Μία εφ’ όλης της ύλης ζωντανή συνέντευξη στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του LOBBY FM έδωσε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μάκης Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας και επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ. Ο Μάκης Παπαδόπουλος μίλησε για όλα τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, καταθέτοντας συγχρόνως τις προτάσεις του για το πώς θα συνεισφέρει η δική του παράταξη στις λύσεις των προβλημάτων των δημοτών.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από τις “χαμηλές πτήσεις” στον τουρισμό»
Ο Μάκης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η μικρή επισκεψιμότητα που καταγράφεται για τον Δήμο μας (σε σύγκριση με άλλες περιοχές που θεωρούνται προορισμοί, όπως φυσικά η Θάσος), η προσέλκυση επισκεπτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τα μικρά οφέλη που προκύπτουν τελικά για το εμπόριο και την αγορά της Καβάλας δείχνουν ότι επιμένουμε σε ένα λάθος μοντέλο που δεν μας οδηγεί πουθενά: «Παρά τα τόσα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τουριστική προβολή, δεν έχουμε κατορθώσει να γίνουμε ένας ξεχωριστός προορισμός. Φυσικά, για να γίνεις προορισμός χρειάζεσαι υποδομές φιλοξενίας, υποδομές προσβασιμότητας και ενημέρωσης με ευθύνη του Δήμου, ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιοχής μας (Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ Φιλίππων) και φυσικά ένα προϊόν ολοκληρωμένο που θα δίνει εμπειρίες στους επισκέπτες. Εμείς εδώ δεν έχουμε κατορθώσει να έχουμε έναν ενιαίο συντονισμό και μία ενιαία οργάνωση με επικεφαλής τον Δήμο και δεν έχουμε ασχοληθεί ούτε καν με τη Νυμφαία που μας φέρνει 1 εκατομμύριο επισκέπτες, πώς θα οργανωθούμε για να αλλάξουμε μοντέλο;
Εμείς πάντως ως παράταξη είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε πορεία για τον τουρισμό μας. Και πρώτη κίνηση θα είναι να αξιοποιήσουμε το Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων, που θα μας κάνει γνωστούς σε όλον τον κόσμο και θα κάνει την Καβάλα πραγματικό τουριστικό προορισμό με επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων. Θα πιέσουμε για την αναβάθμιση της Νυμφαίας, θα ενισχύσουμε τις υποδομές κινητικότητας στην πόλη, θα δώσουμε λύσεις στο κυκλοφοριακό με την ελεγχόμενη στάθμευση και φυσικά θα συνεργαστούμε με τους φορείς και τις επιχειρήσεις του τουρισμού από την προβολή μέχρι την ανάπτυξη. Γιατί οι επιχειρήσεις φέρνουν τους τουρίστες, όχι ο Δήμος. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε νέα έσοδα και νέες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, δίνοντας δουλειά σε εκατοντάδες δημότες μας και κυρίως νέα παιδιά».

«Θα σταματήσουμε τον “φαύλο κύκλο” της επιδείνωσης του κυκλοφοριακού προβλήματος της Καβάλας»
Ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «τρία χρόνια τώρα, το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καβάλας γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερο. Είναι αλήθεια ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου έλαβαν λάθος αποφάσεις σε ορισμένα κρίσιμα θέματα του κυκλοφοριακού. Η μονοδρόμηση και το στένεμα της οδού Βενιζέλου, η επιλογή τρεις δρόμοι να μπαίνουν στο κέντρο και ένας μόνο να βγαίνει από το κέντρο οδήγησαν στην επιδείνωση της κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει οργανωμένη και συντονισμένη καθημερινή διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των οχημάτων, δεν υπάρχει αστυνόμευση, δεν υπάρχει έλεγχος. Δεν συνεργάστηκε ποτέ ο Δήμος με το αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ. Δεν υπάρχει σωστή λειτουργία στα πάρκινγκ του Δήμου ούτε φυσικά υπάρχουν νέα πάρκινγκ. Εμείς προτείναμε την κατασκευή ενός νέου πάρκινγκ στην πλατεία Ποταμουδίων και η διοίκηση έπαθε υστερία. Για να μη μιλήσω για τις φτωχές υποδομές ως προς την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και των γονιών που δεν μπορούν με άνεση να κυκλοφορήσουν με τα παιδιά τους.
Εμείς πολύ πρόσφατα προτείναμε μία δέσμη μέτρων που θα εφαρμόσουμε ως διοίκηση του Δήμου για τις ράμπες και τα δημοτικά κτίρια, αλλά και για τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία μέσω συγκοινωνίας. Παράλληλα θα δώσουμε μια οριστική και βιώσιμη λύση για τις “άγονες” γραμμές των αστικών λεωφορείων (Προφήτης Ηλίας-Χωράφα-Ποταμούδια, Δεξαμενή, Άγιος Κωνσταντίνος, Περιγιάλι) μέσω εξασφάλισης χρηματοδότησης, καλύπτοντας τις ανάγκες των δημοτών για τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Με απλές λύσεις και με νέες υποδομές θα λύσουμε σταδιακά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καβάλας».

«Η ΔΕΥΑΚ είναι ο “μεγάλος ασθενής” του Δήμου και χρειάζεται επειγόντως εξυγίανση»
Ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρία χρόνια τώρα έχουμε απίστευτη αύξηση στις βλάβες και μεγάλες καθυστερήσεις στις επισκευές: «Τα ρουσφέτια της διοίκησης σε φίλους και γνωστούς του Δημάρχου οδήγησαν τη ΔΕΥΑΚ αυτή τη στιγμή να έχει κατεβάσει τα ρολά στα ταμεία και να μην εισπράττει πληρωμές σε λογαριασμούς. Έχουμε σοβαρά λάθη σε λογαριασμούς, όπως καταγγέλουν οι δημότες. Έχουμε ζημίες 31 εκατομμύρια ευρώ και απίστευτες διαρροές, από τα 10 εκατομμύρια κυβικά νερού που μπαίνουν στο δίκτυο από τις πηγές Κεφαλαρίου αξιοποιούμε μόλις τα 5 εκατομμύρια! Η ΔΕΥΑΚ χρωστάει αυτή τη στιγμή πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, πριν ακόμη τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, το χωριό των Φιλίππων έχει να πιει καθαρό νερό (χωρίς νιτρικά) εδώ και 2 χρόνια, και τέλος κινδυνεύουν να χαθούν έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (όπως στον Αμυγδαλεώνα) λόγω κακής οργάνωσης και ανικανότητας.
Εμείς θα κάνουμε μία βαθιά εξυγίανση στην επιχείρηση για να στρώσουμε τα οικονομικά της. Θα φτιάξουμε ειδικά συνεργεία για τις βλάβες και επιτέλους θα προχωρήσουμε το μεγάλο έργο ύδρευσης από τις πηγές για τα χωριά του πρώην δήμου Φιλίππων. Το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο, θα κοπούν όλες ο σπατάλες και όλες οι κάθε είδους… διαρροές…»

«Ο Δήμαρχος έχει αφήσει τον Δήμο “ανοχύρωτο” και “απροετοίμαστο” για τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα που έρχεται»
Ο επικεφαλής του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ρώτησε πρόσφατα με δελτίο τύπου τη διοίκηση του Δήμου αν εφάρμοσε τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που ζήτησε η Κυβέρνηση με βάση το Εθνικό Σχέδιο: «Καμία απάντηση. Ήδη ανησυχώ που βλέπω πως οι δαπάνες του Δήμου και των νομικών προσώπων για ρεύμα και καύσιμα έχουν ήδη ξεφύγει, και δεν έχουμε μπει καν στο φθινόπωρο. Αν πάμε έτσι, θα βρεθούμε χωρίς χρήματα, αφού το κράτος προειδοποίησε τις διοικήσεις των Δήμων ότι δε θα έχουν άλλη στήριξη όπως στην πανδημία.
Και δεν είναι μόνο η μείωση του κόστους, αλλά και η στήριξη των δημοτών. Εδώ η διοίκηση δεν έχει πρόβλημα να μειώσει τις δαπάνες σε τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και για το Βοήθημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δυστυχώς, ο Δήμαρχος είναι στον κόσμο του… Έρχεται τυφώνας και αυτός κρατάει ομπρέλα…
Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα:

  • Άμεση περικοπή δαπανών σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου με βάση τις ανάγκες τους. Να κάνει η κάθε υπηρεσία το δικό της σχέδιο μείωσης κόστους με συγκεκριμένα αποτελέσματα.
  • Μεταφορά ποσών που προορίζονται για μεγάλες εκδηλώσεις προς το Βοήθημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Παντοπωλείο».

«Τα σχολεία μας και η παιδεία μας είναι τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Σε αυτά θα επενδύσουμε»
Ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέφερε με νόημα: «Τρία χρόνια τώρα, οι εργασίες στα σχολεία έχουν γίνει σπάνιο είδος. Όλοι τις ακούν, κανείς δεν τις βλέπει! Να μιλήσουμε για τη “μεγάλη περιπέτεια” του Γυμνασίου και Λυκείου των Κρηνίδων, που έχει γίνει “το γεφύρι της Άρτας”; Εδώ και ένα χρόνο, κάθε μήνα μας λένε ότι ξεκινάει. Τελευταία μας είπαν ότι τα παιδιά θα μεταφερθούν σε άλλα σχολικά κτίρια, αλλά ούτε και εκείνα ήταν έτοιμα αρχές Σεπτεμβρίου! Τώρα μας λένε ότι θα ξεκινήσει τα Χριστούγεννα. Την ταλαιπωρία των μαθητών και των γονέων τη λογαριάζει ο Δήμαρχος;
Να μιλήσουμε για το 12ο Δημοτικό που έκανε τρία χρόνια να τελειώσει και τώρα που ξεκίνησε έτρεχαν πάλι τελευταία στιγμή να φτιάξουν την αυλή; Ακόμη όμως ο εξοπλισμός δεν υπάρχει!
Να μιλήσουμε για το ξαφνικό (πάλι) κλείσιμο του 10ου Δημοτικού που μέσα σε μία μέρα αναγκάστηκαν δάσκαλοι, μαθητές και γονείς να μεταφερθούν σε άλλο σχολείο, χωρίς να το γνωρίζουν καν;
Η δέσμευσή μας για τα σχολεία είναι η εξής:

  • Όλα τα σχολεία θα μπουν σε προγράμματα χρηματοδότησης και θα φτιαχτούν.
  • Μέχρι να φτιαχτούν, θα γίνονται τακτικές συντηρήσεις κάθε χρόνο με προτεραιότητα. Το καλοκαίρι και οι διακοπές του Πάσχα δεν θα πηγαίνουν χαμένες, όπως τώρα.
  • Κανένα σχολείο δεν θα κλείσει, γιατί κανένα σχολικό κτίριο δε θα σταματήσει να λειτουργεί.
    Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήρθε η ώρα να σκεφτούμε να πάμε την παιδεία μας μπροστά και να αυξήσουμε την ποιότητα και τις συνθήκες διδασκαλίας.
    Το θέμα της μείωσης των παιδιών είναι ένα γενικότερο θέμα το οποίο πρέπει να δούμε με ειδικές πολιτικές που θα κάνουν την Καβάλα ελκυστική για νέα ζευγάρια που αναζητούν έναν τόπο διαμονής με υψηλή ποιότητα ζωής».

«Θέλουμε να δώσουμε ζωντάνια στα “κύτταρα” του Δήμου, τις γειτονιές και τα χωριά μας»
Ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε επίσης ότι «περίμενα από αυτή τη διοίκηση του Δήμου να ασχοληθεί με τις γειτονιές και τις υποδομές τους που είναι χωρίς καμία συντήρηση εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς, δεν το έκανε. Μάλιστα στηρίξαμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στις γειτονιές, οι οποίες όμως δεν έγιναν ποτέ.
Δρόμοι, πεζοδρόμια, κάγκελα, φωτισμός, σκαλάκια, παιδικές χαρές, όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους και έχουν γίνει πλέον σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και επικίνδυνα από τις φθορές.
Ακόμη και στον τομέα της καθαριότητας, αντί να πάμε μπροστά και να οργανωθεί ο Δήμος καλύτερα, βλέπουμε την εξής εικόνα:

  • οι οδοκαθαριστές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
  • κόβονται χόρτα στις γειτονιές και τα αφήνει ο ίδιος ο Δήμος πεταμένα για εβδομάδες.
  • οι κάδοι είναι βρώμικοι και μυρίζουν ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
  • υπάρχουν καμένες λάμπες εδώ και χρόνια που κανένας δεν ασχολήθηκε να τις αντικαταστήσει.
    Εμείς επιμένουμε ότι μία διοίκηση πρέπει πάντα να ξεκινά από τη φροντίδα της γειτονιάς, της συνοικίας, του χωριού. Οι γειτονιές είναι το “κύτταρο” της πόλης, αλλά και των χωριών. Εμείς από κει θα ξεκινήσουμε. Από κει που δεν κατάφερε η σημερινή Δημοτική Αρχή να ανταποκριθεί.
    Θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε ένα συνολικό πρόγραμμα μικρών έργων σε κάθε συνοικία, σε κάθε χωριό, για να κάνουμε επιτέλους όμορφες και αξιοπρεπείς τις γειτονιές μας και τα χωριά μας. Όπως επίσης, θα σχεδιάσουμε δράσεις και εκδηλώσεις για τους κατοίκους και τα παιδιά, σε συνεργασία με συνοικιακούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους. Τα “κύτταρα” της πόλης και των χωριών πρέπει να ζωντανέψουν».

«Η Καβάλα έχει μείνει πολύ πίσω στα μεγάλα έργα. Χρειαζόμαστε μία δυναμική “εξωτερική πολιτική”»
Ο επικεφαλής του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ σημείωσε ότι η απουσία μεγάλων έργων εδώ και δεκαετίες είναι ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα που θα μας κοστίσει πολύ στο μέλλον, αν δεν αλλάξει ο Δήμος την πολιτική του στο θέμα αυτό:
«Η σημερινή διοίκηση θεωρεί πως δεν είναι δουλειά της να ασχοληθεί με τα μεγάλα έργα:

  • το επιβατικό και το εμπορικό λιμάνι,
  • την αποθήκη του φυσικού αερίου,
  • τη σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλα – Τοξότες
  • την Περιμετρική και με άλλα αναπτυξιακά έργα.
    Ούτε καν την πεσμένη γέφυρα δεν μπόρεσε να προχωρήσει, ώστε σε αυτή την τετραετία να λυθεί το πρόβλημα. Ούτε το θέμα με την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ασημακόπουλου δεν μπόρεσε η διοίκηση να λύσει, και παρόλο που έχουμε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο υπουργό Άμυνας.
    Εμείς ήδη από το 2014 μιλάμε για την “εξωτερική πολιτική” που έχει ανάγκη ο Δήμος μας. Για τη θέση που πρέπει να έχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Εμείς θα διεκδικήσουμε δυναμικά μία θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε συνεργασία φυσικά με όλους τους φορείς του τόπου μας».

«Ο δρόμος για μια καινούρια διοίκηση στον Δήμο Καβάλας είναι πλέον ανοιχτός»
Τέλος, για την πρόσφατη δημοσκόπηση ενημερωτικής ιστοσελίδας που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Μάκης Παπαδόπουλος σχολίασε τα εξής:
«Υπάρχει πλέον μία κοινή παραδοχή, ότι το 75% των δημοτών είναι δυσαρεστημένοι και δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη σημερινή διοίκηση. Θα κρατήσω μόνο αυτό το στοιχείο, το οποίο παρουσιάστηκε και σε αυτή και στην προηγούμενη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το δικό σας ενημερωτικό μέσο. Αυτό το δεδομένο μας γεμίζει με μεγαλύτερη ευθύνη: ο δρόμος για μια καινούρια διοίκηση είναι πλέον ανοιχτός, οι δημότες δείχνουν ότι μας εμπιστεύονται και έχουν προσδοκίες από εμάς, συνεπώς καθήκον δικό μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες αυτές με συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένες πολιτικές. Και αυτό κάνουμε.
Είμαστε παρόντες στην Αυτοδιοίκηση και στα προβλήματα των δημοτών μας χωρίς διακοπή από το 2014. Γνωρίζουμε τις ανάγκες, έχουμε επεξεργαστεί εφικτές λύσεις, θα είμαστε πανέτοιμοι να διοικήσουμε, εφόσον οι δημότες μας δώσουν την εντολή».

Προηγούμενο άρθροΑυξημένη ετοιμότητα στον Έβρο για «υβριδική» επίθεση της Τουρκίας – Η απάντηση που ετοιμάζει η Ελλάδα
Επόμενο άρθροΟμολόγησε ο 25χρονος που σκότωσε τον 52χρονο στη Χρυσούπολη