«Δεύτερη ευκαιρία» δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά εντοπίστηκαν με «λειψά» δικαιολογητικά ή εμφανίζονται να έχουν παραβιάσει τη ρήτρα απασχόλησης και κινδυνεύουν τώρα να επιστρέψουν ολόκληρη την ενίσχυση! Έτσι, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους που δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία εντός της προηγούμενης προθεσμίας.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Συγκεκριμένα, παρέχεται εκ νέου η δυνατότητα σε δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να τα καταθέσουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» έως την 31η Αυγούστου 2022, που αποτελεί και την οριστική προθεσμία, πέραν της οποίας θεωρείται ότι ο δικαιούχος δεν τήρησε τους όρους παροχής της ενίσχυσης.
Κερδίζουν «δεύτερη ευκαιρία» χάνουν το έξτρα «κούρεμα»
Πάντως, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν μεν μια «δεύτερη ευκαιρία», θα χάσουν όμως το «προνόμιο» να «κερδίσουν» επιπλέον «κούρεμα» με εφάπαξ καταβολή της ενίσχυσης. Και αυτό γιατί, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως και την 29η Ιουλίου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, θα ισχύσει μόνο για επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά το αργότερο έως και την 25η Ιουλίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης ανέρχεται στα κάτωθι ποσοστά επί της ληφθείσας ενίσχυσης, εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων:
-Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:
25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
-Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:
25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
Πού μπορούν να δουν τις οφειλές τους οι επιχειρήσεις
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή δεν έχουν τηρήσει τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η ενίσχυση επιστρέφεται στο σύνολό της (100%), εφάπαξ και εντόκως, χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ αποστέλλεται και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση.
Οι επιχειρήσεις, κατόπιν, μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE) στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές.
Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.
Ποιοι εντοπίστηκαν με παρατυπίες
Τι έχει συμβεί όμως με τους συγκεκριμένους επαγγελματίες που τώρα θα έχουν μια.. «δεύτερη ευκαιρία»; Σχεδόν 43.400 Α.Φ.Μ. βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο, καθώς ναι μεν έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, όμως όπως προκύπτει από τις αλλεπάλληλες διασταυρώσεις στοιχείων είτε ευθύς εξαρχής δεν είχαν αυτό το δικαίωμα (σ.σ.: αφού τους έλειπαν δικαιολογητικά), είτε αφού την ενθυλάκωσαν εμφανίζονται να μην τήρησαν τους όρους που είχαν τεθεί.
Μέσα από τις διασταυρώσεις χτύπησε, λοιπόν, «καμπανάκι» για χιλιάδες επαγγελματίες που μοιάζει να παραβίασαν την ρήτρα απασχόλησης ή υπέβαλαν ψευδή στοιχεία για τον τζίρο τους. Όσοι εντοπίστηκαν για παρατυπίες απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ακόμα και με επιστροφή του ποσού που πήραν και μάλιστα εντόκως, από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης.
Η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει στον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους (διατήρηση προσωπικού) και τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων. Σύμφωνα με τις οδηγίες:
Γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους της απόφασης για τη διατήρηση του προσωπικού.
Το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν επιστρέφεται εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Τι θα πληρώσουν όσοι εντοπίστηκαν με παρατυπίες
Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι:
Η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης: Τότε το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.
Η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης: Υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος. Το υπερβάλλον ποσό που τυχόν καταβλήθηκε έναντι του αρχικού τίτλου είσπραξης δεν επιστρέφεται, αλλά πιστώνεται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
Πηγή: enikonomia.gr