ενεργειακή κρίση έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση: «Επειδή ακούω τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ να δηλώνει ότι το πρόβλημα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους προέκυψε τώρα, θέλω να γνωρίζουν οι Καβαλιώτες ότι το πρόβλημα με το υψηλό ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑΚ είναι διαχρονικό. Η ΔΕΥΑΚ ξόδευε και ξοδεύει κάθε χρόνο τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα, ποσό που είναι από μόνο του πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και η διοίκηση βάζει συνεχώς νέα “χαράτσια” στους καταναλωτές, όπως αυτό με το 1 ευρώ τον μήνα σε κάθε δημότη, για να καλύπτει τα έξοδά της. Δυστυχώς, καμία από τις τελευταίες διοικήσεις του Δήμου δεν προσπάθησε να μειώσει το ενεργειακό κόστος. Ο κ. Μουριάδης ήταν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στον Δήμο Καβάλας την περίοδο 2011-2014 και δεν ασχολήθηκε με τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε όλες τις τεχνικές υποδομές του Δήμου. Αυτά τα 31 εκατομμύρια ευρώ ζημίες είναι όλα τα έργα συντήρησης εγκαταστάσεων και αντικατάστασης εξοπλισμού που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και 15 χρόνια και δεν έγιναν! Το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος είναι λοιπόν ένα βασικό πρόβλημα της ΔΕΥΑΚ και όχι έκτακτο, όπως θέλει να το παρουσιάσει η διοίκηση του Δήμου. Επιπλέον, όλα τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε οι διοικήσεις να προνοήσουν να έχουν ένα αποθεματικό για τις δύσκολες και έκτακτες καταστάσεις. Δεν το έκαναν και τώρα η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται ξανά σε δύσκολη θέση και το βάρος είναι πιθανό να κληθούν να το σηκώσουν ξανά οι δημότες».

«Η εξυγίανση είναι η μόνη λύση»

Ο Μάκης Παπαδόπουλος συμπλήρωσε ότι «τώρα που οι δημότες έχουν ανάγκη να δουν μειώσεις στους λογαριασμούς νερού, τώρα που η διοίκηση του Δήμου θα έπρεπε να δείξει το “κοινωνικό της πρόσωπο”, έρχεται ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ να πει στους Καβαλιώτες ότι… δεσμεύεται πως δε θα γίνουν αυξήσεις! Μα, για μειώσεις θα έπρεπε να δεσμεύεται, όχι για αυξήσεις! Και αν τελικά δεν δώσει οικονομική στήριξη η κεντρική διοίκηση στις ΔΕΥΑ της χώρας, από πού θα βρει τα χρήματα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ; Από τους δημότες φυσικά!

Δυστυχώς στη ΔΕΥΑΚ “βασιλεύουν” σήμερα η κακοδιοίκηση, οι σπατάλες, οι αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς εκπτώσεις, οι προσλήψεις με ρουσφέτια, η μειωμένη απόδοση του προσωπικού. Γνωρίζουν οι δημότες ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ δουλεύουν εξήμισι ώρες αντί για οκτώ; Σε μία προβληματική δημοτική επιχείρηση; Γι’ αυτό και δεν προλαβαίνουν μετά να επισκευάσουν τις βλάβες και κάνουν προσλήψεις – ρουσφέτια για να καλύψουν τα κενά!

Σήμερα νοικοκυριά και επαγγελματίες στενάζουν κάτω από το βάρος της αύξησης του ρεύματος και θα έπρεπε ο Δήμος να είναι έτοιμος να στηρίξει όλους τους δημότες. Δυστυχώς, η διοίκηση του Δήμου δε νοιάζεται καθόλου. Με το σχέδιο εξυγίανσης που προτείνω εδώ και χρόνια, τώρα θα είχαμε λύσεις πώς να μειώσουμε το κόστος, να βελτιώσουμε τη λειτουργία, να εξοικονομήσουμε πόρους, να πετύχουμε φτηνό και καθαρό νερό για τους δημότες μας».

Προηγούμενο άρθροΟ ΕΛΓΑ αποδέχτηκε αίτημα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ζημιών, που υπέστησαν παραγωγοί στο Δήμο Παγγαίου
Επόμενο άρθροΣε ετοιμότητα η Π.Ε Καβάλας για να μην υπάρξουν προβλήματα απο την χιονόπτωση