Νόμιμες στο 100% θεωρεί τις παρεμβάσεις στην Καλαμίτσα ο πρόεδρος της Εργοανάπτυξης ΑΕ κ. Κωστής Σιμιτσής. Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να παραχωρηθεί στον Δήμο Καβάλας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “Μεγάλη ευθύνη και δη διαχρονικά έχουν οι τοπικοί βουλευτές. Γιατί θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Δήμο Καβάλας να έχει μια καλή Ακτή σαν αυτή που είχε κάνει ο Λευτέρης Αθανασιάδης το 1985 και τότε παραχωρήθηκε η Ακτή της Καλαμίτσας με όλες τις εγκαταστάσεις για 30 ολόκληρα χρόνια!

Δυστυχώς παρόμοιες βοήθειες δεν υπάρχουν και παλαιότερα βέβαια αυτό ίσχυε. Γι αυτό και θα έπρεπε οι βουλευτές μας, οι υποψήφιοι σε αυτή την φάση αλλά και όσοι εκλεγούν να δεσμευθούν ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσουν το Δήμο Καβάλας σε αυτή την περίπτωση.

Δεν γίνεται αλλού να δίδει η ΕΤΑΔ δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο δικά της ακίνητα και να θεωρεί ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με το Μονακό, με τις Κάνες, με κάτι φοβερό που θα πρέπει να βγάλει λεφτά από την Καβάλα και να μην βγάζει λεφτά από αυτό που έχει παραχωρήσει στον Λυκαβηττό για παράδειγμα στο Δήμο Αθηναίων!

Θα πρέπει να υπάρξει μια δέσμευση. Θα πρέπει να κάνουν δηλαδή τα αδύνατα δυνατά και θα πιέσουν οι βουλευτές μας να λυθεί η παραχώρηση που είχε δοθεί στο παρελθόν αν όχι με τους ίδιους όρους πάντως όχι με όρους που ζητάει τώρα! Στριφνοί και δύσκολοι οι όροι. Και σε τελική ανάλυση θα συμφωνούσα με τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θ. Μουριάδη ότι είναι καλύτερα να είναι κύριος ο Δήμος Καβάλας αλλά δεν θα μπορούσαν να ελαφρύνουν αυτοί οι όροι όταν βλέπουμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας, η ΕΤΑΔ να είναι πιο χαλαρή και πιο γενναιόδωρη; «.

ΟΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

Ο ίδιος βέβαια εκτιμά ότι αυτό το θέμα έρχεται και επανέρχεται στην επιφάνεια, εξυπηρετώντας και κάποιες πολιτικές αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.

“Η Καλαμίτσα ποτέ δεν ανήκε στο Δήμο Καβάλας, Βεβαίως εγώ θα επαινέσω τον πρώην δήμαρχο Στάθη Εριφυλλίδη που έκανε μια πονηριά… Διαφωνώ βέβαια ένας Δήμος να λειτουργεί κουτοπόνηρα, αλλά εν πάσει περιπτώσει έκανε μια πονηριά, πήγε στο Κτηματολόγιο, δήλωσε ότι είναι του Δήμου Καβάλας η Καλαμίτσα και του είχε παραχωρηθεί του Δήμου Καβάλας με υπουργική απόφαση και τότε ο μελετητής που είναι καβαλιώτης, το γραφείο δηλαδή του Γιάννη Γκατζηρούλη, αποδέχθηκε τη δήλωση. Αυτό όμως δεν δίδει τίτλο ιδιοκτησίας. Ούτε αν προσφύγει στα Δικαστήρια ο αληθινός ιδιοκτήτης σημαίνει ότι επειδή το κτηματολόγιο έγραψε έναν άλλο δικαιούχο ότι άλλαξε η ιδιοκτησία.

Έτσι λοιπόν όταν η διοίκηση της ΕΤΑΔ αντιλήφθηκε αυτό που έγινε, έκανε τα δέοντα και ο Δήμος Καβάλας δεν μπορούσε να κάνει κάτι γιατί δεν είχε επιχειρήματα. Πώς στηρίζεις έναν τέτοιο ισχυρισμό; Όταν το είχες όλο αυτό μέχρι το 2015 με παραχωρητήριο στη δικαιοδοσία σου αλλά μόνο για χρήση; Και όταν ο προηγούμενος Δήμαρχος η κ. Τσανάκα είχε κάνει 3 αιτήσεις προς την ΕΤΑΔ ώστε να συζητήσουμε για τους όρους μιας καινούριας παραχώρησης. Και όταν ο προ προηγούμενος Δήμαρχος το 2013 είχε κάνει αντίστοιχη αίτηση;

Φαντάζομαι ότι αν ο Δικηγόρος του Δήμου Καβάλας έλεγε πονηρούτσικα ότι ο χώρος είναι δικός μας, απλά ο δικαστής θα τον αγριοκοίταζε και δεν θα πήγαινε ίσως και σε πρόστιμο. Πρέπει να τηρηθεί το καθήκον της αληθείας και εφόσον είναι ο δικηγόρος υπηρέτης της δικαιοσύνης, δεν μπορεί να πει ένα πρόδηλο ψέμα. Πως το στηρίζει άλλωστε;».

ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΔ

Και πρόσθεσε πως «Πράγματι αυτό ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στο ελληνικό δημόσιο. Φέτος βέβαια επειδή δεν κατάφεραν ν τα βρουν ο Δήμος Καβάλας με την ΕΤΑΔ ακόμη προκύπτει ένα θέμα. Πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στην Ακτή η οποία δεν μπορεί να είναι τόσο άσχημη. Πρέπει να είναι άσχημη άραγε ώστε να βγαίνουν οι υποψήφιοι σύμβουλοι των παρατάξεων και να λένε, να η ασχήμια και να κατηγορούν ευθέως το Δήμαρχο ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του; Να μπήκαν τα συνεργεία του Δήμου Καβάλας και πρέπει να επιστρέψουν την άμμο στον φυσικό της χώρο, να καθαρισθεί ο διάδρομος εμπρός από τα αποδυτήρια και φυσικά να ευπρεπιστούν τα αποδυτήρια.

Θα πρέπει να πω ότι άλλο πράγμα είναι το επικίνδυνο και αυτό μπορεί ο καθείς να το διαπιστώσει με την εμπειρική γνώση που έχει. Δεν χρειάζεται άλλωστε να είναι κανείς αρχιτέκτονας, ή πτυχιούχος μηχανικός. Και ένα καρφί που εξέχει, ένα κεραμίδι που έχει ξεκολλήσει σε μια στέγη για παράδειγμα, είναι επικίνδυνο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ετοιμόρροπη η οικοδομή στην οποία βρίσκεται αυτό το κεραμίδι που είναι έτοιμο να πέσει.

Το επικινδύνως ετοιμόρροπο όντως χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να το χαρακτηρίσει κανείς ως κτήριο και αυτό το κάνει μόνο η Πολεοδομία! Εμείς διαπιστώνουμε την γενική επικινδυνότητα. Και μιλάω για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Άρα καλά έκανε ο Δήμος Καβάλας και μπήκε μέσα και δη με την συναίνεση της ΕΤΑΔ. Ίσως να χρεωθούν οι εργασίες στην ΕΤΑΔ ώστε να γίνει και κάποιος συμψηφισμός όταν θα συμφωνηθεί ένα κάποιο ενοίκιο. Άρα οι καβαλιώτες θα απολαύσουν το μπάνιο τους εκεί και εγώ πηγαίνω εκεί και θα δούμε μια ακτή ευπρεπή που θα είναι και καλύτερη όταν ο Δήμαρχος θα αναλάβει την επόμενη θητεία του, έχοντας μάλιστα και την πλειοψηφία στο Δ.Σ. Λυπάμαι που το λέω αλλά ο ευπρεπισμός της Ακτής δεν αρέσει σε κάποιους και για αυτό και έχουν ορισμένοι ξεσηκωθεί και έχουν φτάσει σε σημείο να καλούν και την Αστυνομία.. Δεν θα τους περάσει».

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο Μαίρης Χατζηκωνσταντίνου
Επόμενο άρθροΗ εορτή της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο Ιερό Προσκύνημα-Βαπτιστήριο παρα τους Αρχαίους Φιλίππους