Μία ενδιαφέρουσα  εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού σε συνεργασία με την Ισραηλιτική  Κοινότητα Καβάλας στις 8 Μαρτίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για εκδήλωση ανάδειξης της τοπικής ιστορίας, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Γιάννης Βύζικας.

Όπως ανέφερε ο κ. Βύζικας «Είναι μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, την Ισραηλητική Κοινότητα υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και την υποστήριξη του ΕΥΚ, του Επιμελητηρίου και  του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των καβαλιωτών Εβραίων!

Μια εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 8 Μαρτίου   και στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιασθεί και το βιβλίο του κ. Μεβοράχ. Αναφορικά με την ιστορία της πόλης μας, θα ακουσθούν σημαντικά πράγματα. Θα γίνει μια πολύ ωραία εκδήλωση που θα έχει και σεφαραδίτιτκα τραγούδια αλλά και γευστικές αναφορές!».

ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ

Η εκδήλωση λοιπόν  θα γίνει στην Δημοτική Καπναποθήκη στην Πλατεία Καπνεργάτη. Η εισαγωγική ομιλία για το ολοκαύτωμα θα γίνει από τον ιστορικό Άγγελο Παληκίδη, Επίκουρο Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Θα ακολουθήσει η ομιλία του Ιωσήφ-Φοίκο Μεβοράχ, με θέμα την ιστορική διαδρομή των Εβραίων της Καβάλας, από την πρώτη παρουσία τους μέχρι τον εκτοπισμό.

Στην συνέχεια η ιστορικός Οντέτ Βαρών Βασάρ θα παρουσιάσει το βιβλίο του Ιωσήφ-Φοίκο Μεβοράχ «Οι Εβραίοι στην Μέκκα του καπνού». Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ιστορική διαδρομή των Εβραίων της Καβάλας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν Σεφαραδίτικα τραγούδια.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία υποδομών και στην πόλη μας αλλά και στις πόλεις της ΑΜΘ που έχουν αναφορά στην ιστορία του καπνού!

«Ετοιμαζόμαστε με τον Οργανισμό Καπνού. Έχουμε επαφές με υπουργούς ώστε να ενώσουμε τους δρόμους του καπνού. Πάμε δυνατά, κάνουμε πολλά για την αξιοποίηση των Καπναποθηκών, προχωρούμε με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε. Αλλά στον στόχο μας θα φτάσουμε. Το Ινστιτούτο κάνει εκδηλώσεις αλλά δεν στηρίζεται μόνο σε αυτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφορικά με το Μουσείο Καπνού σημείωσε ότι «η Καβάλα έχει Δήμαρχο ενώ ίσως και να καθιερώσουμε το Βραβείο Απραξίας. Και χρήματα βρήκαμε και μελέτη έγινε και στην συνέχεια από πλευράς του Δήμου Καβάλας τίποτε δεν έγινε. Αν νομίζουν ότι έτσι θα αλλάξουν τα πράγματα σε αυτή την πόλη, δεν αλλάζουν. Υπεύθυνη είναι η δημοτική αρχή, η αντιπολίτευση, οι πάντες. Δεν μπορεί από το 2003 που κάναμε κατάληψη στον χώρο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, πέρασαν 16 χρόνια και τίποτε δεν έγινε. Είμαστε αναποτελεσματικοί».

Προηγούμενο άρθροΑνεξαρτητοποιήθηκε ο Φίλιππος Φιλιππίδης
Επόμενο άρθροΒάσω Μ.Παπουτσή: Γιατί φοιτητικές εστίες…