Η αϕόρητη κατάσταση που δημιουργεί η απαράδεκτη διαχείριση του νερού στο νησί, συζητήθηκε χθες το βράδυ, με μεγάλη συμμετοχή σχεδόν 150 ατόμων, στο αρχοντικό Χατζηγιώργη, στο Θεολόγο της Θάσου.

Κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης ο γεωλόγος κ. Διονύσης Θεοϕιλόπουλος αναϕέρθηκε διεξοδικά στις επικίνδυνες επιλογές της ΔΕΥΑΘ όσο αϕορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θάσου, ενώ ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Μαρκέτος αναϕέρθηκε στις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του θέματος. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν τα συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα και οι τεράστιοι κίνδυνοι που απειλούν το περιβάλλον, τους κατοίκους και το μέλλον του νησιού.

Από τη λαϊκή συνέλευση συγκροτήθηκε Ανοιχτή Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή, με στόχο τη δημοσιοποίηση του θέματος, την κινητοποίηση των κατοίκων και την έναρξη αγώνα για την ορθολογική και δημοκρατική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θάσου.

Το ψήϕισμα της λαϊκής συνέλευσης αναϕέρει τα εξής
1. Να ανακληθεί η παράνομη απόϕαση του δημοτικού συμβουλίου που δωρίζει τη χρήση γης και νερού στην ΔΕΥΑΘ και προετοιμάζει έτσι την ιδιωτικοποίησή της. Να αποσύρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι την υπογραϕή τους, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη μεθόδευση που χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή της.

2. Διασϕάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης και άρδευσης. Διάϕανη λειτουργία της ΔΕΥΑΘ και δημοκρατικός έλεγχός της από τους δημότες και τους εργαζόμενους. Μέτρηση όλων των εισροών και εκροών νερού.

3. Όχι νέες γεωτρήσεις. Ορθή διαχείριση των επιϕανειακών νερών ώστε σταδιακά να κλείσουν και οι υπάρχουσες, που καταστρέϕουν τον υδροϕόρο ορίζοντα. Ταμιευτήρες όπου υπάρχουν ρέματα. Τα επιϕανειακά νερά είναι για εμάς, τα υπόγεια παρακαταθήκη για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

4. Αϕαίρεση των αδειών από τα εγκαταλελειμμένα και ρυπογόνα λατομεία, και άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντός τους. Περιορισμό του όγκου εξόρυξης. Όχι στην έκδοση νέων αδειών. Απαγόρευση της καθετοποιημένης εξόρυξης (σχιστήρια), που ρυπαίνει πολλαπλά και σπαταλά τα αποθέματα νερού. Όχι άλλη καταστροϕή του νησιού.
5. Άμεση αντιμετώπιση της λειψυδρίας με επισκευή των δικτύων και σωστή διαχείριση των άϕθονων πόρων. Επιστημονικός σχεδιασμός με αυστηρή τήρηση των κανόνων. Η Θάσος έχει υπερεπάρκεια νερού. Η λειψυδρία είναι τεχνητή. Η λειψυδρία είναι αδικαιολόγητη.

6. Άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων ϕραγμάτων και δημιουργία νέων ήπιας μορϕής σε όλα τα ενεργά ρέματα της Θάσου, ώστε να καλύπτονται ορθολογικά όλες οι ανάγκες του νησιού σε ύδρευση, άρδευση και εμπλουτισμό του υπόγειου ορίζοντα.

7. Συντήρηση δικτύων ύδρευσης και άρδευσης και οργάνωση πυροπροστασίας.

8. Τριτογενής επεξεργασία των λυμάτων σε όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς, και χρήση του νερού τους για άρδευση.

9. Να ϕύγουν οι παράνομες συνδέσεις ύδρευσης, που υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του αγαθού και γίνονται πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση.

10. Αναθεώρηση του χωροταξικού ώστε να διασϕαλίζει την προστασία του νησιού από τις βλαπτικές για το περιβάλλον δραστηριότητες, και ήπια ανάπτυξη μέσω οικοτουρισμού, οικογενειακών μονάδων, και οικολογικής καλλιέργειας. Ανάκληση της απόϕασης 204/2015. Όχι στα μεγαθήρια και τα all-inclusive, που σπαταλούν το νερό και δεν αϕήνουν έσοδα στο νησί.

Καλούμε την Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διασϕάλιση των παραπάνω, και να επιδιώξει τον συντονισμό με επιτροπές άλλων τόπων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλο το οικοσύστημα, όχι μόνο για τους ανθρώπους. Το νερό είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

Δημοτική Αρχή Θάσου: 

Δεν θέλουμε την ιδιωτικοποίηση αλλά την καταγραϕή των υδάτινων πόρων

Προηγούμενο άρθροΑ.Πατακάκης | Το χιονοδρομικό διαθέτει πλέον άδεια και πιστοποίηση για πρώτη φορά μετά απο 16 χρόνια
Επόμενο άρθροΣυλλήψεις για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα