Την Αθήνα επισκέφτηκε την Τρίτη η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι βουλευτές και οι δήμαρχοι της Π.Ε. Δράμας προκειμένου να στηρίξουν το αίτημα της αναίρεσης της Συγχωνεύσεων Μονάδων και καταργήσεων Στρατοπέδων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας όπως προβλέπεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Νομού Δράμας, παρουσία και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Κ. Κόντου, του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Δράμας κ. Μ. Μουρβετίδη, των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ. Αργ. Πατακάκη, κ. Αλ. Παναγιωτίδη, των βουλευτών Δράμας, κ. Δ. Κυριαζίδη (ΝΔ), κ. Αν. Νικολαΐδη (ΠΑΣΟΚ) και κ. Ξανθόπουλο Θεόφιλο (ΣΥΡΙΖΑ), όπως και των δήμαρχων, Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλο, Δοξάτου κ. Γ. Βογιατζή και Κάτω Νευροκοπίου κ. Λ. Ταμπουρίδη.
Η αντιπροσωπεία είχε επαφή με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γιαν . Κεφαλογιάννη στον οποίο εξέθεσε το πρόβλημα και τις συνέπειες που θα έχει για την Π.Ε. Δράμας η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη συζήτηση της ερώτησης του βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδη προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια με τίτλο: «Ποιος είναι κυβερνητικός σχεδιασμός για τις στρατιωτικές μονάδες με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας;».
Νωρίτερα στις 9 Ιανουαρίου 2025 ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμα κ. Μουρβετίδης με επιστολή του είχε ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο υπουργό κ. Ν. Δένδια, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Η συνέχιση λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων είναι πρωταρχικής σημασίας για την ακριτική μας περιοχή με πολλαπλά οφέλη τόσο για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και του εθνικού φρονήματος των πολιτών όσο και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Το κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη και κρίσιμη απόφαση που επηρεάζει την τοπική κοινωνία, την εθνική ασφάλεια αλλά και την οικονομία. Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι η δεύτερη φτωχότερη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιας Περιφέρειας της οποίας το ποσοστό φτώχειας είναι διαρκώς υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου. Είναι μια ορεινή, ακριτική περιοχή με μακρά μεθοριακή γραμμή και αποκομμένη από συγκοινωνιακούς άξονες, η οποία βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα.
Γίνεται κατανοητό ότι η συνέχιση της λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας και ως εκ τούτου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ η κατάργηση καμίας εξ αυτών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τυχόν αλλαγή δεν θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ακριτική μας περιοχή και ότι θα υπάρχει συνεχής διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την καλύτερη δυνατή λύση.
Για τους ανωτέρω λόγους σας παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες διατήρησης λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή μας».
Τέλος να θυμίσουμε ότι στις 25 Ιανουαρίου υπήρξε κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπέγραψαν όλοι οι φορείς της Π.Ε. Δράμας.