– Απάντηση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ αναζητούν οι Ευρωπαίοι- Οι αντιδράσεις της Γερμανίας που θέλει το ΔΝΤ, αλλά όχι κούρεμα

– Τα καλά και τα κακά σενάρια για το ελληνικό χρέος

– Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο

Ήδη στο EuroWorkingGroup έχουν συζητηθεί όλα τα ενδεχόμενα γύρω απ’ το ελληνικό χρέος. Πλέον θεωρείται δεδομένη η κάποιας μορφής ελάφρυνση, ωστόσο η ευρωπαϊκή πολυφωνία δημιουργεί διάφορα εμπόδια, την ώρα μάλιστα που το ΔΝΤ πιέζει προς κάθε κατεύθυνση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή αυτή την ώρα και μετά από δύο ευρύτατες συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το μοναδικό αποδεκτό σενάριο είναι η απλή εξομάλυνση των πληρωμών, λύση που μόνο επί της ουσίας λύση στο ζήτημα του χρέους δεν αποτελεί.
Με βάση το έγγραφο που περιλαμβάνει τις πιθανές λύσεις για το ελληνικό χρέος η ελάφρυνση πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει δηλαδή να περιοριστούν κάτω από το ποσοστό 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και για την ακρίβει σε ποσοστά μεταξύ του 15% με 20%.

1. Εξομάλυνση των αποπληρωμών στον EFSF στο τριπλάσιο της τρέχουσας μέσης ωρίμανσης του χρέους
2. Προσαρμογή της στρατηγικής χρηματοδότησης του EFSF/ESM (εκδόσεις και ανταλλαγή επιτοκίων)
3. Κατάργηση της αυξανόμενης διαφοράς των επιτοκίων που σχετίζονται με τα δάνεια του δεύτερου προγράμματος που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ομολόγων
4. Αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ χρησιμοποιώντας αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM (εκείνα που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
5. Αγορά των διμερών δανείων (του πρώτου μνημονίου) χρησιμοποιώντας αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM
6. Αναμόρφωση του προφίλ του χρέους του EFSF
7. Επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων στην Ελλάδα (περίπου 8 δισ. ευρώ έως το 2026)
 Με το ΔΝΤ να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πλευρά αυτή την ώρα το επικρατέστερο σενάριο επίλυσης είναι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με πόρους από τον ESM.

Προηγούμενο άρθρο48ωρη απεργία των εφοριακών για την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ-video
Επόμενο άρθρο10ο Διεπιστημονικό Ελληνοτουρκικό Ορθοπεδικό Συνέδριο-video