Την αύξηση της επιδότησης ρεύματος για να αντιμετωπιστεί η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, που παραδέχτηκε ότι τον Οκτώβριο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ.

Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας, αποφασίστηκε να υπερδιπλασιστεί, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η επιδότηση ρεύματος για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες στα 39 ευρώ για τους επόμενους δυο μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο), ενώ η αντίστοιχη επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών θα αυξηθεί στα 45 ευρώ.

Η επιδότηση όλων των λογαριασμών ρεύματος στη χαμηλή τάση ήταν αρχικά στα 9 ευρώ, μετά αυξήθηκε στα 18 και τώρα φτάνει στα 39 ευρώ το μήνα για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες.

“Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ώστε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο από την ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη”, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε, επίσης, την αναστολή για ένα δίμηνο, της πληρωμής τελών χρήσης δικτύου, ενώ για τις επιχειρήσεις αναστέλλεται για πέντε μήνες η πληρωμή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Το μέτρο αυτό αφορά βιομηχανικές χρήσης χαμηλής τάσης, λοιπές χρήσης μέσης τάσης. Οι χρεώσεις θα πληρωθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά, σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας

Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζεται η ανακαίνιση του Α’ Βρεφονηπιακού Σταθμού Ελευθερούπολης- Επίσκεψη Φ.Αναστασιάδη
Επόμενο άρθροΠέθανε ο τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής