Σε φάση αποκλιμάκωσης είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Καβάλα καθώς στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 126 ασθενείς. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αντωνίου Αναστασία χρειάζεται πολύ προσοχή και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Όπως τόνισε “Είθε να έχουμε έναν καλύτερο μήνα. Τολμούμε να πούμε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση και μια μικρή πτώση. Είναι στο χέρι μας όμως να τη διατηρήσουμε και να την επιταχύνουμε αυτή την πτώση στον αριθμό των ασθενών τουλάχιστον με κορονοίο..

Θα πρέπει να τηρούμε σωστά τα μέτρα, γιατί είδαμε για μια άλλη μια φορά ότι ο ιός δεν αστειεύεται, φέρει μεγάλη ζημιά και τελικά όλοι απειλούμαστε από τον ιό αυτό.

Σε λίγο έρχεται το εμβόλιο, και αισιοδοξούμε ότι με το εμβόλιο θα αποκτήσει ανοσία ο πληθυσμός και πραγματικά θα δούμε φως στο τούνελ. Αλλά μέχρι το εμβόλιο, μέχρι την επιθυμητή ανοσία σε ποσοστό 60% τουλάχιστον για να πούμε ότι είμαστε ασφαλής, έχουμε δρόμο εμπρός μας, έχουμε προσπάθεια ακόμη και πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε την μάσκα μια και θέλουμε να έχουμε ανοσία αν και αυτό το αναμένουμε μετά από ένα εξάμηνο. Οπότε για τουλάχιστον έξι μήνες πρέπει να φοράμε την μάσκα μας και μάλιστα σωστά, πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας για ένα διάστημα 20 δευτερόλεπτων τουλάχιστον και πρέπει να κρατάμε αποστάσεις. Δεν πρέπει να συνωστιζόμαστε. Είναι δύσκολο, δεν αντέχουμε. Σαφώς και όλοι έχουμε κουραστεί αλλά αξίζει τον κόπο αφού πρόκειται για την υγεία μας».

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

Και πρόσθεσε πως «Θα πρέπει να σεβόμαστε τα μέτρα, ενώ δεν πρέπει να μαζευόμαστε πολλοί στις οικίες μας. Γιατί ακόμη και τώρα έχουμε τέτοια περιστατικά. Δεν είναι καιρός για κοινωνικές συναναστροφές. Είναι καιρός για να κλεινόμαστε στην οικογένεια μας. Όχι σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς τώρα λίγο ακόμη υπομονή και πιστεύουμε ότι σε ένα 5μηνο, 6μηνο θα καταφέρουμε να ζούμε άπαντες άφοβα.

Μιλάμε για ένα διάστημα που θα χρειασθεί ακόμη και το όριο βάσει μελετών για επιστροφή είναι παραπάνω από ένα 6μηνο. Λένε οι ειδικοί δηλαδή ότι θα χρειασθεί ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα δούμε όμως και μακάρι μέχρι το καλοκαίρι να τελειώσουν όλα.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μάθουμε να ζούμε κάτω από συνθήκες νέες μεν, ικανές όμως να διασφαλίσουν την υγεία μας. Ο στόχος είναι υψηλός, δεν υπάρχει πιο ύψιστο κοινωνικό αγαθό από την υγεία οπότε όλοι πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να δείξουμε όλοι μεγάλη υπευθυνότητα για να καταφέρουμε να απεγκλωβιστούμε».

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αναφορικά με τον εμβολιασμό τόνισε ότι “Τα εμβόλια που είναι προς έγκριση έχουν περάσει από πολλές κλινικές μελέτες και δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Πιστεύω ότι τα εμβόλια που θα έρθουν τελικά στην χώρα μας θα είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Βέβαια αυτό θα το δούμε μετά, κατά πόσο δηλαδή ο εμβολιασμός θα φέρει καλά αποτελέσματα. Ακόμη και εμείς περιμένουμε την έγκριση και τις τελευταίες κλινικές μελέτες”.

Προηγούμενο άρθροΤροχαίο ατύχημα στην Εγνατία Οδό στο ύψος του Αγίου Σίλα με παράτυπους μετανάστες
Επόμενο άρθροΠαράταση του lockdown: «Αγώνας δρόμου» για τη λειτουργία των καταστημάτων πριν τα Χριστούγεννα – Τι ανοίγει στις 7 και τι στις 14 Δεκεμβρίου