Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καβάλας σχετικά με τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας παίζει τον σημαντικό της ρόλο ακόμη και στην υποβολή του απαραίτητου αιτήματος σύνταξης πραγματογνωμοσύνης. Αυτό είναι το συμπέρασμα όσων δεν έγιναν ακόμη, όσων μελετώνται κι όσων χθες δήλωσε η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Δρακονάκη.
Η προκαταρκτική ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάρρευση. Απευθύνθηκε και στο Δήμο Καβάλας και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Και οι δύο απάντησαν με ήδη γνωστές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες καμία εκ των δύο δεν έχει αρμοδιότητα συντήρησης στη γέφυρα που έπεσε. Παράλληλα ο Δήμος Καβάλας ξεκίνησε τη διαδικασία ώστε η πραγματογνωμοσύνη να γίνει από μηχανικούς του ΤΕΕ ΑΜ. Είχε προηγηθεί συμφωνία με τον κ. Μέτιο, η οποία ανέστειλε τη συμφωνία με τους υπουργούς και την Εγνατία οδό. Στη συνέχεια ο Δήμος Καβάλας σταμάτησε ότι άρχισε, φοβούμενος τις νομικές συνέπειες. Υπάρχει ωστόσο το έγγραφο του προς το τμήμα, με ημερομηνία 14 Νοέμβρη. Με αυτήν την επιστολή ο Δήμος Καβάλας δηλώνει μη αρμόδιος για τη συντήρηση της γέφυρας αλλά ταυτόχρονα ζητά πραγματογνωμοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι σε περίπτωση αδυναμίας του το ΤΕΕ ΑΜ μπορέσει να βρει κατάλληλους μηχανικούς προτείνει ότι «… ίσως θα ήταν δέον να συνεργαστείτε με μηχανικούς της Εγνατίας Οδού ΑΕ».
Η αλληλογραφία άρχισε στις 14 Νοέμβρη. Το ΤΕΕ απάντησε ότι το αίτημα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου. Αυτό έως και χθες δεν είχε γίνει. Γιατί; Γιατί ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να αποφύγει ενέργειες που θα τον δεσμεύουν στις εξελίξεις του θέματος. Κυρίως σε σχέση με τη δικαιοσύνη.
«Μιλάμε ταυτόχρονα και με την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας» είπε με νόημα χθες η κ. Δρακονάκη. Ας μη ξεχνάμε ότι στα πρόσφατα κείμενα του και δηλώσεις εκπροσώπων του ο Δήμος Καβάλας μιλά για αρμοδιότητα στη γέφυρα από την Περιφέρεια και το κράτος. Είναι πιθανό ο Δήμος να μεθοδεύει υποβολή του αιτήματος πραγματογνωμοσύνης από την Περιφέρεια. Η οποία αρνείται (μέσω δηλώσεων Μαρκόπουλου) οποιαδήποτε σχέση. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρουν τα πρώτα έγγραφα της προς την Εισαγγελία. «Πρέπει να πάμε σύννομα» είπε επίσης χθες η κ. Δρακονάκη. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι όποιος ζητήσει εκ νέου την πραγματογνωμοσύνη (με τον τρόπο που υπέδειξε το ΤΕΕ ΑΜ) είναι πιθανό να μπλέξει! Υπάρχει και το ζήτημα πληρωμής του παράβολου ενώ η φερόμενη καλή πλευρά της υπόθεσης είναι αυτή που επίσης μνημόνευσε η κ. Δρακονάκη. Είπε ότι έως την υποβολή του επίσημου εγγράφου και αιτήματος «… γίνονται επαφές και έρευνες για το που θα απευθυνθούμε». Εννοεί τους μηχανικούς που θα μετέχουν στην ομάδα σύνταξης της έκθεσης. Όταν και αν υποβληθεί το αίτημα.
Σχετικά με την ίδια εκκρεμότητα υποβολής του αιτήματος ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος μας είπε χθες: «Είμαστε σε αναμονή. Περιμένουμε τον φορέα που θα κάνει το αίτημα. Εμείς εξηγήσαμε για τη διαδικασία και βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε».
Δεν υπάρχει ανησυχία για το έργο ύδρευσης
Με χθεσινές της δηλώσεις η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Δρακονάκη μίλησε και για άλλα θέματα της αρμοδιότητάς της αλλά και της δημοτικής επικαιρότητας. Για τις υφιστάμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική περιοχή της Καβάλας σημείωσε πως η τεχνική υπηρεσία εξετάζει και άλλες προτάσεις προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι υλοποιήσιμες.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της κ. Δρακονάκη εξετάζεται εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διπλής κατεύθυνσης ο δρόμος μπροστά από το παλιό νοσοκομείο, πριν όμως υιοθετηθεί αυτή η λύση θα πρέπει πρώτιστα να υπάρξουν παρεμβάσεις τεχνικού χαρακτήρα.
Η Ευαγγελία Δρακονάκη δεν ανησυχεί για το έργο ύδρευσης στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Φιλίππων με χρηματοδότηση του υπουργού Σταθάκη. Η επόμενη συνάντηση της ομάδας εργασίας προγραμματίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου ενώ η ΔΕΥΑΚ προσπαθεί να εξασφαλίσει βεβαιώσεις και άδειες για το έργο.
Τέλος, η μετακόμιση της πολεοδομίας και της τεχνικής υπηρεσίας από τους σημερινούς χώρους λειτουργίας τους σε όροφο του κτηρίου πρώην ΕΟΚ προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο.
proininews.gr