Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προυσαλιωτών Ν. Καβάλας διοργανώνει σήμερα εκδήλωση «Η γυναίκα πρόσφυγας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τη συμπλήρωση 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτούν γυναίκες που ξεχώρισαν για την κοινωνική τους προσφορά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Esperia» στις 18:00.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου υπογράμμισε πως στόχος τους είναι να καθιερωθεί αυτή η εκδήλωση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “Είχαμε προγραμματίσει ως Σύλλογος να αφιερώσουμε την εκδήλωση μας και την έχουμε όντως στη γυναίκα πρόσφυγα.

Πριν από 100 χρόνια υπογράφηκε η Συνθήκη της Λοζάνης και έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών. Πρέπει να τονίσουμε λοιπόν ότι το βάρος σε αυτή την ανταλλαγή των πληθυσμών έπεσε κυρίως στις γυναίκες δεδομένου ότι οι άνδρες σφαγιάσθηκαν και κλήθηκαν περισσότερο γυναίκες με τα παιδιά τους να έρθουν από τα εδάφη τους στη Ελλάδα.

Αυτή είναι η θεματολογία της εκδήλωσης με αφηγηματικά που θα γίνουν. Και θα γίνει και μια τιμητική απονομή σε γυναίκες από το Ν. Καβάλας που διακρίθηκαν για τη δράση τους.

Ένας θεσμός που ξεκινάει φέτος ο Σύλλογος μας και ελπίζουμε να έχουμε υγεία όλοι μας και να μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα ώστε να καθιερώσουμε αυτή την τιμητική απονομή σε γυναίκες. Είναι πάρα πολλές οι γυναίκες που προσφέρουν έργο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και χαιρόμαστε για αυτό.

Κάθε χρόνο θα γίνεται μια απονομή μια και αυτές οι γυναίκες είναι φωτεινά παραδείγματα για όλους μας».

ΣΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Η ίδια σχολίασε και το γεγονός ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα. “Οι εκδηλώσεις είναι πολλές και το δύσκολο είναι αυτά που βλέπουμε στην καθημερινότητα μας επαγγελματικά. Μιλάω για το τραγικό δυστύχημα και έχω αναλάβει έναν πολυτραυματία και είναι πάρα πολύ δύσκολο να ζεις από κοντά αυτό το δράμα.

Θέλει ψυχικά παρά επαγγελματικά αποθέματα. Με τη δικογραφία βλέπω τραγικά λάθη στη διοίκηση του ΟΣΕ. Μεγάλη κουβέντα για τις πολιτικές ευθύνες αλλά βλέπω ότι υπήρχε μια τραγική κατάσταση σε χαμηλό υπηρεσιακό επίπεδο! Τραγική κατάσταση. Μια επιπολαιότητα ανθρώπων που είχαν να κάνουν με τη διαχείριση της ανθρώπινης ζωής.

Σε αυτό το τρένο εγώ ταξιδεύω τακτικά και βλέπω πόσο δύσκολο είναι να ζεις με αυτή την αγωνία…. Οι συνάδελφοι που έρχονται να αναλάβουν πρέπει να προσπαθήσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και μάλιστα σύντομα. Δεν πρέπει να γίνει όπως το Μάτι. Σήμερα 57 ψυχές ζητούν δικαίωση και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι, νομικοί και κοινωνία όλη να συνδράμουμε” τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΕλλάδα – Τουρκία: Νίκος Παναγιωτόπουλος – «Δεν αποκλείω συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ, στις σεισμόπληκτες περιοχές»
Επόμενο άρθροΚώστας Τσιτσιλικάκης: Όλα όσα συμβαίνουν μας οδηγούν στους δρόμους