Την ανησυχία του εξέφρασε ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος λόγω της Μεγάλης Εβδομάδος και του συνωστισμού που ήδη παρατηρείται από πλευράς καταναλωτών.
Συγκεκριμένα είπε ότι «παρά τα μέτρα, είναι Μεγάλη Εβδομάδα και αναμένεται αυξημένη κίνηση και αναφορικά –αυτό που φοβάται η Πολιτική Προστασία- για μετακινήσεις σε χωριά κλπ. Αλλά υπάρχει αυξημένη κίνηση και ήδη παρατηρείται στα καταστήματα τροφίμων. Εκεί θα εντείνουμε τώρα τις προσπάθειές μας και τους ελέγχους μας, για να ελέγξουμε όσο γίνεται την κίνηση στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα τροφίμων. Φοβάμαι ότι η κίνηση θα είναι αυξημένη.
Θα πρέπει ο κόσμος να προσέχει. Πρέπει να το καταλάβει. Το θέμα δεν είναι να τηρήσουμε ή όχι μια απαγόρευση. Πρέπει να προστατεύσει ο καθένας τον εαυτό του. Αν δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό, οποιοδήποτε μέτρο θα πάει άχρηστο. Απορώ. Δεν έχουμε την κουλτούρα; Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, όπως η Σουηδία, που δεν βγάζουν τέτοια μέτρα διότι ο καθένας ξέρει πώς να προστατευτεί. Ξέρει να κρατάει αποστάσεις. Εδώ εμείς κοιτάμε πώς να ξεφύγουμε την απαγόρευση. Και πάνε όλοι και συνωστίζονται μπροστά στον πάγκο της Λαϊκής Αγοράς, στο σούπερ μάρκετ, σε κάποια ουρά στο κατάστημα. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πρέπει ο καθένας να τηρήσει απόσταση από τον διπλανό του, δύο μέτρα τουλάχιστον, γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης; Απλά πράγματα είναι. Δεν είναι θέματα απαγορεύσεων. Είναι θέμα κοινής λογικής».
ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Για την Ξάνθη όπου υπάρχουν πολλά κρούσματα είπε ότι «οπωσδήποτε είναι μια εστία με ιδιαίτερο πρόβλημα, πιο σοβαρό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Δεν με ανησυχεί τόσο η Ξάνθη, όσο το να μην κρατάμε τις αποστάσεις, να μην μένουμε σπίτι μας, να μην αποφεύγουμε όσο μπορούμε να βγούμε έξω. Διότι ακόμη κι αν τηρούμε τα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος σε οποιαδήποτε έξοδο. Έστω και χαμηλός κίνδυνος. Η τήρηση μέτρων δεν σημαίνει ότι υπάρχει 100% ασφάλεια. Μένουμε σπίτι όσο μπορούμε. Δεν είναι θέμα να βρούμε τρόπο για να κάνουμε μια βόλτα και να ξεφύγω το μέτρο. Δεν είναι θέμα μαγκιάς. Είναι να προστατεύσει ο καθένας τον εαυτό του. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, για να φύγουμε γρήγορα από αυτήν την κατάσταση. Αν συνεχίζουν να εμφανίζονται κρούσματα δεξιά κι αριστερά και ξεφύγει η κατάσταση, δεν θα γλιτώσουμε εύκολα από αυτήν την ιστορία.
Συμφωνώ ότι η καραντίνα έχει αρχίσει να κουράζει, διότι έχουμε μάθει στον σύγχρονο τρόπο ζωής, να βγαίνουμε, να ταξιδεύουμε, να κάνουμε βόλτες. Ας κοιτάξουμε λίγο τι πέρασαν οι πρόγονοί μας παλιότερα. Τι συνθήκες πέρασαν. Είναι δύσκολη η καραντίνα αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Έχουν ζήσει άνθρωποι μέσα σε κατακόμβες που δεν είδαν το φως του ήλιου για δύο χρόνια. Έχουμε δει να πεθαίνει κάποιος και να τον θάβουν στην τρύπα που έμεναν γιατί δεν μπορούσαν να βγουν έξω. Έχουν δει πολέμους, ξεριζωμούς. Και είναι τόσο δύσκολο να κρατήσουμε μια καραντίνα; Τόσο δύσκολο επειδή χάσαμε τη βόλτα και τον καφέ μας;
Κάποια πράγματα είναι και σχετικά. Δεν βιώσαμε άλλες δυσκολότερες καταστάσεις αλλά δεν είναι και τόσο τρομερό πράγμα όταν στην ιστορία μας ο λαός μας έχει περάσει καταστάσεις πολύ χειρότερες από αυτές. Και μακάρι να δώσει ο Θεός να μην περάσουμε».