Με τη Ρωσία να επιμένει πως πλέον θέλει να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που στέλνει στην Ευρώπη, κατά παράβαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί, η Γερμανία τίθεται σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειψη. Είναι άλλωστε η χώρα που εξαρτάται περισσότερο από άλλες από το ρωσικό αέριο.

Σχεδόν την ώρα που ο πρόεδρος της Δούμας επαναλάμβανε τον εκβιασμό της Ρωσίας: όχι ρούβλια, όχι αέριο ή άλλα αγαθά, η Γερμανία έκανε γνωστό πως βρίσκεται στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ. Όπως είπε, ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία. «Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, πάντως, απηύθυνε έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση. «Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

Προηγούμενο άρθροΟμορφαίνει το λιμάνι του Λιμένα- Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου ξεκίνησε τις εργασίες
Επόμενο άρθροΓιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά τώρα για κυβέρνηση συνεργασίας – Το παρασκήνιο της αλλαγής