Οι προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με την περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, μέσω της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών σε αγαθά και υπηρεσίες, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, με την υπουργό Γεωργίας και Υδάτινων Πόρων του Ιρακινού Κουρδιστάν Begard Talabani, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας, συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων Περιφέρειας Κουρδιστάν (KRI) Daban Shadala.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Ιωάννης Σμυρλής.
Κατά τη συνάντηση ο κ. Φραγκογιάννης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου, εξέφρασε τη βούληση και ετοιμότητα της ελληνικής Πολιτείας και των ελληνικών επιχειρήσεων να συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη και ανοικοδόμηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι του Ιρακινού Κουρδιστάν τόνισαν την ανάγκη της χώρας για άμεσες ξένες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς και μεταξύ αυτών στον τομέα της βιομηχανίας, μεταφέροντας τη δέσμευση της τοπικής κυβέρνησης για τη λειτουργία σχετικού νομοθετικού πλαισίου και για τη δημιουργία ευκαιριών για ξένες εταιρίες.

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής Πολιτείας να παράσχει αναπτυξιακή βοήθεια στο Ιρακινό Κουρδιστάν, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, ενώ δεσμεύτηκε για τη διοργάνωση στοχευμένης επιχειρηματικής αποστολής στο Ερμπίλ, στο άμεσο μέλλον, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η κ. Talabani είχε επίσης συναντήσεις με την ηγεσία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΤου το ζήτησαν και αυτός το έκανε…
Επόμενο άρθροΠροβολή των εμβληματικών μνημείων της Καβάλας από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων