Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε χθες, Τρίτη 22 Μαρτίου 2022, στην Ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση που δέχθηκε από τον Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κωνσταντίνο Χήττα σχετικώς με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός τόνισε τα ακόλουθα:
«Δεν προσφέρεται αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία για να δώσω εξηγήσεις για να απαντήσω -το πρώτο- αλλά θα το κάνω, αν και θα έπρεπε ήδη να γνωρίζετε ότι το έχω διαψεύσει μερικές ώρες -κι όχι είκοσι, όπως γράφτηκε κάπου- μετά τη δήλωση.
Όχι εδώ! Με δημόσια δήλωσή μου! Δεν παρακολουθείτε τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας; Θα έπρεπε να το ξέρετε. Ένα κόμμα πρέπει να παρακολουθεί τις δημόσιες δηλώσεις των Υπουργών. Κι ένα κόμμα ελληνικό και πατριωτικό όπως ισχυρίζεται, θα έπρεπε να πιστεύει το Έλληνα Υπουργό Άμυνας και όχι τον Τούρκο όταν μιλάει. Και αυτό πρέπει να ισχύει.
Όμως, από εκεί και πέρα, επειδή βλέπω ότι υπάρχει μια υπερβολική προθυμία να δοθεί μια πολύ συγκεκριμένη ερμηνεία στις αμφίσημες και πονηρές δηλώσεις Ακάρ. Επαναλαμβάνω: Ούτε είχα καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε είχα καμία τέτοια αρμοδιότητα για να συζητήσω με τον ομόλογό μου Τούρκο Υπουργό Άμυνας θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου όσον αφορά φυσικούς πόρους, υδρογονάνθρακες κλπ. Από πού και ως πού να το κάνω; Ο Ακάρ βγήκε και είπε, αμφίσημα και θα έλεγα αρκετά πονηρά, για τον πλούτο του Αιγαίου που πρέπει να το εκμεταλλευτούν όλοι οι λαοί.
Κάποιοι εδώ ερμήνευσαν ότι αυτός ο πλούτος είναι (ντε και καλά) πετρέλαια και φυσικό αέριο, κι έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι συζήτησαν για τη συνεκμετάλλευση. Είναι πρόβλημά τους. Και για μένα είναι πρόβλημα συνολικό γιατί ρίχνουν πολύ νερό στο μύλο των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων της απέναντι πλευράς. Δεν θα έπρεπε να το κάνουν, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη χώρα.
Από εκεί και πέρα, αυτό που συζητήσαμε ήταν ότι επειδή πλέον έχει πλέον επέλθει αυτή η μεγάλη γεωπολιτική αναταραχή στην περιοχή μας, είναι στο συμφέρον αμφοτέρων να πέσουν οι εντάσεις. Οι εντάσεις που μας δοκίμασαν ως χώρες το περασμένο καλοκαίρι και επομένως ως Υπουργοί Άμυνας θα πρέπει να επεξεργαστούμε τρόπους, ώστε να οδηγήσουμε σε μία αποκλιμάκωση των εντάσεων όπως τη ζήσαμε πέρυσι και στην κατίσχυση ενός ηρεμότερου κλίματος στην περιοχή. Να δούμε τι θα κάνουμε με τις ασκήσεις, να δούμε τι θα κάνουμε με τις εμπρηστικές δηλώσεις οι οποίες πάντα χρήζουν απάντησης και ανταπάντησης κι αυτό δεν εξυπηρετεί το σκοπό της αποκλιμάκωσης των εντάσεων ή την κατίσχυση ενός ήρεμου κλίματος όπως είπα, κι εν τέλει να κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να έχουμε ήρεμο καλοκαίρι και από αυτό το ήρεμο καλοκαίρι να ωφεληθεί ποιος; Η τουριστική οικονομία και για τις δύο χώρες. Αυτό ήταν όλο. Εξ ου «ο πλούτος του Αιγαίου», ο οποίος βέβαια έγινε αντικείμενο αυτής της όντως επιδεχόμενης πολλών ερμηνειών δήλωσης.
Γιατί όμως να είμαστε εμείς πρώτοι αυτοί που τσιμπάμε και την ερμηνεύουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε, ενδεχομένως κακόπιστα. Γιατί; Και από πού ως πού είχα εξουσιοδότηση να μιλήσω για τα πετρέλαια του Αιγαίου; Δεν την έχω. Ούτε ο Τούρκος ομόλογός μου!
Σε κάθε περίπτωση, να το καταστήσουμε σαφές. Δεν έγινε καμία κουβέντα στη μεταξύ μας συνάντηση για συνεκμετάλλευση με αντικείμενο φυσικούς πόρους στο Αιγαίο και προς τούτο υπήρξε και δική μου διάψευση πολύ γρήγορα, την οποία θα έπρεπε ήδη να γνωρίζετε.
Ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΣυγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στήριξης των πολιτών της Ουκρανίας από το Δήμο Θάσου
Επόμενο άρθροΥποχρεωτικός εμβολιασμός: Πότε θα αρθεί το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Οι δηλώσεις Γκάγκα