Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτέλεσες αφορμή για άρθρο από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτσή. Σύμφωνα με τον ίδιο η Καβάλα κλότσησε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα απορρίμματα καθώς δεν κατασκεύασε ΚΔΑΥ..
Όπως ανέφερε “Ένα χρονικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Καβάλας λοιπόν ήταν αυτό που εγώ σχολίασα σε άρθρο μου επειδή εδώ στην Καβάλα αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, αυτό που παρατηρείται είναι ένα διπλό φαινόμενο. Το ένα φαινόμενο λοιπόν είναι η λήθη! Ξεχνάμε γρήγορα το παρελθόν και θεωρούμε ότι όλα ξεκινούν σήμερα. Και αυτό βέβαια αφορά και τη διοίκηση και αυτούς που κάνουν αντιπολίτευση οι οποίοι μπορούν να λένε ό,τι τους κατέβει χωρίς να μετρούν τα λόγια τους και χωρίς να ξέρουν τι συνέβη στην πραγματικότητα στο παρελθόν! Και ξεχνούν βέβαια την προσωπική τους συμβολή προς τη δημιουργία των προβλημάτων….
Επίσης ήθελα να καταλαβαίνουμε όλοι ότι δυστυχώς, αυτό που γίνεται στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τελείως αρνητικό και για την Ελλάδα και την Καβάλα ιδιαίτερα. Ό,τι πήγε να γίνει στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων το κλωτσήσαμε κυριολεκτικά με αποτέλεσμα και τα έξοδα να ανεβαίνουν και να μη κερδίζει καθόλου η πόλη από τα απορρίμματα που η ίδια παράγει. Και επίσης επιπρόσθετα αυξάνει το περιβαλλοντικό πρόβλημα…
Η Καβάλα είχε ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό ως εξής. Στον Δήμο Καβάλας επρόκειτο να κατασκευαστούν και να λειτουργούν ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Και οι δύο εγκαταστάσεις χωροθετήθηκαν επί διοικήσεως Εριφυλλίδη στην Καρβάλη, σε χώρους όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων μικρής και μεσαίας όχλησης κάπου εκεί στα Πετρέλαια”.
ΕΝΑ ΟΧΙ
Ο ίδιος θύμισε ότι ο κλήρος της κατασκευής έπεσε στον ίδιο όταν έγινε Δήμαρχος το 2007. “Όταν ήρθε η ώρα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΚΔΑΥ το 2008 όλες οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο αντέδρασαν χωρίς να εξαιρείται η παράταξη του απελθόντος τότε δημάρχου. Ακούστηκαν επιχειρήματα πως το ΚΔΑΥ θα έφερνε μύγες και σκόνη στο χωριό και αυξημένη κυκλοφοριακή φόρτιση. Μαζεύτηκαν και πολλές υπογραφές από τους κατοίκους, στους οποίους είχε τεθεί το παραπειστικό ερώτημα αν θέλουν τα σκουπίδια στην Καρβάλη. Ακολούθως το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας γνωμοδότησε αρνητικά για τους ίδιους λόγους. Βρήκε τότε ευκαιρία το Υπουργείο να αποφανθεί πως θα ήταν αντιοικονομική η λειτουργία ενός ΚΔΑΥ σε κάθε νομό, οπότε τα δικά μας ανακυκλώσιμα θα έπρεπε να μεταφέρονται στη Δράμα ή στην Ξάνθη. Ο κόσμος δηλητηριάστηκε μια και υπήρχε και ένα χαρτί που δόθηκε στην κυκλοφορία σύμφωνα με το οποίο ο κόσμος έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα αν θέλουν να έρθουν τα σκουπίδια στην Καρβάλη. Μα σε αυτό το ερώτημα λογικά όλοι θα έλεγαν ΟΧΙ!!
Λίγα χρόνια αργότερα τέθηκε το ίδιο ζήτημα για τον ΣΜΑ. Στη λαϊκή συνέλευση που έγινε στην Καρβάλη το καλοκαίρι του 2012 ο τότε Περιφερειάρχης δήλωσε καταχειροκροτούμενος πως δεν πάει κόντρα στις επιθυμίες του λαού και πως αποσύρει τη χρηματοδότηση του έργου. Ουδείς στο τότε Περιφερειακό Συμβούλιο αντέδρασε γι’ αυτή τη μονομερή απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη, που έστειλε τον σχεδιασμό πολλά χρόνια πίσω. Ας θυμηθούμε ότι συμμετείχε και ο κ. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος στην παράταξη Γιαννακίδη. Ποτέ δεν εξήγησε τους λόγους της τότε αφωνίας του. Απλά τώρα ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του με κατηγορεί ότι δεν έκανα τον ΣΜΑ ή κάτι τέτοιο!!! Ατυχείς δηλώσεις. Απλά καλό είναι όποιος ασχολείται με τα κοινά να παίρνει και μια ιδέα τι συμβαίνει στο παρελθόν. Να μαθαίνει δηλαδή και να διαβάζει” σχολίασε θυμίζοντας ότι έτσι θα μπορούσε να σχηματισθεί σωστά το βήμα στο μέλλον….