Ανησυχεί η ιατρική κοινότητα για την λεπτοσπείρωση. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Υγείας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο πρόκειται για ένα μικρόβιο από ούρα τρωκτικών.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι ένα μικρόβιο η λεπτόσπειρα που μεταδίδεται κυρίως από ζώα στον άνθρωπο και κυρίως με τα ούρα των ζώων. Το πιο συνηθισμένο είναι από τα ούρα των ποντικών. Μπορούν να μολυνθούν τα τρόφιμα και το νερό και να περάσει στον οργανισμό μας είτε από τους βλεννογόνους, το στόμα και τη μύτη, είτε και από μολυσμένη τροφή και από επαφή του γυμνού δέρματος με μολυσμένο από ούρα νερό. Γι’ αυτό και συνήθως βλέπουμε τα κρούσματα σε αγροτικές περιοχές, γι’ αυτό και υπάρχει ανησυχία με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Εκεί με τα νεκρά ζώα, με τα ποντίκια που έχουν βγει από τους υπονόμους και το στάσιμο νερό που μένει κι έχει μολυνθεί με ούρα από αυτά τα ζώα, μπορεί να μολύνει ανθρώπους που περπατάν στο νερό και τη λάσπη. Κυρίως κινδυνεύουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αυτοί που δουλεύουν στις αποχετεύσεις, στην αποκομιδή σκουπιδιών. Επίσης θέλει προσοχή σ’ αυτούς που κολυμπάνε σε λίμνες, γκιόλες, ρυάκια, ποτάμια, καθώς μπορεί να υπάρχει μολυσμένο νερό».
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Για την προστασία είπε ότι «πρώτον πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή του γυμνού δέρματος με λάσπη και νερό σε χωράφια κλπ. Να μην τρώμε άπλυτα φρούτα από χωράφια. Επίσης, τα τρόφιμα που διατηρούμε στις αποθήκες μας να είναι αυτές καλά σφραγισμένες για να μην μπει κάποιο τρωκτικό και με τα ούρα του μολύνει τρόφιμα που θα τα φάμε εμείς. Έχει συμβεί κάτι τέτοιο και θέλει πολλή προσοχή σ’ αυτά.
Δεν είναι πολύ συνηθισμένη ασθένεια, παρ’ όλα αυτά συμβαίνει και μάλιστα κάθε χρόνο, περίπου 20 κρούσματα στη χώρα μας. Είχαμε και στην περιοχή μας. Την τελευταίας 20ετία, όλα τα κρούσματα που είχαμε στο νομό Καβάλας ήταν στην περιοχή του Νέστου, στον κάμπο και σε χωριά. Είναι σπάνια ασθένεια αλλά αν συμβεί είναι βαριά, μέχρι και θανατηφόρα. Θέλει προσοχή».
Η λεπτοσπείρωση ανησυχεί την ιατρική κοινότητα Καβάλας
Δημοφιλείς κατηγορίες