Ελληνικός Τουρισμός 2025, Μια εθνική υπόθεση!: Πώς χτίζεται το τουριστικό προϊόν του αύριο στην ΑΜΘ, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Χ.Τοψίδης

Τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις πολιτικές που θα καθορίσουν τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο συνέδριο «Ελληνικός Τουρισμός 2025, Μία εθνική υπόθεση!». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης συμμετείχε στο πάνελ «Τουρισμός 365: Η Δύναμη των Περιφερειών στην Ανάπτυξη της Αυθεντικής Ελλάδας», υπό τον συντονισμό της κας Μαριάννας Πυργιώτη, μαζί με τους: Άντζελα Βαρελά Πρόεδρο Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Γιώργος Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Δημήτρης Πτωχός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Βίκυ Χατζηβασιλείου Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δημήτρης Φραγκάκης Πρόεδρος Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τοψίδης ανέδειξε τη στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να επενδύσει στην αυθεντικότητα ως κεντρικό πυλώνα ενός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης 365 ημερών. Όπως τόνισε, η διεθνής στροφή των ταξιδιωτών προς λιγότερο μαζικούς, βιώσιμους και αυθεντικούς προορισμούς δημιουργεί ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή, η οποία διαθέτει πλούσια φυσικά τοπία, ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα και μοναδικές εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι, παρά το γεγονός πως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν συγκαταλέγεται ακόμη στους πλέον αναγνωρίσιμους ελληνικούς προορισμούς, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε αυτόνομο και ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Αναφερόμενος στη νέα στρατηγική της Περιφέρειας, ο κ. Τοψίδης παρουσίασε το νέο branding και το αφήγημα «Η Ελλάδα που αποκαλύπτεται», με στόχο την ανάδειξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως Αναδυόμενου Ελληνικού Προορισμού στην Ευρώπη. Ένα αφήγημα που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την πολυμορφία των εμπειριών, τη βιωσιμότητα και τη στοχευμένη εξωστρέφεια προς αγορές με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις διακρίσεις και τις επιδόσεις της Περιφέρειας, με κορυφαία στιγμή την πρόσφατη κατάκτηση της 1ης θέσης στα World Travel Awards 2025 ως «Κορυφαίος Αναδυόμενος Προορισμός στην Ευρώπη». Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα θετικά αποτελέσματα του 2024, με σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, της μέσης δαπάνης και των επισκέψεων, καθώς και οι υψηλές επιδόσεις στους δείκτες βιωσιμότητας και πολιτισμού σε εθνικό επίπεδο.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η τουριστική ανάπτυξη της Αυθεντικής Ελλάδας προϋποθέτει αξίες, όπως ο σεβασμός στην ταυτότητα του τόπου, η δημιουργία οφέλους για την τοπική κοινωνία και οικονομία, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε το καινοτόμο Μοντέλο Συμμετοχικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜΘ και τη λειτουργία της Πλατφόρμας Συμμετοχής και Συνεργασίας Τουρισμού, μέσω της οποίας επαγγελματίες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τον τουριστικό σχεδιασμό.

Κλείνοντας, ο κ. Τοψίδης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο των Περιφερειών στην υλοποίηση του Τουρισμού 365 ημερών, επισημαίνοντας ότι «η Αυθεντική Ελλάδα αναπτύσσεται από τις Περιφέρειες, εκεί όπου ο τουρισμός δεν είναι απλώς προβολή, αλλά καθημερινή εμπειρία, μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, 365 ημέρες τον χρόνο».

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν κορυφαίοι κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και κορυφαία στελέχη της αγοράς.

Hot this week

Πέντε σημαντικές αποφάσεις του ΠΕΣΥ ΑΜΘ για την επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας

Πέντε σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την...

Το Νοσοκομείο Καβάλας δεν χρειάζεται άλλους «σωτήρες». Χρειάζεται γιατρούς, νοσηλευτές και στοιχεία

Υπάρχει κάτι παράδοξο στην τελευταία δημόσια συζήτηση για το...

ΙΜΦΝΘ: Η συμφωνία Ελλάδος-Βουλγαρίας … «Ιστορικά κειμήλια και αποτυπώματα θυσιών για την εθνική δικαίωση»

Στην πρόσφατη περίσταση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των...

Δήμος Παγγαίου: Ανακαλούνται οι άδειες λειτουργίας 11 γηπέδων – Ξεκινούν επανέλεγχοι ασφάλειας

Την ανάκληση των προσωρινών αδειών λειτουργίας έντεκα γηπέδων ποδοσφαίρου...

Topics

Πέντε σημαντικές αποφάσεις του ΠΕΣΥ ΑΜΘ για την επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας

Πέντε σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την...

Δήμος Παγγαίου: Ανακαλούνται οι άδειες λειτουργίας 11 γηπέδων – Ξεκινούν επανέλεγχοι ασφάλειας

Την ανάκληση των προσωρινών αδειών λειτουργίας έντεκα γηπέδων ποδοσφαίρου...

Καβάλα: Διακοπή νερού την Τετάρτη σε περιοχές της πόλης λόγω τεχνικών εργασιών

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης,...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας στην Π.Ε. Καβάλας

Το πρόγραμμα των δράσεων της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας η...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες