Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία πραγματοποιεί σειρά επίσημων συναντήσεων. Πρώτη από αυτές ήταν η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο, όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία τόσο στο ζήτημα των δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου όσο και σε αυτό των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κράτος Δικαίου στη χώρα μας και επιτέθηκε σε όσους το αμφισβητούν, τονίζοντας ότι το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρό από ποτέ και ο μόνος κριτής είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ελέγχει την πρόοδο του κάθε κράτους-μέλους. Επισήμανε, επίσης, ότι μετά την έκθεση της Κομισιόν ο «Economist» κατέταξε την Ελλάδα στα 20 κράτη με το ισχυρότερο κράτος Δικαίου στον κόσμο, σημειώνοντας «ας μην ανησυχούν ορισμένοι».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο συκοφαντιών – Αντιτάσσουμε την προστασία των δικαιωμάτων
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση των fake news με τη «μικρή Μαρία» στον Έβρο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο συκοφαντιών, πότε με αυτή την ιστορία, που αποδείχθηκε μύθος, πότε με μεθοδεύσεις για το κράτος Δικαίου, το οποίο όμως είναι ισχυρότερο από ποτέ στη χώρα μας, αναφερόμενος και στο ζήτημα του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το οποίο υπήρξε απάντηση από τον Άρειο Πάγο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης πως «μοιάζει παράδοξο δυνάμεις που συντάχθηκαν με τα πιο αντιευρωπαικά συνθήματα να εμφανίζονται ως υπερασπιστές της Δικαιοσύνης. Τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους Δικαίου είναι η Ευρωπαική Επιτροπή, που διαθέτει την αμεροληψία για να κρίνει το κράτος Δικαίου». «Αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και αυτοί πρέπει να καταδικαστούν από την ψήφο των Ευρωπαίων στις ευρωεκλογές», πρόσθεσε.
Και επ’αυτού αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών: «Εμείς αντιτάσσουμε την προστασία των δικαιωμάτων, με τελευταία τη μεταρρύθμιση ελευθερίας, ισονομίας και δικαιοσύνης για τον γάμο των ομοφύλων. Είναι πολιτικές που αναγνωρίζονται από τους εταίρους και έγκριτα μέσα ενημέρωσης».
Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία ζει και προοδεύει στον χώρο που γεννήθηκε
«Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη θετική έκθεση της Κομισιόν για το κράτος Δικαίου ο ”Economist” μας κατέταξε στην 20άδα των χωρών με την καλύτερη δημοκρατία. Ας μην ανησυχούν ορισμένοι, η δημοκρατία ζει και προοδεύει στον χώρο που γεννήθηκε», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνέχισε αναφερόμενος στην ατζέντα της συζήτησης με την κ. Μέτσολα:
«Συζητήσαμε και το Μεταναστευτικό και ένα από τα ζητούμενα είναι το πώς η Ευρώπη θα αποκτήσει αυτονομία, τι σημαίνει να έχει έναν αμυντικό βραχίονα. Συζητήσαμε επίσης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε κινητοποιήσεις αγροτών που θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα εκφράζοντας πολλά αιτήματα, που είναι δίκαια σχετικά με την ταχύτητα που μεταβαίνει ο πρωτογενής τομέας στην πράσινη μετάβαση».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εξέφρασε στην κ. Μέτσολα την ανησυχία του για αποσταθεροποίηση με αφορμή τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει το στρατηγείο στη Λάρισα και ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή δεν μπορεί να λείπει από την προσπάθεια της Δύσης στην αντιμετώπιση των επιθέσεων στα πλοία, πολλά από τα οποία είναι ελληνικά. Συζητήθηκαν επίσης το ζήτημα της κοινής αμυντικής πολιτικής και τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.
Μέτσολα: Αναγκαία η στήριξη στους αγρότες, είναι πανευρωπαϊκό θέμα – Συγχαρητήρια για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Από την πλευρά της, η κ. Μέτσολα εξήρε το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των τελευταίων χρόνων. Ανέφερε ότι ενόψει ευρωεκλογών μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δημοκρατία με την επιστολική ψήφο, είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ενώ εξέφρασε τη στήριξή της στον αγροτικό τομέα. «Υπάρχουν λίγα μέρη καλύτερα στα οποία θα μπορούσε να βρεθεί κανείς», ενώ ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την έξοδο της χώρας από το πλαίσιο της δημοσιονομικής επιτήρησης: «Ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ, για τη δέσμευσή σας και την αφοσίωσή σας. Πετύχατε την έξοδο από την επιτήρηση εν μέσω κρίσεων και πολέμων», είπε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ευρωεκλογών: «Είμαι εδώ για να ενθαρρύνω την ψήφο των νέων στις ευρωεκλογές. Τώρα που η επιστολική ψήφος είναι πραγματικότητα μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο τη Δημοκρατία», είπε.
Και πρόσθεσε: «Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε φλέγοντα ζητήματα, όπως η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η στήριξη στους αγρότες. Εϊναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την πανευρωπαική κατάσταση και δεν θέλουμε κανείς να μείνει πίσω».
Σε σχέση με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, η κ. Μέτσολα σημείωσε: «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά το κράτος Δικαίου. Γι’ αυτο επιμείναμε να υπάρχει μια έκφραση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πολιτικοποιήσουμε τέτοια ζητήματα. Χαιρετίζω τα σημαντικά βήματα στην Ελλάδα κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφάνειας και της ισότητας».
Και κατέληξε λέγοντας: «Συγχαίρω την Ελλάδα για την ψήφιση της ισότητας στον γάμο των ομοφύλων. Ήταν σημαντική απόφαση στο κοινό ταξίδι για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».