Ένας κύκλος της ιστορίας έκλεισε χθες με τον θάνατο του πρώην Βασιλιά Κωνσταντίνου. Για δεκαετίες ολόκληρες το πολίτευμα της χώρας μας ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την Βασιλεία. Η Καβάλα ήταν η πόλη όπου για τελευταία φορά ο Κωνσταντίνος έφερε τον τίτλο του αρχηγού του Κράτους. Το ξημέρωμα της 14ης Δεκεμβρίου 1967 και λίγο πριν αναχωρήσει για την Ρώμη η χούντα των Συνταγματαρχών του αφαιρούσε τον τίτλο αυτό και ανάθετε στον Στρατηγό Ζωιτάκη τα καθήκοντα του Αντιβασιλέα.
Μερικά χρόνια μετά με ένα “δημοψήφισμα” άλλαζε το πολίτευμα της χώρας.. Το πολιτειακό στην χώρα καθορίστηκε οριστικά στις 8ης Δεκεμβρίου 1974, όπου η εκλεγμένη με μεγάλη πλειοψηφία, κυβέρνηση, του Κωνσταντίνου Καραμανλή πραγματοποίησε δημοψήφισμα κατά το οποίο ο Ελληνικός λαός αποφάσισε το τέλος της Βασιλείας στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος στην διάρκεια των Βασιλικών του καθηκόντων επισκέφθηκε αρκετές φορές την Καβάλα, τόσο ως διάδοχος κατά την Βασιλεία του πατέρα του Παύλου όσο και ως Βασιλιάς στην δεκαετία του 1960.
Τα γεγονότα της 13ης Δεκεμβρίου 1967 στην Καβάλα και την Κομοτηνή αποτελούν σημαντική ιστορική στιγμή για την περιοχή μας. Ο Κωνσταντίνος και η σύζυγος του Άννα – Μαρία επισκέφθηκαν την Καβάλα και το 2009 , τόσο την πόλη , το Μουσείο Καπνού όσο και τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Ο Κωνσταντίνος ήταν αυτός που εγκαινίασε το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη το 1966. Στο τέλος κάθε μεγάλης άσκησης στην Βόρεια Ελλάδα επισκέπτονταν την Καβάλα και αναχωρούσε είτε αεροπορικώς είτε με πλοίο από το Λιμάνι της.
Οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας στην Καβάλα αμέσως μετά την τέλεση των γάμων τους στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 στην Αθήνα. Από ομιλία στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ , διακρίνεται ο Βουλευτής Κ. Βενέτης. Από την 13η Δεκεμβρίου 1967 στην πλατεία Καβάλας και από το δημοσίευμα του τοπικού ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ της ιστορικής εφημερίδας της πόλης .