«Παράθυρο ευκαιρίας» άνοιξε ο ώστε να διεκδικήσουν την «» ή το λεγόμενο και «δώρο Πάσχα» χιλιάδες οικογένειες: Όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση για το έως τα μέσα Μαρτίου και κατά συνέπεια έμειναν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης που θα καταβληθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα έχουν τώρα την ευκαιρία να μπουν στη λίστα των δικαιούχων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ενεργοποιήθηκε εκ νέου και όσοι έχασαν τις προηγούμενες προθεσμίες έχουν δικαίωμα να κάνουν τώρα αίτηση και να λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί, το οποίο εξαρτάται από τα εισοδήματά τους και τον αριθμό των τέκνων.

Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την χορήγηση της «επιταγής ακρίβειας» που θα καταβληθεί λίγο πριν το Πάσχα σε όσους είναι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων.

Πού υποβάλλεται η αίτηση για Α21

Όπως ενημέρωσε ο ΟΠΕΚΑ άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού – προκειμένου να υποβάλουν αίτηση όσοι δικαιούχοι δεν την υπέβαλαν ως την 11η Μαρτίου 2022, οπότε και έκλεισε η πλατφόρμα.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του διαδικτυακού τόπου , με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Για το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και για την χορήγηση της επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης σε δικαιούχους θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.

Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων

Η «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Α21, είναι ποσό ίσο με μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

Έτσι τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως έκτακτη ενίσχυση ξεκινούν από 42 ευρώ και φτάνει έως 105 ευρώ, εάν έχουν 1 παιδί.

Η «επιταγή ακρίβειας» μπορεί να φτάσει και τα 2.520 ευρώ για οικογένειες με 13 παιδιά και εισόδημα ως 28.500 ευρώ.

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια –βάσει του λεγόμενου ισοδύναμου εισοδήματος- ως εξής:

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το ελάχιστο επίδομα των 28 ευρώ για 1 παιδί το λαμβάνουν ζευγάρια με οικογενειακό εισόδημα που κυμαίνεται από 17.501 ευρώ ως και 26.250 ευρώ.

Ποια ποσά θα πάρουν οι δικαιούχοι Α21

Το ποσό του επιδόματος, λοιπόν, εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήρια επιστολή της FRONTEX προς την ΥΠΑ για τις επιχειρήσεις του Δέσμιου Αεροστάτου στο Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος»
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με το Νορβηγό Πρέσβη στην Αθήνα