Ο επικεφαλής της παράταξης για τον δήμο Καβάλας κατέθεσε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για το μεταναστευτικό.

Προς: κ. Δήμαρχο Καβάλας
κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας

Καβάλα, 13 Νοεμβρίου 2019

ΘΕΜΑ: Πρόταση της Ελληνικής Αυγής για την Καβάλα για το μεταναστευτικό και την δομή φιλοξενίας στο “Ασημακοπούλου”

Πριν αναφερθούμε στο σήμερα και την πρόταση της παράταξης μας θα πρέπει να δούμε ποιος έφερε το πρόβλημα στον δήμο μας και να αποδώσουμε ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Το 2016 που πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα σε όλη την επικράτεια, η πρώην δήμαρχος κ. Τσανάκα δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την εγκατάσταση του κέντρου φιλοξενίας στον δήμο, αντίθετα με όλα τα ημίμετρα έμμεσα τους προσκαλούσε αφού από την μια ζητούσε τους Καβαλιώτες να βοηθήσουν και από την άλλη μετατόπιζε την ευθύνη στην κυβέρνηση. Τελικά τον Ιούνιο του 2016 τμήμα του στρατόπεδου Ασημακοπούλου μετατράπηκε σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών και μάλιστα το πρώτο και μοναδικό εντός του αστικού ιστού σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στο οικονομικό μέτωπο για την εξυπηρέτηση των λαθρομεταναστών ο δήμος Καβάλας χρέωσε τους δημότες με 350.000 ευρώ από τα χρήματα που εισπράττονται από τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου Καβάλας. Μάλιστα το αστείο της υπόθεσης είναι ότι είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό καλώντας τους Καβαλιώτες να πληρώσουν τα σπασμένα για την κακή διαχείριση του προβλήματος από το δήμο. Όσο αφορά το περιβόητο και αινιγματικό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου 464/2016, σχετικά με την μη εγκατάσταση των λαθρομεταναστών εντός του αστικού ιστού δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αντίθετα στον δήμο Παγγαίου, όπου εφαρμόστηκε έγινε η απομάκρυνση των λαθρομεταναστών με λεωφορεία προς τα σύνορα και κατόπιν το κλείσιμο του προσωρινού καταυλισμού στην Ελευθερούπολη. Στην Καβάλα η δήμαρχος πατούσε σε δύο βάρκες και πίστευες πως το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα τοπικά ΜΜΕ και όσα αναφέρθηκαν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, έχουν εγκατασταθεί περίπου 830 άτομα στο “Ασημακοπούλου”. Θεωρούμε ότι υπάρχει σχεδιασμός για να εγκατασταθούν συνολικά 2000 λαθρομετανάστες στην πόλη μας. Κάτι το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο και το οποίο θα έχει μεγάλες επιπτώσεις τόσο στο επίπεδο ζωής των δημοτών μας αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον των παιδιών μας.

Όσο αφορά για τις τρεις παρατάξεις που ξαφνικά προβάλλουν τόσο έντονο ενδιαφέρον για το πρόβλημα τους, τους καταγγέλλουμε για φαρισαϊκή υποκρισία και ψηφοθηρία. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο που ήταν παρόντες γιατί δεν κάνανε πράξη όλα αυτά που με παρρησία τώρα υποστηρίζουν; Στην προεκλογική περίοδο ήταν σε άλλη πόλη; Κανένας από όλους αυτούς δεν έθεσε το θέμα προεκλογικά και κατόπιν εορτής έρχονται για να μας υποδείξουν την λύση του προβλήματος. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις προτάσεις που μιλάνε για ανάληψη ποσοστού του προβλήματος που αντιστοιχεί στον δήμο μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μοιραστούν στις γειτονιές της πόλης μας. 

Μοναδική πρόταση είναι η άσκηση σημαντικών πιέσεων στην κυβέρνηση για την τελική λύση του προβλήματος που είναι, το κλείσιμο του κέντρου φιλοξενίας και η απομάκρυνση από την πόλη μας των λαθρομεταναστών. 

Πιέσεις μπορούν να ασκηθούν με μαζικές κινητοποιήσεις όπως είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν για τους απολυμένους της ΒΦΛ, με μια 24ώρη απεργία όπως αυτή που κηρύξαν οι τοπικοί φορείς στην Σάμο κ.α. Βλέπουμε σε όλη την Ελλαδα αντιδράσεις από τους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες. Ζητάμε από την δημοτική αρχή να πράξει αυτό που δεν έπραξε η προηγούμενη διοίκηση πριν είναι αργά και αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και της νομιμότητας.

Τέλος ο ίδιος ο δήμαρχος Καβάλας, κ. Μουριάδης με δηλώσεις του στις 30 Σεπτεμβρίου υποσχέθηκε ότι “Ως το τέλος του 2020 μάς είπαν ότι θα αδειάσει το στρατόπεδο Ασημακοπούλου”. Καλούμε τον δήμαρχο να δεσμευθεί στο δημοτικό συμβούλιο ότι αυτό θα γίνει πράξη μέχρι τέλος του 2020 θα έχει κλείσει το κέντρο φιλοξενίας και έτσι θα λυθεί και το πρόβλημα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Προηγούμενο άρθροΣκέψεις για κατάργηση των πλευρικών διοδίων στην Άσπρη Αμμο και τοποθέτηση μετωπικών κοντά στο τούνελ της Καβάλας
Επόμενο άρθροΕφορία: Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων