Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 η εκδήλωση του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, με θέμα “Οδοιπορικό στην Καβάλα της παλιάς εποχής”.
Οι ομιλητές της εν λόγω εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, αναφέρθηκαν στη δημιουργία της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής, στους θαλασσινούς πρόσφυγες, στην αλιεία και στη λειτουργία των παλιών ψαράδικων.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στην Καβάλα ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, Χρήστος Τζανάκος.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Κυριάκος Λυκουρίνος, Ιστορικός
Γιάννης Μανιός, Πρόεδρος των ιδιοκτητών Γρι-Γρι Καβάλας
Πέτρος Κώστας, Μηχανικός
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ
“Η Καβάλα είναι μια περίεργη πόλις. Ανεβαίνεις σε μια κορφή βουνού. Μόλις φτάσεις στην κορφή κατεβαίνει τ’ αυτοκίνητο από ιλιγγιώδεις κορδέλλες: στους πρόποδες του βουνού είναι αμφιθεατρικά χτισμένη η πόλη».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει σε μια επιστολή στη σύζυγό του, Λένα, ο Νίκος Εγγονόπουλος την πόλη της Καβάλας, κυρίως σε ό,τι αφορά ένα από τα πιο ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά στοιχεία της.
Την πόλη αυτή, η οποία αγναντεύει το Αιγαίο πέλαγος καμαρώνοντας την ιστορική χερσόνησό της που αποίκησαν πρώτοι οι Θάσιοι πριν από 3.000 χρόνια, αλλά και ό,τι απέμεινε όρθιο στη σύγχρονη εποχή ύστερα από δύο παγκόσμιους πολέμους, τρεις βουλγαρικές κατοχές και αρκετές καταστροφές.
Συγχαρητήρια στον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής για τη διοργάνωση της εκδήλωσης με θέμα: «Οδοιπορικό στην Καβάλα της παλιάς εποχής».
Τρεις αξιόλογοι ομιλητές που ανήκουν στην τρίτη προσφυγική γενιά θα μας ταξιδέψουν στην εποχή της δημιουργίας της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής, θα μας κάνουν γνωστές τις αναφορές των θαλασσινών προσφύγων για την αλιεία και τα Παλιά Ψαράδικα.
Θα μας ταξιδέψουν για μία ακόμη φορά στη γη της Μικράς Ασίας και επικεντρωνόμαστε στον ρόλο των προσφύγων στο κτίσιμο – μεταφορικά και κυριολεκτικά- της Ελλάδας και δη της Καβάλας.
Οι Έλληνες πρόσφυγες δημιούργησαν μια νέα δυναμική Ελλάδα, ειδικά εδώ στη Μακεδονία. Ακόμη και μετά από την απόλυτη καταστροφή, ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας, με τα έντονα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά του στοιχεία, μεταφέρθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Ελληνικά εδάφη, στα οποία έφτιαξαν καινούριες εστίες, κουβαλώντας μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους.
Εδώ στην Καβάλα ρίζωσαν και δημιούργησαν, δίνοντας μια άλλη εικόνα στην πόλη.
Οι πρόσφυγες συνέδεσαν τις τύχες τους με την πόλη της Καβάλας στα χρόνια της ευημερίας του καπνού, στην Κατοχή και στις αλλαγές που έφερε η μεταπολεμική περίοδος και αποτελούν και σήμερα κεντρικό κεφάλαιο για τη συλλογική μνήμη του τόπου.
Πολύ σημαντική και η εστίαση της σημερινής εκδήλωσης σε ναυτικές ιστορίες της πόλης, καθώς και στον ρόλο του Ναυτικού Μουσείου και στη βράβευση ενός εκ των πρωτεργατών του, του Χρήστου Τζανάκου, ο οποίος τιμάται σήμερα για την μεγάλη συνεισφορά του στη συλλογή, καταγραφή και ανάδειξη της ναυτοσύνης της πόλης.
Συμπερασματικά κατά τη διάρκεια των παρελθόντων ετών έχει δημιουργηθεί μία ιδιαίτερα πλούσια ναυτική παράδοση στην πόλη με την έννοια ότι υπάρχει μία κρίσιμη μάζα ανθρώπων που έχουν ως κέντρο της ζωής τους, αλλά και των αναμνήσεών τους, προσωπικών ή οικογενειακών, τη ναυτοσύνη και οι οποίοι χαίρουν της εκτίμησης όλων των συμπολιτών μας”.
Στην εκδήλωση του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής παρεστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας ΑΜΘ, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο επικεφαλής της παράταξης “ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ”, Χαράλαμπος Χρυσανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος, Ηλίας Καλανταρίδης και ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής.