Το παλιό Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής ενώ χαρακτήρισε το κτίριο εμβληματικό που επιβάλλεται να αναπαλαιωθεί, ενώ η εικόνα του σήμερα είναι αποθαρρυντική.
Ο κ. Σιμιτσής υπογράμμισε ότι “Είναι εγκληματικό να ρημάζει το κτήριο που είναι συνδεδεμένο με την πόλη μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για πρώην οθωμανικό διοικητήριο αυτό που ο Πλωτάρχης Κριεζής επισκέφθηκε και ανακήρυξε την απελευθέρωση της Καβάλας.
Από εκεί και μετά πρόκειται για ένα κτήριο στο οποίο μπήκαν γενιές μαρτύρων και διαδίκων, και δικηγόρων και δικαστών και εκεί απονεμήθηκε η δικαιοσύνη για πάνω από 50 χρόνια στην πόλη μας. Οπότε μιλάμε και για ένα κτήριο που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, δίπλα στις Καμάρες, άρα η ανάδειξη αυτού του κτηρίου θα αναδείξει και όλη την περιοχή και θα δώσει ζωντάνια οικονομική, κοινωνική, εμπορική σε όλη εκείνη την περιοχή.
Κατά συνέπεια πρέπει να παλέψουμε και να το διεκδικήσουμε αν και η κατάσταση του κτηρίου είναι πράγματι αποθαρρυντική. Εγώ έβλεπα προ καιρού την υγρασία και τις φθορές από αυτή στο γερασμένο αυτό κτήριο, αλλά κάποια στιγμή στην επίσκεψη που κάναμε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργο Γραμμένο αλλά και τον Πρύτανη του ΔΙΠΑΕ κ. Καϊση που συνοδευόταν από τον Αντιπρύτανη κ. Μπαντέκα μας έδειξε ότι το κτήριο υφίσταται τρομερή φθορά. Υπάρχει μια επίσης τρομερή επιδείνωση θα έλεγα σε ρυθμό γεωμετρικής προόδου και σε λίγο θα δούμε και δέντρα να φυτρώνουν στο εσωτερικό του κτηρίου κάτι που είναι μεγάλη ντροπή».
ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ
Και πρόσθεσε πως «Δεν είναι ένα παλιό κτήριο που έτσι και αλλιώς θα είχε την αξία του. Είναι ένα κτήριο ιστορικό, για το σημαντικότερο ίσως κτήριο ή ένα από τα 10 σημαντικότερα κτήρια της πόλης μας. Έχει γίνει βέβαια δημόσια συζήτηση για την χρήση αυτού του κτηρίου. Ιδέες έχω και ο Πρύτανης είπε τις δικές του ιδέες».
Ο ίδιος βέβαια σημείωσε ότι για να ληφθεί μια απόφαση πρέπει να μιλήσει η κοινωνία. “Δεν χρειάζεται δηλαδή η δική μου άποψη, ούτε η δική μου άποψη είναι η πιο σωστή. Αλλά η πιο σωστή και θα η πιο πετυχημένη θα είναι αυτή που θα βγει από μια ουσιαστική βαθιά διαβούλευση από τους φορείς, από τους συλλόγους, τους επιχειρηματίες, τους ακαδημαϊκούς και τους μηχανικούς εν συνόλω. Εκείνο που έχει σημασία είναι το κτήριο να λειτουργεί.
Να έχει επισκεψιμότητα, να το βλέπει ο κόσμος ελεύθερα και να λειτουργούν όλοι του οι χώροι που είναι μεγάλοι. Το κτήριο έχει 3 ορόφους με υπόγειο σε φως να σκεφθεί κανείς. Το υπόγειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δεν είναι υγρό και σκοτεινό. Ο ισόγειος και ο πρώτος όροφος έχει πολλά γραφεία και δύο μεγάλες αίθουσες. Εκεί θα μπορούν να γίνονται συζητήσεις και διαλέξεις ειδικού χαρακτήρα και το κτήριο θα μπορέσει να δοθεί όχι σε μια απλή χρήση αλλά σε μια χρήση που θα συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον και δεν θα είναι πια ένα κτήριο στόλισμα στην μπιζουτιέρα μας αλλά ένα κτήριο χρήσιμο για την κοινωνία” τόνισε καταληκτικά.